Tochitură cu mămăligă de barabule

Tochitură cu mămăligă de barabule
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ingrediente: pentru tochitură: 1 kg de carne de porc, 200-300 g cârnați de porc, câteva bucățele de costiță de porc, un pic de slăninuță, sare, untură (sau ulei); pentru mămăliga de barabule: aproximativ  5 cartofi, făină de porumb, făină de grâu, sare; alte ingrediente: ouă ochiuri, lapte acru (iaurt sau sana), brânză de vaci cu smântână, murături, unt/caș/brânză sărată

Preparare: Într-o cratiță încăpătoare punem câteva linguri de ulei. Apoi carnea de porc, cârnații, costița și slăninuța se taie cuburi mărișoare, cam cât să avem două îmbucături dintr-o bucată, și le punem la prăjit. Cât se face carnea, luăm ceaunul de mămăligă, sau o oală, adăugăm puțină apă cu sare (cam o linguriță), punem cartofii (apa ar trebui să treacă puțin peste ei) și îi lăsăm la fiert. În prealabil, cartofii sunt curățați și tăiați în cuburi de mărime medie. Când sunt fierți, începem să îi bătăluim cu un bătălău de lemn. Arată ca un zdrobitor de cartofi, cu care se face piure, însă fără găuri, astfel, barabulele (cartofii) vor fi bătute, însă o să rămână și bucățele mai mărișoare prin mămăligă, pe care le vom savura mai târziu. Punem și 2 linguri de făină de grâu și făină de porumb cât cuprinde, cât să lege totul împreună ca de mămăligă. Apoi, ca la mămăliga obișnuită, răsturnăm totul pe un fund de lemn. Înainte de a răsturna mămăliga, se împing ușor marginile acesteia în jos în ceaunul sau oala în care ați preparat-o, astfel va căpăta o formă rotundă uniformă în momentul în care o răsturnăm.

Un sfat delicios adus din copilărie!

Dacă aveți la îndemână niște brânză sărată sau caș, faceți cu o lingură sau cu o furculiță un buzunăraș în mămăliga fierbinte și puneți-le acolo, închideți înapoi buzunărelul și acoperiți partea respectivă cu un prosop. Când e gata și tochitura, o luăm de pe foc și prăjim ouăle. În farfurie, se poate pune o bucată de unt peste care se adaugă o bucată de mămăligă fierbinte. Astfel, untul se înmoaie și dă gust special mămăligii. 

Puteți servi tochitura cu lapte acru, cu iaurt, cu murături, brânză de vaci și smântână, cu o feliuță de caș sau chiar brânză sărată lângă.

Carnea de porc și secretele ei

Carnea tocată pierde o bună parte din aroma naturală, astfel că devine ideală pentru a primi condimente care să o pună în valoare și care să-i amplifice gustul. Evident, sarea și piperul sunt pe listă, dar alături de acestea se pot adăuga nucșoară, boia dulce, pudră de usturoi, cimbru.

Alegerea celor mai potrivite condimente depinde și de tipul cărnii. Pentru cea de porc, condimentele ideale sunt sarea, piperul și cimbrul uscat. Folosește piper verde sau roșu și adaugă și puțină pudră de ardei iute, pentru a da intensitate gustului. Dacă adaugi și carne de vită, optează pentru piper negru cu aromă intensă. În preparatele care urmează a fi fierte, poți adăuga pătrunjel proaspăt. Mărarul are o aromă foarte intensă, potrivită mai ales pentru sarmale și pentru preparatele în care carnea tocată, călită în prealabil, combinată cu ceapă și suc de roșii, este așezată în straturi.

Citit 873 ori Ultima modificare Duminică, 02 Iunie 2024 00:26

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.