Adevărul despre veşnicul Moş Crăciun. Povestea din spatele tradiţiei

Adevărul despre veşnicul Moş Crăciun. Povestea din spatele tradiţiei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Moş Crăciun este predecesorul lui Moş Nicolae şi fratele mai bogat al lui Moş Ajun * Înainte de a fi personajul simpatic, dolofan şi zâmbitor, care împarte cadourile din sania sa, trasă de reni, Moşul era un om rău * După ce s-a descoperit că la Polul Nord nu sunt reni, reşedinţa acestuia a fost mutată în Laponia * Din România, Moşul a primit peste 33.000 de scrisori


 

Cel mai cunoscut personaj legat de sărbătorile de iarnă este, fără îndoială, Moş Crăciun. Figura lui a fost construită pe cea a Sfântului Nicolae, fost episcop creştin al provinciei Licia din Anatolia bizantină, renumit pentru faptul că împărţea cadouri oamenilor săraci. Pentru alţii, e fratele mai bogat al lui Moş Ajun. Însă povestea lui Moş Crăciun este mult mai complicată decât pare, iar originile sale sunt incerte. Nu întotdeauna moşul arăta ca în prezent. Acum 140 de ani, Moş Crăciun apărea în nenumărate ipostaze: pitic, violonist şi preot. Ca multe alte tradiţii, Moş Crăciun este un produs al mai multor influenţe populare. Povestea lui se întinde până în secolele de dinainte de Hristos, când lumea era guvernată de zei. Semnificaţia sărbătorii actuale de Crăciun este specifică geto-dacilor. Pe 25 decembrie se celebrau Saturnaliile romane, apoi moartea şi renaşterea zeului solar de origine iraniană, Mithra, abia după trei secole de la apariţia creştinismului, a început să se serbeze naşterea lui Iisus. „Moș” semnifică vârsta înaintată a zeului, a cărei existenţă dura 365 sau 366 de zile, îmbătrânea, deceda şi învia la începutul anului următor.

Ce mai populară poveste a lui Moş Crăciun

Legenda spune că Fecioara Maria, cuprinsă de durerile naşterii, i-a cerut adăpost lui Moş Ajun. Acesta a refuzat-o şi a trimis-o în schimb la fratele său mai mic şi mai bogat, la Moş Crăciun. Maica Domnului ajunge la casa lui Moş Crăciun şi o găseşte acasă pe soţia acestuia, pe Crăciuneasă, căreia îi cere adăpost. Crăciuneasa nu a stat mult pe gânduri, însă ştiindu-şi soţul rău şi necredincios, nu o primeşte în casă şi o trimite să nască în grajdul vitelor. Apoi, fără să-i spună soţului ei, Crăciuneasa o ajută pe Maica Domnului să-l nască pe Pruncul Iisus. Moş Crăciun află însă despre fapta soţiei şi îi taie mâinile. Dar Maica Domnului face o minune şi îi lipeşte Crăciunesei mâinile la loc. După ce a văzut minunea Fecioarei Maria şi după ce a aflat că în grajdul său s-a născut Iisus, Moş Crăciun se căieşte şi îi cere iertare lui Dumnezeu. Se spune că el s-a căit atât de mult, încât a doua zi şi-a împărţit întreaga avere copiilor săraci. De atunci, în fiecare an, în ajunul naşterii Domnului (24 decembrie), Moş Crăciun vine cu sania trasă de reni, intră pe horn şi pune sub brad cadourile.

Imaginea Moşului

În 1860, cotidianul american Harper’s Illustrated Weekly a publicat un desen al lui Moş Crăciun, îmbrăcat într-un costum roşu, ornat cu nasturi negri şi cu o curea din piele. Timp de aproape 30 de ani, emigrantul german Thomas Nast, desenator şi caricaturist al ziarului, va ilustra, prin sute de desene toate aspectele legendei lui Moş Crăciun şi va da mitului principalele sale caracteristici vizuale. În 1931, Moş Crăciun a primit o nouă imagine, printr-o campanie publicitară la o celebră băutură răcoritoare. Astfel i s-a conturat o burtă durdulie, părul şi barba albe, un aer jovial, păstrându-i totuşi acelaşi costum roşu.

Spiriduşi şi reni în Laponia

Într-o vreme se credea că Moş Crăciun şi spiriduşii săi se simt foarte bine în casa lor de la Polul Nord. În 1822, poetul american Clement Clark îl descrie pe Moş Crăciun ca pe un spiriduş bătrân şi blând, care zboară în jurul lumii într-o sanie trasă de opt reni. Dar în 1925 s-a descoperit că nu există reni la Polul Nord, aşa că toţi ochii s-au întors spre Finlanda, unde există multe astfel de animale. Azi pare aproape sigur însă că Moş Crăciun, cei 11 spiriduşi şi cei nouă reni ai lui stau bine ascunşi undeva pe muntele Korvatunturi în Laponia, Finlanda, în apropiere de graniţa cu Rusia.

Scrisori către Moş Crăciun

Obiceiul de a redacta o scrisoare către Moş Crăciun a devenit o tradiţie de Crăciun. Astfel că scrisorile conţin, de obicei, o listă de jucării pe care copiii şi le doresc, dar şi confirmarea faptului că au fost cuminţi şi că merită darurile. Satul lui Moş Crăciun din Finlanda a fost înfiinţat în 1985 şi din acel an au fost primite peste 12,5 milioane de scrisori din peste 197 de ţări. Din România au fost trimise peste 33.000 de redactări spre această destinaţie.

Tradiţii de Crăciun, în lume

În Statele Unite, copiii lasă în seara de Ajun prăjituri şi lapte pentru Moş Crăciun. În Olanda, acesta vine pe un cal alb şi pune cadourile în saboţi confecţionaţi din lemn. În Rusia el este însoţit de Albă-ca-Zăpada. În Suedia, darurile sunt puse într-un sac îngropat adânc în zăpadă, iar Moş Crăciun este un pitic îmbrăcat în roşu, cu barba albă, căruia ii place să mănânce orez cu lapte (o mâncare tradiţională). În Italia există obiceiul ca, înainte de Moş Crăciun, să vină Befana. Ea se deplasează pe mătură şi verifică dacă au fost cuminţi copiii, lăsându-le cadouri lângă brad. În Anglia, cei mici aruncă scrisorile pentru Moş Crăciun în sobă astfel încât dorinţele lor să iasă pe coş. În Islanda există 13 Moşi Crăciun, câte unul pentru fiecare zi a sărbătorilor de iarnă. Şi în perioada 24 decembrie – 6 ianuarie, aceştia împart copiilor cuminţi cadouri, cei răi primind un cartof. În Elveţia, el aduce pomul de Crăciun în casele oamenilor, obicei ce datează din 1775.

Numele lui Moş Crăciun, în lume

America - Santa Claus

Anglia - Kris Kringle sau Father Christmas

Italia - Babbo Natale

Germania - Weihnachtsmann

Suedia Jultomten sau Christmas Brownie

Hawaii Kanakaloka

Chile - Viejo Pascuerro

Franţa - Pere Noel

Japonia - Hoteiosho sau Santa Kurohsu

Rusia - Ded Moroz

Citit 2316 ori Ultima modificare Vineri, 21 Decembrie 2012 14:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.