ŞTIINŢĂ/ Cinci mituri pe care oamenii încă le cred

ŞTIINŢĂ/ Cinci mituri pe care oamenii încă le cred
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sunt destul de multe zicale şi învăţături care ne-au fost transmise de către părinţi sau rude mai în vârstă. Cu toate că multe dintre ele au fost dovedite a fi eronate acum zeci de ani, unele refuză să dispară, pentru că sunt profund întipărite în cultura umană.

„Folosim doar 10 la sută din creier”

E adevărat că omenirea nu a reuşit încă să descifreze toate misterele creierului. Cu toate astea, ştiinţa a reuşit să dovedească faptul că orice om foloseşte, pe parcursul unei zile, absolut tot creierul, nu doar 10 la sută. Organul cântăreşte destul de puţin, dar are nevoie de foarte multe resurse pentru a funcţiona: 20 la sută din oxigenul şi glucoza din corp. Nici dacă stăm să tratăm problema logic, nu putem spune că folosim doar 10 la sută din creier. Nu a fost niciodată diagnosticat cineva cu o tumoră, căruia să-i spună doctorul „E ok, tumora este în partea creierului pe care nu o folosiţi”.

Partea Întunecată a Lunii

Poate că şi cei de la Pink Floyd poartă o parte din vină pentru acest mit, care a fost intens utilizat chiar şi în filme. Adevărul este că de pe Pământ putem vedea doar 59 la sută din Lună (nu întreaga valoare concomitent). Restul de 41 la sută rămâne pur şi simplu ascuns din acest punct de vedere, motiv pentru care majoritatea oamenilor bănuiesc că acea parte este complet scufundată în întuneric şi gheaţă. Fals!

Luna se învârte şi ea în jurul propriei axe, în timp ce se roteşte în jurul Pământului. E adevărat că viteza este foarte mică, dar asta înseamnă că, deşi nu ne dăm seama, oamenii văd întreaga suprafaţă a lunii, dar într-o perioadă mai lungă de timp.

„Fulgerul nu loveşte de două ori în acelaşi loc”

Această zicală exprimă faptul că ceva rău s-a întâmplat o dată, dar este imposibil să se repete, neavând nicio legătură cu fulgerele propriu-zise. Dacă o tratăm mot-a-mot, lucrurile nu sunt tocmai adevărate. Fulgerul este o descărcare electrostatică în căutarea unei căi în jos, nepăsându-i dacă punctul a mai fost sau nu lovit în trecut. Obiectele înalte, cum ar fi copacii sau clădirile zgârie-nori, prezintă o atracţie mai mare pentru fulgere pentru că distanţa pe care curentul trebuie să o parcurgă este mai mică. Cel mai înalt arbore din pădure are mari şanse să fie lovit de mai multe ori până când trece furtuna, în timp ce clădirea Empire State Building din New York este lovită de fulgere, în medie, de 100 de ori pe an.

Părul şi unghiile cresc în continuare după deces

Pentru ca părul şi unghiile să crească, o persoană trebuie să mănânce şi să digere nutrienţi (pentru a produce cheratină, element cheie în creşterea celor două elemente), lucru care nu se mai întâmplă după ce aceasta a murit. Atunci de unde vine acest mit? Simplu: părul şi unghiile pot da impresia că au continuat să crească după ce decedatul a fost îngropat, lucru care de fapt şi de drept nu se întâmplă. Totul se trage de la faptul că pielea se usucă şi se retrage, făcând extremităţile neafectate de către lipsa umezelii (părul, unghiile, barba, mustaţa) să pară mai lungi.

Antibioticul omoară viruşii

Acest mit reapare an de an, în timpul sezonului cu răceli şi gripe. Antibioticele, prin definiţie omoară bacterii, nu viruşi. Răceala şi gripa sunt virusuri, deci medicamentele sus menţionate sunt neputincioase. Doctorii specialişti sfătuiesc oamenii să nu mai ceară medicilor de familie antibiotice (în special părinţii speriaţi că odrasla a făcut febră), pentru că administrarea acestui drog într-o manieră contrară scopului său şi-ntr-un dozaj necorespunzător poate face mai mult rău decât bine: alte bacterii din corp ar putea deveni imune la medicament.

Citit 1521 ori Ultima modificare Vineri, 18 Iulie 2014 16:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.