Lapte de pasăre

Lapte de pasăre
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Laptele de pasăre este un preparat culinar din categoria deserturilor. El constă într-o cremă fină obținută prin fierberea gălbenușului de ou cu adaos de zahăr, lapte și vanilie. La finalul fierberii se adaugă cu lingura mici grămăjoare de albuș de ou, bătut spumă cu zahăr și aromat cu vanilie. Rezultatul final este o cremă fină de vanilie deasupra căreia plutesc grămăjoare albe de spumă de albuș fierte. Datorită aspectului său se mai poate numi și ”bulgări de zăpadă”. A fost inventat în Franța sub numele de "œufs à la neige" (ouă înzăpezite) sau "îles flottantes" (insule plutitoare).

Ingrediente:  200 g zahăr, 4 ouă, 2 pliculețe zahăr vanilat, 1 lingură coajă rasă de lămâie, 1 litru lapte.

Preparare: Se pune laptele la fiert. Albuşurile se bat cu 50 g zahăr şi un plic zahăr vanilat, până când spuma devine foarte densă şi se topeşte tot zahărul. Când laptele dă în fiert, se lasă focul la mic şi se adaugă găluştele de albuş bătut spumă. După 2-3 minute, se întorc şi se mai lasă să fiarbă 2 minute. Se scot apoi cu spumiera şi se pun într-un castron mare. Laptele se păstrează. Separat se bat gălbenuşurile cu 150 g zahăr şi 4-5 linguri de lapte, până se dizolvă tot zahărul şi compoziţia devine ca o cremă. Se adaugă un plic de vanilie, coaja de lămâie şi laptele păstrat. Se pune deasupra unui vas cu apă clocotită, amestecând continuu. Când s-a îngroşat puţin se ia de pe foc şi se pune deoparte. Când se răceşte se toarnă în cas­tronul cu găluşte şi se serveşte la desert sau găluștele se pun în boluri, iar peste ele se toarnă sosul de gălbenușuri cu lapte și se lasă să se răcească. Se topește ciocolată pe aburi sau la microunde și se toarnă deasupra (opțional). Laptele de pasăre se servește la temperatura camerei.

Citit 591 ori Ultima modificare Sâmbătă, 18 Mai 2024 14:52

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.