Harta lumii este greşită. Africa e mai mare decât am învăţat la şcoală

Harta lumii este greşită. Africa e mai mare decât am învăţat la şcoală
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Harta cel mai des folosită pentru reprezentarea continentelor este una creată în anul 1569


Cea mai des folosită hartă a lumii este la momentul de faţă harta creată de Gerardus Mercator, un cercetător flamand. Problema? Harta a fost creată în anul 1569 cu scopul de a-i ajuta de navigatorii din perioada respectivă şi este mai mult sau mai puţin eronată. Dimensiunile continentelor de pe harta veche de cinci secole sunt complet eronate, deoarece Groenlanda şi multe alte continente sunt proiectate ca fiind mai mari sau de aceeaşi dimensiune ca Africa.

Motivele sunt multiple. Pe de-o parte, dimensiunile continentelor de pe harta Mercator sunt aşa cum le ştim cu toţii pentru că sunt mai relevante din punctul de vedere al navigatorilor, iar harta a fost făcută special pentru ei. Pe de altă parte, există teorii care afirmă că motivele sunt de natură politică şi că s-a încercat minimizarea importanţei altor continente şi plasarea Europei în centru.

În anii 1500, Europa era cel mai dezvoltat continent al lumii, leagănul civilizaţiei, găzduind cele mai curioase popoare de pe faţa Pământului, cu o cultură uriaşă şi o istorie pe măsură. Sau poate aşa se dorea… E lesne de înţeles de ce Europa e reprezentată atât de mare, în centrul hărţii. De-asemenea, America, descoperită de europeni, ocupă o foarte mare bucată din hartă, deşi tot continentul european este reprezentat ca fiind mai mare decât America de Sud. Pe de altă parte, Africa, cu deşerturi şi lipsită de bogăţii, este reprezentată ca fiind mai mică decât Europa.

În prezent, folosirea hărţii făcută de flamandul Mercator nu face decât să dezinformeze populaţia, în contextul în care majoritatea atlaselor şcolare folosesc această reprezentare.

Globul Pământesc este, fără îndoială, cea mai precisă hartă a lumii. Probleme apar atunci când se încearcă reprezentarea unei suprafeţe sferice pe plan drept. Gândiţi-vă la Globul Pământesc ca la o portocală pe care încercaţi să o cojiţi şi să o reconstruiţi pe o masă dreaptă; inevitabil cojile se vor rupe. Totuşi, dacă se păstrează proporţiile şi totul este reprezentat la aceeaşi scală, harta lumii devine destul de precisă.

Harta Peters, mai bună, dar nu exactă

Doctorul Arno Peters, istoric şi cartograf de origine germană, a introdus în 1974 harta ce-i poartă numele. Desigur, aceasta nu a fost primită cu braţele deschise, deoarece arată clar faptul că Africa este al doilea cel mai mare continent de pe faţa Pământului. Au luat naştere diferite tensiuni politice şi dispute, ca în cele din urmă să se folosească tot harta din 1569 pentru a preda geografia copiiilor din toată lumea.

Din fericire, în ultimele două decenii s-au făcut mari eforturi de a interzice dezinformarea populaţiei prin harta Mercator. Culmea e că s-a dovedit că nici harta lui Peters nu este destul de precisă încât să fie numită drept cea mai bună hartă a lumii.

Adevărul este că absolut toată hărţile distorsionează în oarecare măsură suprafaţa reprezentată pentru că e imposibil să transformi o sferă în suprafaţă plană.

Adevărata dimensiune a "continentului negru"

Cel mai mare continent de pe suprafaţa Pământului este Asia, cu o suprafaţă de aproximativ 44,4 milioane de kilometri pătraţi. Pe locul doi se află Africa având o suprafaţă de 30,2 milioane de kilometri pătraţi, în timp ce Europa ocupă doar 10,3 milioane de kilometri pătraţi.

Pentru a înţelege mai uşor ce reprezintă aceste dimensiuni, un specialist în grafică computerizată, Kai Krause, a lansat recent o campanie împotriva lipsei de cunoaştere în domeniul geografiei, prin care vrea să atragă atenţia lumii că ceea ce s-a învăţat în şcoală este eronat. Cel mai relevant aspect al acestei campanii este reprezentarea continentului Africa, prin care se arată dimensiunea adevărată a acestuia. Dupa cum se vede în imagine, continentul este atât de mare încât îl el încap următoarele state: SUA, China, India, Germania, Italia, Franţa, Spania, Portugalia, Japonia, Marea Britanie şi toată Europa de Est.

Se pare că toată lumea vrea să-i fure faima lui Columb - cunoscut pentru descoperirea Americii. În 2001, o hartă cumpărată din Shanghai a dat naştere unor mari controverse pentru că reprezenta o imagine destul de fidelă a Americii de Nord şi Sud, harta fiind datată în 1763, cu menţiunea că era copiată după o altă hartă, din 1418. Totuşi, din cauza unor erori extraordinar de mari, harta nu a fost considerată autentică.

 

 

Citit 9021 ori Ultima modificare Marți, 21 Mai 2013 15:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.