Sarmalele își au rădăcinile în Imperiul Otoman, de unde au fost introduse în Europa de Est în perioada expansiunii otomane. Acestea sunt o adaptare a dolmadesului grecesc și a sarmalelor turcești, care la rândul lor își au originea în tradițiile culinare ale Orientului Mijlociu și ale Asiei Centrale. În aceste regiuni, era obișnuit să se înfășoare diferite umpluturi în frunze de viță-de-vie sau alte frunze comestibile.
Ingrediente: 2-3 verze murate, 1 kg carne tocată amestec (porc și vită), 500 g hribi, 5 cepe mari, 200 g orez (sau cât doriți), 3 linguri ulei de măsline, 300 gr concentrat de roșii, cimbru și mărar uscat, sare, piper, foi de dafin.
Preparare: Se lasă varza murată în apă rece o noapte întreagă, să se desăreze. Dimineața se scoate, se lasă la scurs și se pregătesc frunzele. Hribii se curăță, se spală și se toacă nu foarte mărunt. Se pune orezul în apă rece să se umfle. Se curăță ceapa, se spală și se toacă mărunt. Se pune la scurs orezul. Se călește ceapa în uleiul de măsline până devine sticloasă, se adaugă 2-3 linguri de bulion și se mai călește câteva minute. Se adaugă carnea tocată și se lasă pe foc până se schimbă la culoare. Se pun și hribii tocați și se mai lasă la călit. Se ia de pe foc, se adaugă orezul și se sărează și piperează. Se adaugă în umplutură și puțin mărar și cimbru uscat. Se lasă puțin umplutura să se răcorească și se trece la înfășurat sarmalele. Pe fundul unei oale se pune un strat de varza tocată, 2 linguri de bulion, 2-3 foi de dafin, mărar și cimbru uscat. Se așază sarmalele în oală și printre rânduri se mai adaugă bulion, foi de dafin, mărar și cimbru. Deasupra se mai adaugă un strat de varză murată, se pun la foc potrivit pentru circa 2-3 ore, apoi se continuă prepararea în cuptor.