Spaţii intime, mai aproape de cer. Cum să îţi amenajezi o mansardă

Spaţii intime, mai aproape de cer. Cum să îţi amenajezi o mansardă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Camerele de la mansardă reprezintă adesea interioarele cele mai atractive ale unei case, chiar dacă nu putem defini cu exactitate ce anume ne atrage la ele atât de mult. Unii le corelează inconştient cu spaţii intime sau cu cele de joacă. În orice caz, o mansardă are un farmec aparte şi oferă un sentiment de inedit, de căldură. Din ce în ce mai des, în schimbul cumpărării unei noi reşedinţe, posesorii unei case "pe pământ" optează pentru amenajarea spaţiilor existente şi disponibile, precum pivniţele ori podurile, transformându-le în încăperi luxoase sau, cel puţin, agreabile.

Proiectare şi amenajare

Proiectarea unui astfel de spaţiu propune, însă, numeroase provocări. Dacă v-aţi gândit să solicitaţi ajutorul unui arhitect, trebuie să ştiţi că cerinţele acestuia prevăd un minimum de aproximativ 1,80 metri pătraţi, o medie optimă de 2,20 mp şi un confortabil maxim de 2,50 mp. Dacă spaţiul mansardei nu îndeplineşte aceste condiţii, mai există soluţii: înălţarea tâmplăriei acoperişului sau chiar coborârea planşeului mansardei.

Accesul către mansardă este, în cele mai multe dintre cazuri, asigurat de o scară interioară. Daca aceasta nu există, lucrurile se complică, iar ajutorul unui arhitect devine indispensabil, întrucât el trebuie să proiecteze un model de scară în acord cu întreaga locuinţă. Pentru a putea fi locuit, spaţiul unei mansarde trebuie în primul rând, izolat termic. În partea de sus a acoperişului, izolarea cu plăci din polistiren la exterior şi cu vată minerală în interior este recomandabilă. Dacă învelitoarea casei este din ţiglă sau tablă, vata minerală este cu atât mai utilă, deoarece protejează fonic casa în condiţii meteorologice nefavorabile. Pardoseala poate fi aplicată pe scândurile montate pe grinzile mansardei. O versiune economică ar fi folosirea unor plăci aglomerate, care, la rândul lor, pot suţine chiar o placare decorativă.

Geamurile reprezintă un aspect foarte important, deoarece sunt diferite faţă de cele care se folosesc la restul casei. Sunt preferabile geamurile din tâmplărie PVC, aluminiu sau din lemn stratificat şi, în plus faţă de geamurile comune, cele ale unei mansarde trebuie să fie etanşe. Avantajul ferestrelor unei mansarde este acela că pot fi uşor mărite, creând noi deschideri. Cele destul de mari pot fi transformate în balconaşe ce dau un aer romantic locuinţei. În ceea ce priveşte materialul de construcţie cel mai potrivit construcţiei unei mansarde, designerii spun că lemnul este atât varianta cea mai ieftină, cât şi cea mai uşor de pus în practică, materialele naturale dând un aspect primitor încăperii. Locul stâlpilor şi grinzilor de susţinere, adică structura de rezistenţă va fi stabilită în mod corect de către arhitect. Lemnul poate fi folosit şi pentru lambriuri, iar culoarea poate fi lăsată în varianta naturală sau cele ce pot fi asociate cu lemnul, în special cele calde, de pământ, precum maron sau bej. Mansarda dispune totuşi, de un spaţiu mic şi ca atare, pretenţios. Tocmai de aceea mobilierul trebuie ales cu grijă, deseori fiind foarte importantă consultarea unui designer, pentru a vă asigura de exploatarea optimă a spaţiului de care dispuneţi.

Utilitate

Utilitatea unei mansarde depinde întotdeauna de gusturile sau nevoile proprietarului. Spaţiul fiind intim şi bine luminat, mansarda poate reprezenta un loc bun de amenajare al biroului sau de relaxare alături de prieteni. Tot aici poate fi creat un spaţiu ce serveşte drept atelier de lucru ori o încăpere dedicată lecturii. Desigur, nici un dormitor romantic nu trebuie omis de pe listă. Spaţiile mansardate sunt cele care pot deveni cel mai rapid, ambiente intime. Tocmai de aceea trebuie să aveţi în vedere faptul că, orice tip de mansardă alegeţi să construiţi, vă este necesar un proiect de arhitectură şi, bineînţeles, părerea unui specialist.

Citit 2064 ori Ultima modificare Joi, 02 Mai 2013 16:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.