Rămăşiţele cometei ISON, aduse în premieră mondială la Galaţi

Rămăşiţele cometei ISON, aduse în premieră mondială la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Asociaţia Tehnopol Galaţi lansează primul proiect de cercetare ştiinţifică avansată: monitorizarea rămăşiţelor cometei ISON, în premieră mondială.

Asociaţia va lansa la mare altitudine baloane de cercetare ştiinţifică ce vor monitoriza rămăşiţele cometei ISON care s-a dezintegrat la trecerea pe lângă Soare la finele anului trecut.

Cometa ISON a fost distrusă de atracţia gravitaţională a Soarelui rezultând un nor cosmic de rămăşiţe. Pământul trece acum prin acel nor cosmic oferind şansa de a recupera rămăşiţe ale cometei. “Există o componentă de şansă în acest tip de zboruri, dar sperăm să reuşim, ceea ce ar însemna o premieră mondială”, a declarat Florin Mingireanu – cercetător ştiinţific la Agenţia Spaţială Română (ROSA), coordonatorul tehnic al zborurilor.

În perioada 12 – 17 ianuarie 2014 se vor organiza mai multe zboruri, în funcţie de condiţiile atmosferice. Primul va avea loc pe 12 ianuarie în zona Buzău. Baloanele de mare altitudine vor monitoriza atât radio (pe frecvenţe VLF foarte joase) cât şi fizic (prin captură directă de particule) rămăşiţele cometei ISON. Altitudinile de zbor vor fi între 30 şi 40 de kilometri, iar durata zborurilor va fi de aproximativ 150 de minute.

Echipamentele se vor afla în atmosferă în condiţii apropiate cu cele din spaţiul cosmic: presiune similară cu cea de la suprafaţa planetei Marte şi temperatură de minus 60 de grade Celsius. Recuperarea echipamentelor se va realiza cu ajutorul unei paraşute.

Asociaţia Tehnopol Galaţi este o structura asociativă fondată de Consiliul Local, Consiliul Judeţului, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură şi Universitatea “Dunărea de Jos”, ca instrument de lucru pentru promovarea dezvoltării economice locale şi regionale.

Citit 1717 ori Ultima modificare Joi, 09 Ianuarie 2014 17:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.