Ciorbă de spanac și urzici este vedeta sezonului de primăvară, dar poate fi gătită şi acum.
Chiar dacă sezonul verde încă nu e aici, temperaturile în creştere sunt, iar vitaminele pot veni şi din plante congelate, care tot sunt bune să-i ofere organismului tău un plus de energie. Combinația de spanac și urzici, într-o ciorbă delicioasă, este tot ce îți trebuie pentru a înlătura efectele asteniei provocate de schimbarea vremii.
Ingrediente: 350 g spanac,350 g urzici, 4-5 linguri ulei de măsline,1 ceapă, 1 morcov,1 ardei, 400 g roșii cubulețe, 2 – 3 linguri de orez, 200 g șunculiță afumată,1 ou mare, borș (sau zeamă de lămâie), sare.
Preparare: Spală bine spanacul, curăță urzicile și opărește-le pe rând, timp de 2 minute. Apoi, scurge-le și toacă-le mărunt. Taie șunculița în fâșiuțe subțiri.
Pune pe foc oala în care vei prepara ciorba. Pune uleiul și călește șunculița. Toacă ceapa și ardeiul și apoi adaugă-le în oală. Adaugă și morcovul ras și călește-le pe toate până se înmoaie. După ce ai călit totul bine, adaugă o lingură de sare, orezul și verdețurile tocate mărunt. Acoperă totul cu apă și lasă conținutul la fiert până când se gătește orezul, timp de aproximativ 30 de minute. Pune roșiile și borșul sau zeama de lămâie și mai dă o data în clocot. La final adaugă oul bătut. Această ciorbă de spanac și urzici poate fi savurată alături de pâine de casă caldă, pufoasă și gustoasă.
Mirosul și gustul deosebite ale pâinii de casă completează perfect aroma deosebită a ciorbei de spanac și urzici.
Pâine de casă
Ingrediente:1,2 kg făină albă de grâu, 800 mililitri apă, 50 grame drojdie proaspătă sau 14 g uscată, 1 lingură de sare,1 linguriță de zahăr,4-5 linguri de ulei de măsline. Preparare: Prima dată se cerne făina. Pune-o într-un vas înalt și adaugă peste sarea. Dizolvă drojdia în puțină apă caldă și las-o să crească. Poți să adaugi și o lingură de zahăr. După 10 minute, toarnă drojdia în mijlocul făinii și începe să frămânți bine. Adaugă treptat câte puțin din apa caldă cu ulei de măsline și frământă până când aluatul devine elastic și moale. Acoperă vasul cu un prosop și lasă-l la dospit o oră. Apoi pune-l pe masa de lucru și împarte-l în câte forme vrei să faci. Din această cantitate îți ies aproximativ două pâini de mărime medie. După ce ai pus pâinea în tăvi, unge suprafața lor cu apă călduță și pune semințe, sare sau lasă-le așa. Lasă la crescut, în tavă, încă aproximativ 30 de minute și apoi bagă tăvile la cuptor. Ai grijă să preîncălzești cuptorul la 200-220 °C. Lasă-le la copt aproximativ 40-50 de minute, până când pâinea se rumenește frumos.
De ce e bine să consumăm spanac și urzici
Specialiștii în sănătate și nutriție recomandă consumul spanacului și urzicilor cât de des, fiind două plante cu proprietăți curative pentru organism.
Beneficiile spanacului pentru sănătatea organismului sunt recunoscute în întreaga lume. Acesta contribuie la îmbunătățirea sistemului imunitar, fiind o plantă bogată în vitaminele A, C și B2. Urzicile ajută și ele la funcționarea optimă a sistemului imunitar, iar combinația dintre aceste două plante nu poate decât să fie benefică pentru sănătatea organismului tău.
Urzicile sunt plante medicinale benefice pentru organism datorită conținutului ridicat de vitamina A, B2, C, K, acid acetic, acid formic și săruri minerale. Se găsesc ușor pe aproape tot globul, în special pe locurile fertilizate cu gunoi de grajd și sunt folosite de sute de ani în scopuri alimentare, în diferite mâncăruri, sau în stare uscată, în scopuri medicinale, pentru ceaiuri.