În alimentația copiilor, există o mare greșeală în ceea ce privește carnea, avertizează medicul nutriționist Mihaela Bilic
”Foarte multe mame văd în carnea de pui un prieten și atunci orice produs ce conține cuvântul «pui» este îmbrățișat și folosit fără restricții. Puii, din păcate, în cea mai mare parte din cazuri, sunt crescuți la modul intensiv, cu un aport foarte mare de hormoni, lucru care poate duce la tulburări hormonale la copil, așa că dacă ar fi să alegeți, alegeți carnea albă de curcan, sau, pentru că trăim în România, și este o tradiție, carnea de porc, pentru că porcul este un animal care nu este rumegător, deci carnea de porc este mult mai puțin saturată în grăsime decât carnea de vită, conține și fier mai mult decât carnea de pui. În momentul în care sunt alese părți slabe gen pulpă sau mușchi, este o carne de înaltă valoare nutritivă și, în același timp, animalul în sine este crescut în condiții mult mai sigure puii. Deci, nu vă fie teamă să folosiți carne slabă de porc în alimentația copilului, nu dă alergii, nu are grăsime și este foarte sănătoasă”, a explicat medicul nutriționist.
În plus, n-ar fi rău dacă mamele ar încerca să introducă în alimentația copilului mic cât mai mult pește, este foarte ușor de digerat, mai ușor decât proteinele din carne și atunci prezența lui trebuie să fie de cel puțin trei dacă nu până la cinci ori pe săptămână în alimentația copilului mic. O altă greșeală care se face în cazul în care apare diversificarea alimentației la copil este ușurința cu care mamele apelează la produsele prelucrate industrial, în defavoarea celor proaspete și simplu gătite.
”Adică în loc de carne, ele consideră că mezelurile și, mai grav, crenvurștii, sunt o variantă perfectă de înlocuire a cărnii, așa cum produsele lactate sunt foarte ușor înlocuite cu cașcaval, brânză topită și alte paste de brânză, care conțin o cantitate mare de grăsimi. Deci încercați ca pentru alimentația unui copil să porniți întotdeauna de la produse proaspete și să le preparați în casă, astfel încât cantitatea de grăsime folosită și cantitatea de agenți de conservare sau amelioratori de gust să fie inexistentă. Deci numai produsele preparate acasă și gătite pornind de la ingredientele proaspete pot fi și de calitate bună, și sănătoase pentru un copil”, a arătat medicul.