Locuinţe inedite: Construcţii pe bază de elemente neconvenţionale

Locuinţe inedite: Construcţii pe bază de elemente neconvenţionale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Templu budist din sticle de bere

În provincia Sisaket din Thailanda, călugării budişti au construit un templu doar din sticle de bere goale şi beton. Wat Pa Maha Chedi Kaew este cunoscut şi sub numele de Wat Lan Kuad, adică templul cu un milion de sticle. Sticle de bere sunt colorate in maron si verde. Constructorii au spus că sticlele nu îşi pierd culoarea, permit trecerea luminii şi sunt uşor de curăţat. Din moment ce pereţii sunt din sticlă colorată, în interiorul clădirii este o lumină difuză. Călugării au început să strângă sticle încă din 1984. Dacă la început nu ştiau la ce o să le folosească, s-au hotărât în timp sa le transforme în material de construcţii. Cu sprijinul de autorităţilor locale, care au mai furnizat sticle, s-au construit în jur de 20 de imobile, care includ un templu, un crematoriu, săli de rugăciune, toalete pentru turişti şi locuinţe pentru călugări. Călugării reciclează şi capacele de sticle de bere, ca să facă mozaicuri cu Buda.

Hotelul din gheaţă

În Jukkasjarvi, Suedia, în fiecare an este construit un hotel din gheaţă. Fiecare perete şi chiar paturile sunt create din aceeaşi apă îngheţată, peste care se pune piele de ren, pentru ca vizitatorii să nu îngheţe. Construcţia este păstrată până primavara, când blocurile de gheaţă se topesc şi se scurg în râul Torne, de unde şi provin.

Şi noi, românii, ne putem lăuda că avem aşa ceva la Bâlea şi în fiecare an hotelul are o altă temă. Mesele, scaunele şi barul sunt din blocuri de gheaţă translucide. Până şi paharele sunt din gheaţă.

Casa dintr-un avion

Sunt multe case ciudate, dar nu realizate din structura unui avion. Exteriorul este rezistent, iar interiorul este spaţios, după ce au fost date jos scaunele şi compartimentele de stocare a bagajelor. Casele realizate prin modificarea avioanelor sunt ieftine şi prietenoase mediului. Sunt mai multe astfel de case în lume, cele mai multe în America, în Mississippi şi Oregon. Unii dintre proprietari aleg să le lase cât mai simple, iar alţii aleg să mai construiască în jurul lor.

Casa construită din cauciucuri

Milioane de cauciucuri sunt aruncate în decursul unui an, iar acestea pot deveni materiale de construcţie perfecte. Trebuie integrate în beton, ca şi cum ar fi cărămizi, ajungându-se la o casă călduroasă iarna, ieftină şi răcoroasă pe timpul verii.

Locuinţa din sticle de plastic

Reciclarea devine din ce în ce mai importantă pe măsură ce resursele se împuţinează. Astfel, au început să apară construcţii din sticle de plastic, acestea fiind extrem de ieftine. Acest material se pretează a fi folosit mai ales în ţările din lumea a treia, sticlele nedegradându-se uşor şi permiţând luminii naturale să pătrundă în interior. În casele din aceste ţări, adesea o uşă deschisă este singura sursa de lumină, oamenii nepermiţându-şi electricitatea. În plus, aerul este un foarte bun izolator, aşa că sticlele menţin şi căldura.

Clădirea din ziare

In 1922, Elis Stenman a început să construiască o casă din ziare. Aceasta are o structură de lemn, iar pereţii sunt din ziare rulate şi lăcuite. Astfel, este creată şi izolaţie şi nici nu se desprind hârtiile. Chiar şi o parte din mobilă are ca material de bază tot ziarele, întreaga construcţie fiind realizată tot pentru a expune risipa societăţii moderne.

Casa din boabe de porumb

Aceasta este mai degrabă un prototip, aşa că nu poate fi locuită momentan. Structura este de lemn, umplută apoi cu boabe de porumb. Ideea a fost de a se construi o casă ieftină şi prietenoasă cu mediul. Totuşi, trebuie găsită o modalitate de a proteja pereţii de ploaie.

Citit 1849 ori Ultima modificare Vineri, 31 Mai 2013 16:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.