La Metro Chef 2012, doi gălăţeni le-au luat faţa bucătarilor din România

La Metro Chef 2012, doi gălăţeni le-au luat faţa bucătarilor din România
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vasile Covaci şi Mihai Lungu le-au luat faţa bucătarilor din Capitală


Doi bucătari din Galaţi, Vasile Covaci şi Mihai Lungu, de la Restaurant Divino, au câştigat Premiul al II-lea, în valoare de 6.000 de euro şi medalia de argint, la Competiţia de artă culinară METRO Chef - 2012, a cărei finală naţională s-a desfăşurat pe 25 şi 26 octombrie, la Bucureşti. Marele Premiu, în valoare de 10.000 de euro, a ajuns la Braşov, iar Premiul al III-lea (3.000 de euro), la Suceava. La preselecţia din luna iunie, de la Constanţa, gălăţenii se clasaseră primii.

„Când ţi-e foame eşti creativ”

Vasile Covaci, sau Gigi cum îi spun prietenii, are 40 de ani şi este bucătar din 1993. A lucrat mult pe litoral, de şase ani s-a întors în oraşul său natal, Galaţi, unde face echipă excelentă cu Mihai Lungu (32 de ani): „Mihai este partenerul ideal în bucătărie. Ne înţelegem din priviri”, spune Gigi, care stă în bucătărie mai mult de 16 ore pe zi. La rândul său, Mihai (care a lucrat în Braşov şi în Constanţa) recunoaşte: „Gigi e un băiat deosebit. Facem echipă din 1999 şi nu e nevoie ca vreunul dintre noi să-i spună celuilalt ce are de făcut. Suntem nu doar colegi, ci şi prieteni foarte buni”.

„Pentru a obţine performanţă în plan profesional, trebuie să renunţi la multe, inclusiv la viaţa privată”, aflăm de la cei doi: „Reţetele se nasc în funcţie de ce ai în faţă şi de starea pe care o ai: cel mai bine creezi o reţetă nouă atunci când ţi-e foame. Când eşti cu burta plină nu ai inspiraţie, dar când ţi-e foame, creativitatea lucrează”.

„Ne-am dus la Bucureşti să câştigăm”

La preselecţia de la Constanţa, Gigi şi Mihai au convins juriul cu un piept de raţă cu sos de ceapă caramelizat şi mix de legume - la felul de bază, iar ca desert au făcut o prăjitură franţuzească „Religioso”, cu cremă de vanilie, fructe, ciocolată albă şi neagră: „În general, la orice concurs, trebuie să ai mai multe texturi în farfurie: să fie ceva crocant, să fie şi un piure şi o legumă poşată, mai tare, plus două-trei sosuri. La concurs trebuie să găteşti ceva gen cină festivă, în porţii mici, muncite mult, cu manoperă multă, tehnică avansată, trebuie să te încadrezi şi în timp, să fie cald totul. Carnea roşie trebuie să fie roze, carnea albă trebuie să fie bine făcută şi să te descurci cu ceea ce ţi se dă în coşul de produse”, aflăm de la cei doi bucătari.

La finala de la Bucureşti au câştigat Medalia de argint cu un fel de bază care cuprindea: somon cu sos american, cu creveţi, midii în sos provensal, o ceapă marinată, umplută cu ardei copt şi fasole verde poşată. Iar la desert au făcut ţigarete din ciocolată, cu biscuit crocant de migdale, umplut cu cremă de vanilie şi căpşuni, plus o îngheţată Granite. Totul - în două ore!

Din juriu au făcut parte maestrul bucătar Horia Vârlan, Gabriela Berechet, preşedinta Federaţiei Bucătarilor din România şi Patrick Guibet, Executive Chef la Centrul de Pregătire în Gastronomie. Printre cele 16 echipe care au intrat în finala concursului s-au numărat şi reprezentanţi ai marilor hoteluri de patru stele din Bucureşti, cărora gălăţenii le-au luat faţa cu brio: „Ne-am dus la Bucureşti să câştigăm locul I. Dacă ne-am fi gândit la numele restaurantelor de unde veneau ceilalţi - Ramada, Novotel, Loft - ar fi trebuit să nu ne mai înscriem la concurs”, mărturisesc cei doi, dezvăluindu-ne că din banii câştigaţi îşi vor cumpăra încă un set de cuţite profesionale şi vor merge cu familiile într-o vacanţă. „În meseria de bucătar se câştigă bine, cu condiţia să munceşti mult şi să-ţi placă, să o simţi cum îţi trece prin vene”.

Muşchi de vită „Primavera”

La final, le-am solicitat celor doi talentaţi bucătari să ne dea o reţetă proprie şi uşor de făcut. Ne-au recomandat un Muşchi de vită Primavera, gata în 15 minute: file de vită (care trebuie să fie, la final, rose, pentru a nu-şi pierde din gust) pe grătar, cu legume proaspete - roşii, ceapă, ardei gras, un dressing din unt topit cu puţin usturoi, deasupra, ulei de măsline, zeamă de lămâie şi un pat de rucola, sare şi piper după gust. „Combinaţia e foarte bună”, ne asigură cei doi bucătari, care îşi vor măsura forţele şi la competiţii internaţionale. Le ţinem pumnii strânşi.

Citit 3626 ori Ultima modificare Joi, 01 Noiembrie 2012 10:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.