Un român face înconjurul lumii cu autostopul/ Află cum să călătoreşti gratis

Un român face înconjurul lumii cu autostopul/ Află cum să călătoreşti gratis
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un tânăr din Alba Iulia a pornit acum ceva timp în aventura vieţii lui, propunându-şi să facă înconjurul lumii cu cât mai puţini bani. Timotei Rad este, de altfel, primul român care face înconjurul lumii cu autostopul, cazându-se, gratis, prin sistemul couchsurfing, la localnici din  oraşele vizitate.

Cum a început totul

În 2009, Timotei Rad a terminat Facultatea de Studii Europene, specializarea Relaţii Internaţionale Studii Europene, din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj, iar în 2012 Facultatea de Geografie, specializarea Cartografie, la aceeaşi universitate. Tânărul povesteşte că totul a început întâmplător, atunci când lucra la un studiu prin care vroia să demonstreze că primul român care a realizat o hartă pentru un teritoriu locuit de români este Dimitrie Cantemir, şi nu Constantin Cantacuzino. Şi, pentru că nu avea banii necesari să consulte nişte resurse bibliografice importante, aflate la bibliotecile din străinătate, a pornit la drum, călătorind gratuit cu autostopul. Toate aventurile sale sunt povestite pe blogul personal www.autostopmagellan.ro şi pe pagina de Facebook „Înconjurul lumii cu autostopul”. El postează fotografii din locurile văzute, dar interpretează şi comentează într-un mod inedit şi câteodată controversat lucrurile care i se întâmplă.

Cu rucsacul în spate

Din 2012 şi până acum, Timotei Rad a parcurs peste 140.000 de kilometri, în Europa, Africa şi Asia. Săptămâna trecută se afla în Iran. Prima sa călătorie a durat zece zile şi l-a costat 85 de euro. El a plecat cu autostopul din Cluj şi a ajuns până la Paris, trecând prin Viena, Praga şi Leipzig. În a doua călătorie a cheltuit doar 36 de euro, în cele 12 zile cât i-a luat „vizita” până la Londra, cu opriri în Veneţia, Padova şi Bruxelles. Au urmat călătorii în Spania, Portugalia şi Rusia. Acum vizitează Orientul Mijlociu.

„Mi-am amintit de romanele din copilărie”

„Am văzut ce aventuros poate fi, dar mai ales ce ieftin! Mi-am amintit de visele şi de romanele din copilărie, în care călătoream la greu. Şi, pentru că sunt suficient de nebun, am făcut acest blog şi am pornit în jurul lumii cu 70 euro! Cu fiecare kilometru, demonstrez că orice e posibil şi că toţi ar trebui să ne urmăm visele!”, scrie Timotei pe internet. El a declarat cu diverse ocazii că s-a îndrăgostit pur şi simplu de aventura pe care o presupune acest mod de a călători, de oamenii minunaţi întâlniţi pe drum şi de toate surprizele trăite în tot acest timp. Aşa cum arată şi modul său de viaţă, Timo este un nonconformist, care nu-şi pune piedici în încercarea de a-şi împlini visele.

Metoda couchsurfing

Pentru majoritatea dinte noi, e străină ideea de a merge în călătorie fără a-ţi rezerva un loc la hotel sau fără a şti că te aşteaptă prietenii la gară ori la aeroport. Nu şi pentru cei care au un cont serios pe https://www.couchsurfing.org/, aşa cum este şi Timotei Rad. Couchsurfingul se referă la ideea de a te muta din casă-n casă, preferabil de la prieten la prieten. Oamenii care vor să găzduiască turişti, benevol, se înscriu pe www.couchsurfing.org. La rândul lor, cei care nu vor să dea bani pe cazare la hoteluri, hosteluri sau campinguri, îşi creează şi ei un cont pe acest site, pentru a intra în legătură cu gazdele disponibile în oraşele vizitate. Cei de la couchsurfing.org spun că reprezintă „o reţea de schimb a ospitalităţii” şi că acest sistem este „biletul tău pentru a explora lumea”. E o idee, nu?


Alte modalităţi de a călători (aproape) gratis

Chiar dacă nu se pretează oricui, ci doar celor care deţin anumite abilităţi sau au anumite certificări, iartă alte câteva metode de a vedea, gratis sau aproape gratis, diferite colţuri de lume.

Voluntariat pe nave. Nu e întotdeauna obligatoriu să ai experienţă de navigator. De la curăţenia de pe punte până la schimburile de noapte şi la aprovizionare, membrii echipajului muncesc foarte mult. Dar multe iahturi private îţi oferă îmbarcare gratis şi mâncare, în schimbul ajutorului acordat. Navele care au nevoie de voluntari sunt de toate felurile, inclusiv cele care fac cercetări, în domeniul protecţiei animalelor sau al protecţiei mediului. Şi meseria de bucătar este una dintre cele mai solicitate joburi de la bordul unei nave. Familiile bogate, care călătoresc cu lunile pe mări şi oceane, pot avea nevoie de o dădacă sau de un profesor pentru copiii lor.

Review-uri de hoteluri. Câştigi 1,50 dolari pentru un review, cel puţin aşa e cazul ReviewStream.com. Aproape orice cunoscător de limba engleză la nivel avansat o poate face. Nu îţi vei acoperi toate cheltuielile în acest fel, aşa ca aşteaptă-te să mai scoţi din buzunar câteva sute de dolari.

Cumpărător misterios. Câştigi 30 de dolari şi călătoreşti gratis. Cu un pic de birocraţie, un cumpărător misterios certificat poate găsi de lucru în orice domeniu, inclusiv în turism. Nu vei putea controla unde şi când călătoreşti, dar, de exemplu, ai putea fi unul dintre clienţii misterioşi care a zburat de curând prin toată Anglia şi a scos la iveală discriminarea pasagerilor cu dizabilităţi.

Testează medicamente. Câştigi 2.500 de dolari şi călătoreşti gratis. Dacă te uiţi pe site-urile de testarea medicamentelor, vei vedea că exista din ce în ce mai multe astfel de joburi. Pentru fiecare nou medicament împotriva malariei, sute de persoane călătoresc în ţări din lumea a treia pentru a-l testa.

Predă într-o ţară străină. Câştigi 1.000 de dolari pe lună. Certificările TEFL şi diplomele de facultate pot fi suficiente pentru a-ţi asigura salariu, cazare şi transport. Cele mai bine plătite slujbe sunt în grădiniţe şi internate. Dacă vrei să vezi locuri îndepărtate, ca Asia, îţi poţi găsi la orice pas un job de meditator de limba engleză.

 

Legendă foto: Timotei Rad, în Iran (Foto: Facebook)

Citit 1723 ori Ultima modificare Vineri, 07 Martie 2014 13:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.