Supă-cremă de legume cu crutoane, ideală pentru zilele caniculare

Supă-cremă de legume cu crutoane, ideală pentru zilele caniculare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Supa-cremă de legume cu crutoane, o rețetă simplă și rapidă pentru toată familia, este preferata copilăriei noastre și păstrează și astăzi gustul autentic al perioadei în care era preparată cu dragoste și îndemânare de mămici sau bunici.

Ingrediente: 1 ceapă medie, 4 morcovi medii, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 rădăcină păstârnac, 1 tulpina țelină, 1 legătură mică pătrunjel, 2 felii rădăcină țelină (groase de circa 2 cm), 10 roșii cherry sau 2 roșii medii, 3 cartofii roșii medii, 100 g mazăre (opțional), sare și piper măcinat, după gust, 50 g unt. Dacă se prepară pentru zilele de post, nu adăugăm unt.

Preparare: Curățăm legumele (țelina, ceapa, morcovii, rădăcina de pătrunjel, rădăcina de păstârnac, cartofii) și le tăiem în bucăți potrivite. Puteți lăsa ceapa întreagă, bineînțeles curățată, oricum toate legumele vor fi pasate ulterior, deci nu trebuie să le tocați fin. Dacă puneți rosii cherry, nu trebuie să le tăiați, dar dacă roșiile sunt de mărime medie, recomandat este să fie tăiate în jumătăți. Umplem o oală cu circa 4 litri de apă și adăugăm toate legumele, sare și piper după gust. Se poate adăuga și o linguriță de piper verde boabe, are o aroma deosebita.

Fierbem supa până când legumele sunt pătrunse complet. Scoatem legumele din oală și le punem în robotul de bucătărie, peste care adăugam 2-3 polonice de supă și le pasăm până când obținem o cremă omogenă. Adăugând lichid se obține o supă de legume ușor cremoasă. Punem supa din nou în oală, adăugăm untul și o fierbem încă 10 minute, la foc moderat. Stingem focul și acoperim oala cu supă de legume cu un capac.

Crutoanele se fac foarte simplu. Avem nevoie de câteva felii de pâine rustică, pe care le tăiem în cubulețe de cca 2×2 cm. Punem într-o tigaie anti-aderentă 2 linguri de ulei de floarea soarelui și cca 25 g unt. Când untul s-a topit, adăugăm cubulețele de pâine și le prăjim, la foc mediu, până când se rumenesc uniform. Le scoatem din tigaie, pe o farfurie și le lăsăm să se răcească. Servim supa-cremă de legume caldă, cu crutoane. Poftă bună!

De ce este bine să mâncăm supă-cremă

Supa-cremă de legume este benefică pentru că este o sursă bogată de vitamine, minerale și fibre, contribuind la o alimentație sănătoasă și echilibrată. Este o opțiune vegetariană, vegană, fără gluten, ușor de digerat și potrivită pentru diverse gusturi, cu combinații de legume variate.

Iată câteva motive suplimentare pentru care este indicat să consumăm supă cremă de legume:

- Sursă excelentă de nutrienți. Legumele din supă furnizează vitamine esențiale, minerale și antioxidanți, care contribuie la buna funcționare a organismului.

- Ușor de digerat. Structura cremoasă și textura fină fac supa ușor de digerat, chiar și pentru cei cu probleme digestive.

- Ideală pentru diete. Supa-cremă de legume este o alegere bună pentru diete, fiind relativ săracă în calorii și contribuind la senzația de sațietate.

Citit 224 ori Ultima modificare Luni, 02 Iunie 2025 21:44

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro