Expoziţie la Muzeul de Istorie: Dunărea şi Marea Neagră în cartografie

Expoziţie la Muzeul de Istorie: Dunărea şi Marea Neagră în cartografie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Astăzi, la ora 13,30, la Muzeul de Istorie va avea loc vernisajul expoziţiei  „Dunărea şi Marea Neagră în cartografie”, realizată în colaborare cu Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi Bucureşti. Sunt prezentate lucrări cartografice ce fac parte din colecţia de peste 900 de hărţi a familiei Adrian şi Daniela Năstase, donată muzeului bucureştean.

„Hărţile au fost şi sunt produsul minţilor creatoare a unor oameni care au avut harul de a îmbina frumosul cu utilul, ştiinţele exacte cu cele conexe istoriei”, declară Cristian Căldăraru, directorul muzeului. „Dunărea şi Marea Neagră au fost în centru atenţiei Marilor Puteri europene cu precădere după anul 1856, când se înfiinţează Comisia Europeană a Dunării, cu sediul la Galaţi. Se dorea, aşa cum stipulau articolele 16-18 din Tratatul de Pace de la Paris, din 30 martie 1856, ca prin acest organism european să se rezolve o situaţie tehnică privind navigaţia pe Dunărea maritimă, până la Marea Neagră. Ca români, trebuie să fim conştienţi că „întreaga regiune a fluviului Dunărea, ne este tot atât de preţioasă ca Rinul, Germaniei; Neva, Rusiei; ca Bosforul Sultanilor (...). Sulina, Galaţi, Brăila, Severinul sunt perle tot atât de preţioase dezvoltării şi existenţei românilor, ca Suezul, Malta, Gibraltarul celui mai vast imperiu al mărilor şi uscatului”, mai adaugă Cristian Căldăraru.

Expoziţia va putea fi vizitată până la sfârşitul lunii noiembrie. Invitaţia la vernisaj este adresată tuturor gălăţenilor.

 

 

Citit 915 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Noiembrie 2011 17:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.