IDEI DE VACANŢĂ/ Castelul Poenari, cea mai bântuită clădire din România

IDEI DE VACANŢĂ/ Castelul Poenari, cea mai bântuită clădire din România
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Castelul sau Cetatea Poenari este un monument istoric din secolul al XIV-lea, situat în judeţul Argeş. Nu este sub nicio formă o construcţie impunătoare, dar datorită istoriei pe care o are în spate este considerată o atracţie turistică majoră pentru străini şi nu numai.

Cum a fost construit

Fără a ne reda o imagine exactă în privinţa edificării şi evoluţiei ulterioare a cetatii Poenari, cercetările arheologice au elucidat o serie de aspecte legate de istoria acestei fortăreţe. Iniţial, nucleul cetăţii a fost reprezentat de un turn pe plan pătrat cu laturile având in exterior 8,15 - 8,50 metri, iar în interior 4,30 - 4,60 metri - datat de către Gheorghe I. Cantacuzino, coordonatorul cercetărilor arheologice desfăşurate sporadic aici în perioada 1968-1970 - în prima jumătate a secolului al XIV-lea, contemporan întemeietorului Ţării Româneşti, Basarab I (1324-1351/1352). Alţi autori (Maria Ciobanu, Nicolae Moisescu, Radu Ştefan Ciobanu) avansează ipoteza unei vechimi mai mari a acestei structuri: “la sfârşitul secolului al XIII-lea sau cel mai tarziu la începutul secolului al XIV-lea, fără a depăşi primul deceniu al acestuia”.

Amplasat direct pe stâncă, executat din piatră brută legată cu mortar, structurat pe trei niveluri (dupa Gh. I. Cantacuzino, pe patru niveluri după M. Ciobanu, N. Moisescu şi R. St. Ciobanu), despărţite prin planşee de lemn, turnul era acoperit cu şindrilă. Soarta construcţiei nu a fost deloc una bună. Din cauza poziţionării, în vârful unei stânci abrupte, acesul fiind făcut prin urcarea a aproximativ 1.500 de trepte, locuitorii cetăţii s-au schimbat de câteva ori, dar în cele din urmă clădirea a fost abandonată. Nu se ştie exact cum s-au cărat materialele de construcţie până în acel loc, singurele teorii sugerând un număr foarte mare de muncitori care au pasat cele necesare din mână în mână.

Reşedinţa lui Vlad Ţepeş

În secolul al XV-lea, Vlad Ţepeş a văzut potenţial în clădirea abandonată. Astfel, domnitorul a reparat zidurile şi a mai construit turnuri, transformând cetatea modestă într-un adevărat castel, practic imposibil de cucerit.

Nu există dovezi clare care să ateste că reşedinţa celui supranumit Dracula a fost Castelul Bran, dar există dovezi care atestă că adevărata sa locuinţă a fost pentru o perioadă destul de lungă Cetatea Poenari.

Soartă vitregă

Pe parcursul anilor, cetatea a fost ba locuită, ba pustie. În prima jumătate a secolului al XVI-lea, castelul era pustiu, cu toate că ajunsese o construcţie foarte impunătoare. Din cauza neglijenţei, în secolul al XVII-lea, Cetatea Poenari era deja o ruină, o alunecare de teren din 1888 avariind serios unul din ziduri. După acest incident natural, clădirea a fost reparată şi consolidată în oarecare măsură, toate turnurile sale fiind încă în picioare.

Unul dintre cele mai bântuite locuri din lume

Într-un top american al locurilor sinistre, Cetatatea sau Castelul Poenari, reşedinţă a temutului domnitor Vlad Ţepeş, ocupă locul cinci, fiind considerat "unul dintre cele mai bântuite locuri din lume”. Evidentă că această superstiţie izvorăşte din imaginaţia oamenilor şi din poveştile care vorbesc despre cruzimea cu care îşi trata domnitorul inamicii. Se pare că sute de oameni şi-au pierdut viaţa în interiorul Castelului Poenari, motiv pentru care superstiţia spune că sufletele acestora sunt captive acolo.

Interesant este că, încă de pe vremea comunismului, unii turişti din străinătatea veneau în vizită special pentru a petrece o noapte în interiorul cetăţii, în speranţa că vor fi martorii unui eveniment paranormal.

Citit 3222 ori Ultima modificare Vineri, 18 Iulie 2014 16:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.