Premiere istorice pe care omenirea a ales să le uite

Premiere istorice pe care omenirea a ales să le uite
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lumea este plină de premiere, iar istoria oferă un loc binemeritat fiecărei întâmplări care a schimbat lucrurile în bine sau rău, în ceea ce priveşte viitorul. Pe 29 mai 1953, pentru prima oară, doi alpinişti au escaladat Muntele Everest, pe 16 iulie 1945 SUA a efectuat primul test nuclear cu o bombă atomică poreclită Trinity. În 1872 s-a jucat primul meci internaţional de fotbal, între Scoţia şi Anglia, iar în 1884 a fost inventată prima mitralieră. Istoria e plină de momente care au însemnat o premieră pentru omenire, dar unele nu au beneficiat de o atenţie chiar atât de mare.

Prima persoană care a demascat Mafia

În 1963, Joseph Valachi, membru de mai bine de 30 de ani al Cosa Nostra (foto 2), a devenit informator FBI. După ce a luptat pentru diferite familii de mafioţi italieni din America, acesta a devenit primul om din istorie care a avut curajul să ateste public faptul că organizaţia mafiotă există, să dea detalii despre ritualuri, istorie şi modul de operare. Cu toate astea, mărturiile lui nu au dus la condamnarea vreunui cap mafiot, iar motivele sale sunt controversate, având în vedere că declaraţiile lui au fost făcute în timp ce ispăşea o condamnare la închisoare pentru trafic de droguri.

Prima ucidere cu puşca cu lunetă de la o distanţă uriaşă

În 2009, în războiul din Afganistan, un soldat britanic a reuşit să elimine doi inamici folosind o puşcă cu lunetă de la o distanţă de peste 2 kilometri. Soldatul se afla la o distanţă mai mare decât cea maxim prevăzută pentru arma sa (o puşcă cu lunetă pentru distanţă mare), dar, datorită condiţiilor meteo favorabile, acesta a fost capabil să elimine doi rebeli de la 2.475 de metri depărtare. Recordul anterior, stabilit de către un caporal canadian în 2002, a fost depăşit cu 45 de metri. (foto 1)

Prima condamnare bazată pe amprenta ADN

Pe 21 noiembrie 1983, o tânără de 15 ani, din Anglia, a fost dată dispărută. În dimineaţa următoare, trupul său a fost găsit fără suflare într-o pădure din zonă. Investigatorii au colectat dovezi de la faţa locului, inclusiv medicale, dar tot ce au reuşit să obţină a fost că făptaşul avea grupa sanguină A şi o particularitate întâlnită doar la zece la sută dintre toţi bărbaţii din lume. Trei ani mai târziu, în cazul unei crime identice, investigatorii au realizat că era vorba de exact acelaşi făptaş. Primul suspect a fost un tânăr de 17 ani. În timpul interogărilor acesta a recunoscut crima, dar a negat că ar avea vreo legătură cu primul caz. Puţin timp mai târziu, poliţia a rugat aproximativ 5.000 de bărbaţi din zonă să doneze probe de sânge şi salivă pentru a-i da de urmă criminalului, dar rezultatele au fost negative. Asta până când s-a dovedit că un bucătar a plătit pe altcineva să doneze în locul său. Arestat, medicii au comparat ADN-ul său cu probele, concluzionând că el a fost făptaşul ambelor crime.

Prima şi singura persoană care a executat peste 10.000 de oameni

Vasili Blokhin a fost general-maior în cadrul Serviciilor Secrete Sovietice. El a fost ales personal de către Joseph Stalin în 1926. Rusul este atestat ca fiind cel care a executat personal zeci de mii de prizonieri, fiind recunoscut ca „cel mai prolific călău oficial” din istorie. Pe întreaga durată a mandatului său, Vasili Blokhin a hotărât că el va fi cel care apasă trăgaciul în cazul tuturor ofiţerilor condamnaţi la moarte de către Uniunea Sovietică. Cea mai „răsunătoare” execuţie a sa datează din aprilie 1940: masacrul de la Katyn. Seară de seară, Blokhin a executat personal peste 300 de soldaţi polonezi. Folosind o cameră special construită pentru execuţii, rusul a ucis peste 7.000 de persoane, cu un pistol german şi un singur foc la baza capului (în cazul în care s-ar fi aflat mai târziu despre execuţii, arma ar fi derutat anchetatorii). După ce a fost decorat de către Stalin, Vasili Blokhin a devenit dependent de alcool, şi-a pierdut minţile şi s-a sinucis în 1955.

Citit 1128 ori Ultima modificare Vineri, 14 Martie 2014 16:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.