Terapie de cuplu - Ghid de înţelegere a femeii visurilor tale (II)

Terapie de cuplu - Ghid de înţelegere a femeii visurilor tale (II)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Chiar şi atunci când ne aflăm în plină criză în care am sparge o farfurie sau am arunca pisica pe geam, să încercăm să ne oprim câteva secunde * Să încercăm să ascultăm şi să ne ascultăm pe noi cu ceea ce simţim nu doar cu ceea ce exteriorizăm în dorinţa de a deţine controlul *

Bărbaţii şi femeile nu sunt la fel. Nu numai partea anatomică este diferită ci şi cea psihică, la care se adaugă individualitatea fiecăruia. Diferenţele duc la naşterea unei energii care stă la baza relaţiei. Această sursă de energie care alimentează structura individuală şi structura specifică a unui cuplu este, paradoxal, formată din nevoia de dragoste şi afecţiune, de dorinţă şi de acceptare, de temeri şi dorinţa de recunoaştere; din ideea că suntem centrul universului sau că suntem mai puţin decât un atom, de tot ceea ce ne dorim sau urâm. Importantă este echilibrarea acestei energii care se manifestă prin dragoste, prin mângâiere şi privire, prin ţipăt şi durere sau prin zâmbet şi înţelegere.

Trăirile bărbaţilor, trăirile femeilor

Chiar şi atunci când ne aflăm în plină criză în care am sparge o farfurie sau am arunca pisica pe geam, să încercăm să ne oprim câteva secunde. Doar să ne oprim. Şi să încercăm să ascultăm şi să ne ascultăm pe noi cu ceea ce simţim nu doar cu ceea ce exteriorizăm în dorinţa de a deţine controlul.

Este dificil să salvezi pisica de la zbor cu o mângâiere în timp ce analizezi situaţia şi la fel de dificil este să opreşti mâna ce conduce farfuria către podea. Dar încearcă măcar o data să asculţi dorinţa şi nevoia de lângă tine. În afară de faptul că ai salvat pisica de la un zbor periculos, în dulap ai o farfurie supravieţuitoare, cu certitudine ai făcut un pas înainte în relaţie.

Optica se poate schimba într-o secundă

Dacă ai ajuns la concluzia că prima soluţie nu este războiul sau fuga, ci acceptarea şi înţelegerea, compasiunea şi echilibrul vei face o schimbare în bine. În binele tău, în binele relaţiei.

Cum poţi începe să păşeşti într-o lume fără cioburi şi fără pisici acrobate? Probabil îţi vei propune să înveţi să asculţi sau vei încerca să te încrezi şi în dovezile de dragoste practică; şi în timp, poate te gândeşti să înveţi să întrebi când simţi că e ceva în neregulă sau să reformulezi în alţi termeni ceea ce vrei să transmiţi, tocmai pentru a transmite mesajul corect.

Sau vei face o listă a ceea ce înseamnă acceptare, dragoste, ură, viaţă interioară, dorinţă, nevoie, sensibilitate, durere, zâmbet, pisică, farfurie… Apoi vei împărţi lista pe două coloane, vei scrie două nume. O vei pune cu grija într-un sertar şi veţi petrece zile de primavără cu adieri calde de afecţiune: tu, un bărbat cu suflet deosebit, ea, prinţesa din visul tău care a preferat să rămână aici, în realitate, alături de tine.

Psiholog-psihoterapeut Răzvan Marian Stoian    

 

Citit 1168 ori Ultima modificare Vineri, 16 Martie 2012 19:31

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.