Salată de capere

Salată de capere
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Atunci când avem un eveniment special în familie, mesele sunt pline cu bucate apetisante, aromate, dar și grele. După un asemenea ospăţ, organismul cere o pauză. Prezentăm o rețetă „salată de capere”, rețetă adusă  din insula Sifnos.

Caperele sunt mugurii neînfloriți ai unui arbust larg răspândit în bazinul mediteraneean. Dacă te-ai plimbat prin Grecia, Cipru, Italia, Franța sau Spania, cu siguranță ai trecut pe lângă el. De regulă, caperele sunt mici, cam cât unghia, dar există şi unele foarte mari, cam cât un ou de porumbel. Au un gust iute-acrișor, sunt parfumate și au doar 24 de calorii la 100 grame. Sunt bogate în vitamina C și conțin fier, calciu, sodiu, cupru și mangan. De asemenea, conțin fibre, săruri minerale și antioxidanți care combat acțiunea radicalilor liberi. 

Consumul de capere stimulează circulația sângelui, protejează organismul împotriva bolilor cardiovasculare, îmbunătățește vederea, întărește oasele și dinții și previne căderea părului. Întrucât stimulează și pofta de mâncare, este bine să fie consumate cu moderație. În insula Sifnos, care este regina gastronomiei cicladice, am descoperit această salată delicioasă, sățioasă și extrem de ușor de făcut.

Ingrediente: 300 grame capere în oțet, 3 cepe roșii, medii, 100 ml ulei de măsline, 150 ml apă, 2 foi de dafin, sare, piper

Mod de preparare: Caperele se scurg de oțet și se spală bine de tot sub jet de apă. Apoi se lasă la scurs. Ceapa se taie solzișori, peștișori sau semicercuri, în funcție de cum se spune în zona voastră. Într-o tigaie mai adâncă, punem uleiul la încins și călim ceapa două-trei minute, până își pierde rigiditatea și devine sticloasă. Punem un praf de sare și amestecăm ușor. Adăugăm caperele și amestecăm puțin, cât să le trecem pe toate prin ulei. Punem frunzele de dafin și apa și lăsăm să fiarbă la foc mic până se absoarbe tot lichidul. Când este aproape gata, potrivim de piper. Scoatem salata într-un castron sau pe un platou. Salata de capere se poate servi atât caldă, cât și rece, ca aperitiv sau fel principal. Nu adăuga alte arome. Caperele au un parfum puternic, care va acoperi orice altă aromă. Sarea și piperul sunt suficiente să le potențeze aroma. În cazul în care locuiești într-o zonă unde se găsesc capere proaspete, le poți folosi pe acestea. Trebuie doar să le speli, iar la final să adaugi o linguriță de oțet din vin roșu. Încearcă salata de capere rece pe o felie de pâine prăjită.

De ce este bine să consumăm capere?

Caperele sunt bogate în substanțe nutritive și conțin o varietate de compuși benefici pentru sănătate. Acestea oferă un aport semnificativ de vitamine, minerale și antioxidanți. Cele mai importante proprietăți nutritive ale caperelor sunt: Vitamina K: Caperele sunt o sursă excelentă de vitamina K, care este esențială pentru coagularea normală a sângelui și pentru menținerea sănătății oaselor. Vitamina C: Aceste fructe conțin vitamina C, un antioxidant puternic care ajută la întărirea sistemului imunitar, combaterea radicalilor liberi și promovarea sănătății pielii. Minerale: Caperele conțin o cantitate semnificativă de minerale precum fier, magneziu, calciu și mangan. Aceste minerale sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului, inclusiv pentru formarea globulelor roșii, menținerea sănătății oaselor și reglarea activității enzimatice. Fibre: Caperele sunt o sursă de fibre dietetice, care susțin sănătatea sistemului digestiv și contribuie la menținerea unui tranzit intestinal regulat.

Citit 428 ori Ultima modificare Sâmbătă, 07 Septembrie 2024 20:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.