Sturioni siberieni la Acvariul gălăţean

Sturioni siberieni la Acvariul gălăţean
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Secţia Acvariu din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii oferă vizitatorilor posibilitatea de a vedea patru exemplare noi de sturion siberian (Acipenser baerii), provenite de la o păstrăvărie din Vatra Dornei, specie prezentă pentru prima dată în patrimoniul viu al instituţiei gălăţene. „Sturionul siberian este una dintre cele 30 de specii din familia sturionilor şi, chiar dacă nu este specific României, l-am introdus în patrimoniul acvariului tocmai pentru a reliefa diversitatea acestui grup de peşti. Cele patru exemplare au vârsta de doi ani şi, alături de morun, nisetru, cegă şi păstrugă, sunt o specie periclitată”, a declarat muzeograful Gabriela Grigoraş, specialist în cadrul Acvariului gălăţean.

Sturionul siberian este o specie clasificată drept vulnerabilă pe lista roşie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii, din cauza braconajului excesiv. Cultivarea sturionului siberian a fost pusă la punct în anii 1970 pe teritoriul fostei URSS. Tot atunci au fost introduse în Franţa primele exemplare, în cadrul unui program de cooperare ştiinţifică. Ciclul său de reproducere este unul dintre cele mai scurte din familia din care provine (între 7 şi 8 ani, în loc de 15) şi poate fi cultivat numai în apă dulce, spre deosebire de alţi sturioni care fac migraţia între mare şi râu, după cum aflăm de la Florin Matei, responsabil relaţii publice în cadrul instituţiei.

Programul de vizitare la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi este de miercuri până duminică între orele 9.00  - 17.00. Preţul unui bilet este de 6 lei pentru adulţi şi 1,5 lei pentru copii.

Citit 3992 ori Ultima modificare Marți, 23 Octombrie 2012 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.