Soluţii pentru încălzirea locuinţei: Şemineul - un plus de stil pentru iernile noastre

Soluţii pentru încălzirea locuinţei: Şemineul - un plus de stil pentru iernile noastre
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Întotdeauna este greu să ne decidem atunci când vine vorba de alegeri pentru casa noastră, însă dacă vrem să facem un pas inteligent, alegerea unui şemineu poate însemna un plus de stil în designul livingului, dar şi o decizie bună în privinţa încălzirii pe timpul iernii. Dacă avem în minte achiziţionarea unui şemineu, atunci trebuie să ştim încă dinainte ce tip de şemineu se potriveşte locuinţei noastre. La nivel estetic, în funcţie de tipul casei, putem alege dintre trei tipuri de şeminee: rustice, clasice şi moderne.

Şemineele rustice propun o hotă cât mai mare, iar hornul trebuie placat cu piatră sau chiar lemn; de asemenea, au vatra largă, astfel încât pot încăpea buşteni de dimensiuni mai mari. Şemineele clasice se aliniază standardelor unei case vechi, somptuoase. Acestea sunt bogat decorate, cu elemente vegetale, cu diverse forme geometrice abstracte sau chiar cu blazoane. Când vine vorba despre culoare, trebuie menţionat faptul că acesta nu trebuie să fie aceeaşi cu cea a teracotei, pot fi albastre, galbene, cărămizii, etc. În fine, şemineele moderne sunt făcute în acord cu interioarele contemporane şi sunt în întregime lipsite de elemente decorative. Au o geometrie simplă, asortându-se cu locuinţele. În timp ce un şemineu clasic este, cel mai adesea, prismă, unul modern vine în întâmpinarea curajoşilor care îşi doresc forme inedite: rotunde, ovale, etc.

Ce alegem pentru confort şi consum minim

Dincolo de armonia designului interior de care trebuie să ţinem cont, atunci când decidem instalarea unui şemineu, nu putem scăpa din vedere nici consumul pe care acesta îl va avea. Aşadar, trebuie să fim informaţi cu privire la categoriile de şeminee în care se încadrează un anumit model, în funcţie de combustibilul ars.

Şemineul electric aparţine gamei de şeminee moderne şi oferă o utilitate majoră dat fiind faptul că poate fi folosit în orice anotimp, oferindu-ne oricând posibilitatea de a ne bucura de o atmosferă specială. Facilitatea sa de încălzire poate fi utilizată doar pe timpul iernii, asigurând confortul termic necesar, iar în restul anului ne putem folosi de calitatea sa de obiect decorativ.

Şemineul clasic este cel care foloseşte lemnul, pe care îl arde într-un cămin deschis. Astfel, atmosfera pe care o creează îi conferă un farmec aparte: sunetul lemnelor trosnind, precum şi mirosul specific acestora. Din păcate, un astfel de cămin, deschis, impune alocarea unui spaţiu de siguranţă larg împrejurul lui, placat cu gresie (pentru a fi evitat un posibil incendiu). În mod frecvent sunt folosite căminele închise, prevăzute cu uşă din sticlă ceramică rezistentă la temperaturi de până la 750ºC. Temperatura în cameră poate ajunge la temperatura de 23ºC, însă rămân destule dezavantaje precum: fumul, refularea, necesitatea aprovizionării constante cu lemne, etc.

Şemineul pe gaz, potrivit unei camere cu design minimalist, reprezintă alternativa comodă a şemineului pe lemne. Avantajul major este că nu produce fum, deci dispare obligaţia proprietarului de a curăţa periodic coşul. Folosirea sa, este de asemenea, în avantajul clientului, aceasta fiind extrem de simplă, flacara apărând prin simpla apăsare a unui buton, iar termostatul este cel care reglează temperatura dorită. Şi partea care asigură ambientul este rezolvată printr-o imitaţie perfectă de buşteni, realizată din ceramică, ce vă va convinge că-n vatră ard lemne adevărate, în nuanţe roşiatice.

Şemineul pe etanol, cel mai avangardist dintre toate, este disponibil într-o mulţime de forme (pătrat, rotund, etc.) şi funcţionează cu un combustibil natural, un bio-alcool ce arde natural, fără reziduri. Nu trebuie să uitaţi însă că funcţia acestui tip de şemineu este strict decorativă, încălzirea nefiind posibilă. Astfel, oricât de dificilă ar putea părea iniţial alegerea unui şemineu potrivit locuinţei pe care o aveţi, o astfel de formă de încălzire vă poate oferi satisfacţii nu doar în ceea ce priveşte costul redus, ci şi al ambientului pe care îl creează.

Citit 2159 ori Ultima modificare Vineri, 26 Aprilie 2013 16:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.