O altfel de drumeţie/ Frumuseţile necunoscute ale României
Foto: Foto: Cheile Bistriţei

O altfel de drumeţie/ Frumuseţile necunoscute ale României
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Oameni care au făcut România la pas se bucură întotdeauna să împărtăşească din experienţele lor frumoase cu alţi împătimiţi după călătorii. Pornind de la una dintre cetăţile fortificate din Transilvania, trecând pe la cel mai vechi teatru din ţară, prin Bazoş, unde se află un parc dendrologic, şi ajungând în muzeul cu cea mai mare colecţie de săgeţi otrăvitoare, acest traseu cuprinde o serie de obiective pe care nu le veţi găsi, cu siguranţă, pe multe dintre hărţile turistice ale României. Iată care sunt aceste frumuseţi ascunse, mai puţin cunoscute de călătorul obişnuit.

1. Încuietoarea uşii sacristiei de la Biserica Fortificată din Biertan, obiectiv aflat în patrimoniul mondial UNESCO. Sunt 13 încuietori acţionate simultan. Încuietoarea este construită în 1515 şi este unică în România.

2. Castelul regelui Alexandru al Serbiei de la Bocşig, ridicat în 1860 şi construit în stil renascentist târziu.

3. Drumul roman de la Bocşa până la Biniş, păstrat pe o lungime de cinci kilometri (datează din secolele II-III).

4. Rezervaţia de zimbri de la Bucşani din judeţul Dâmboviţa, cea mai mare din ţară, cu peste 40 de exemplare.

5. Schitul rupestru Corbii de Piatră, din satul Jgheaburi, comuna Corbi, judeţul Argeş, cu cea mai veche pictură din Țara Românească.

6. Cheile Bistriţei de lângă Costeşti, foarte înguste şi cu cruci sculptate în pereţii stâncilor.

7. Cel mai vechi clopot din Ţara Românească (realizat în 1385) de la mânăstirea Cotmeana, judeţul Argeş.

8. Ruinele Castrului roman din secolele II-III, singurul care mai păstrează zidurile şi întăriturile, aflat în localitatea Surducu Mic, comuna Forotic, judeţul Caraş-Severin.

9. Plantaţia de bambus din localitatea Gurasada, judeţul Hunedoara.

10. Cea mai veche biserică de lemn din lume - Biserica Naşterea Maicii Domnului-Deal, construită în 1364 cu refacere ulterioară în secolul al XVIII-lea. În apropiere se află Biserica Naşterea Maicii Domnului-Vale, monument UNESCO.

11. Peştera cu picturi rupestre din paleolitic, cu desenul Calul de la Cuciulat, descoperit în peştera Cuciulat.

12. Rezervaţia naturală Focul Viu, din satul Terca, comuna Lopătari, judeţul Buzău, cu flăcări de jumătate de metru generate de gazul care vine printre straturile pământului.

13. Primul parc dendrologic din ţară, declarat în 1892, cu rezervaţie de stejar roşu, în comuna Mihăeşti, judetul Argeş.

14. Cel mai vechi teatru din ţară care funcţionează încă la Oraviţa. Numit azi Teatrul „Mihai Eminescu”, clădirea instituţiei este un monument în stil baroc-vienez, ridicat între anii 1815-1817, cu un muzeu de istorie a teatrului.

15. Parcul dendrologic din satul Bazoş, comuna Recaş, judeţul Timiş, cu un aranjament unic în ţară după culorile plantelor şi ale copacilor (pe criterii de varietate, contrast, sau armonie).

16. Colecţia de săgeţi otrăvitoare din casa Zapolya (din secolul al XV-lea), transformată azi în muzeu de istorie şi etnografie.

17. Turnul înclinat al bisericii evanghelice din satul Ruşi, comuna Slimnic, judeţul Sibiu, cu înclinare puternică din cauza unei alunecări de teren.

18. Rezervaţia botanică cu bujori de stepă de lângă Zău de Câmpie, judeţul Mureş, unică în Transilvania.

19. Cimitirul de la Sulina unde sunt morminte ale credincioşilor diferitelor confesiuni. Cunoscut în perioada interbelică ca un porto-franco cosmopolit, aici îşi află odihna veşnică oameni de confesiune ortodoxă, ortodoxă de stil vechi, ortodoxă de rit vechi, romano-catolică, greco-catolică, protestantă, ortodoxă-armeană, iudaică/mozaică, dar şi musulmani.

20. Biserica Coconilor sau a Beizadelelor de la Suceava, cu hramul Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, ctitorie a lui Vasile Lupu din 1642.


Citit 2203 ori Ultima modificare Vineri, 28 Februarie 2014 11:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.