VIDEO/ Detroit - metropola în ruine. Dispare industria, moare şi oraşul
Foto: Foto: dailymail.co.uk

VIDEO/ Detroit - metropola în ruine. Dispare industria, moare şi oraşul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Detroit este cel mai mare oraş din statul american Michigan, situat lângă graniţa cu Canada, în regiunea central-vestică a Statelor Unite ale Americii. Întemeiat în 1701, de vânătorii de blănuri francezi, este astăzi un port important pe râul Detroit. Este renumit drept centrul tradiţional al industriei de automobile şi ca loc de importanţă istorică în dezvoltarea muzicii pop şi disco.

Un oraş pe patul de moarte

În 1950, datorită succesului pe care l-a avut industria automobilistică - şi ramurile adiacente - reprezentată din belşug în Detroit, populaţia oraşului a ajuns la peste 1.800.000 de suflete. În nici o altă metropolă din lume, industria de autoturisme nu are o influenţă la fel de mare asupra vieţii locuitorilor săi ca în Detroit. Aici, şoselele au fost marcate pentru prima dată cu vopsea albă, aici au apărut primele semafoare şi tot aici a fost săpat primul tunel subacvatic destinat maşinilor. Acest pionierat s-a datorat industriei, care a transformat oraşul în capitala mondială a producţiei de automobile încă de acum o sută de ani. În Detroit îşi au sediul trei giganţi industriali de importanţă globală: General Motors (care cuprinde, printre altele, şi firma germană Opel), Ford şi Chrysler.

În 2005, populaţia oraşului scăzuse enorm, ajungând la aproximativ 800.000 de suflete. De vină este strategia companiilor gigant, care au ales să îşi mute majoritatea activităţilor în ţări unde forţa de muncă este mult mai ieftină, cum ar fi India sau China. Această strategie a transformat măreaţa metropolă Detroit într-un oraş fantomă, care are în prezent peste 80.000 de locuinţe goale.

Recent, primăria oraşului a lansat o platformă online prin intermediul căreia doritorii pot achiziţiona case cu preţuri începând de la 1.000 de dolari.

Soluţii controversate

Guvernul american a găsit nişte soluţii controversate pentru reabilitarea oraşului Detroit. Având în vedere că, în prezent, în metropolă locuiesc mult mai puţini oameni, guvernul a decis ca totul să fie redus la o scală mai mică, ceea ce presupune ca atenţia să nu mai fie direcţionată către cartierele mărginaşe (unde populaţia trăieşte în sărăcie). Primarul susţine cu tărie că oraşul este în prezent mult prea mare pentru a asigura traiul decent unui număr atât de mic de oameni şi că cea mai bună metodă este ca populaţia de la periferie să fie relocată în interiorul oraşului, suburbiile urmând a fi demolate. Dacă oamenii vor refuza această măsură, municipalitatea îi va lăsa de izbelişte, fără utilităţi, fără poliţie, fără servicii de urgenţă.

Peisaj ca după război

În prezent, în Detroit, zeci de mii de locuinţe sunt goale, cu toate că ar putea fi renovate cu uşurinţă şi oamenii ar putea locui în ele. De asemenea, foarte multe fabrici, uzine, gara principală şi clădiri culturale zac în paragină. Jumătate dintre copiii Detroitului trăiesc în sărăcie, iar aproximativ jumătate din populaţie nu are un loc de muncă. Aproximativ 70 la sută dintre elevii care încep o şcoală în Detroit renunţă înainte să termine vreun ciclu de educaţie.

Detroit este exemplul viu care demonstrează cât de repede poate muri un oraş dacă industria care îl susţine dispare din peisaj.

Galaţiul este construit în jurul portului şi Combinatului...

Citit 2863 ori Ultima modificare Vineri, 18 Aprilie 2014 10:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.