Ingrediente: 800 de grame carne de vită, 3 cepe tocate, 1 ardei gras roșu tăiat, 1 linguriță boia dulce, 2 foi de dafin, 50 de mililitri ulei, câteva boabe de piper, sare și piper, după gust.
Preparare: Avem pregătită o cratiță pe foc în care punem uleiul și bucățile de carne. O lăsăm aproximativ 2-3 minute până când scade toată apa lăsată de aceasta. Apoi, scoatem carnea pe o farfurie și în același ulei adăugăm ceapa și condimentăm cu sare. Pe aceasta o vom lăsa până când se înmoaie și va deveni sticloasă, adică în jur de 2 minute. În tot acest timp, amestecăm ca să nu se ardă. Adăugăm ardeiul gras și le lăsăm la foc timp de un minut după care adăugăm boiaua dulce. Amestecăm, după care punem și bucățile de carne, boabele de piper și foile de dafin, pe care le adăugăm rupte. Condimentăm cu piper măcinat și punem apă fierbinte doar cât să acoperim carnea. Acoperim cratița cu un capac și lăsăm totul la foc până când carnea este fiartă. Între timp, dacă sosul scade prea mult, se poate adăuga apă fierbinte. Încercăm din când în când cu furculița să vedem dacă carnea este fiartă, apoi presărăm pătrunjel și tocănița în sos de ceapă se poate servi alături de garnitura preferată.