Urbex - adrenalină şi ruine/ „Turism” la limită, cu aparatul foto (VIDEO)
Foto: Imagine din interiorul Hotelului Dunărea Bucureşti

Urbex - adrenalină şi ruine/ „Turism” la limită, cu aparatul foto (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sunt numeroase locuri din toată lumea care îţi oferă adrenalina pe care o cauţi. Majoritatea dintre ele sunt recunoscute pentru sporturile extreme pe care le poţi practica acolo. Cu toate astea, mai există un segment de oameni care preferă să îşi obţină adrenalina într-un mod diferit. Aceştia fac parte din comunitatea urbex.

În România

Există iubitori ai explorărilor de acest gen şi în România. Fiind o activitate complet de nişă, munca acestori oameni trece neobservată de cele mai multe ori, cu toate că rezultatele sunt de-a dreptul uimitoare.

Cristian Anton este din Bucureşti şi este pasionat de fotografie. În urmă cu un an, împreună cu un prieten, a intrat pentru prima oară într-o clădire părăsită. A fost pur şi simplu uimit de câte de frumos era totul, cu toate că era o adevărată ruină.

Dotări tehnice

La început, Cristian făcea poze folosind telefonul mobil. Evident că lumina nu era foarte puternică în acele locuri, motiv pentru care calitatea fotografiilor avea de suferit. După o cercetare pe internet, a văzut că ceilalţi exploratori urbani foloseau un aparat foto de calitate pentru a surprinde frumuseţea ruinelor. Cristian a hotărât că e cazul să facă acelaşi lucru, aşa că şi-a achiziţionat un aparat foto DSLR, în valoare de 1.500 de lei. Aşadar investiţia nu trebuie să fie una uriaşă.

Probleme cu legea

„Am avut o singură dată probleme cu poliţia, când am intrat într-o fostă bancă aflată în Centrul Vechi al Bucureştiului. Am fost văzuţi pe acoperiş de un paznic, care a chemat poliţia. Până să ieşim din clădire, oamenii de ordine ne aşteptau la intrare. Ne-au percheziţionat şi ne-au luat datele. Le-am explicat că eram acolo să facem nişte poze”, spune Cristian. Există o lege nescrisă a pasionaţilor de urbex care cere să nu iei absolut nimic din locul vizitat, ci doar să faci poze. “Ne-au lăsat să plecăm cu condiţia de-a şterge pozele şi de-a nu mai reveni. Clădirea a fost una dintre cele mai interesante în care intraserăm până atunci, aşa că după o săptămână am revenit cu mai multă atenţie şi am reuşit să refac pozele pe care am fost nevoit atunci să le şterg”, a mai adăugat el.

Blocul Rosenthal din Bucureşti

Sfaturi pentru începători

Dacă vreţi să vă apucaţi de acest hobby interesant, Cristian vă sfătuieşte să fiţi prudenţi de fiecare dată şi mereu să aveţi un partener. Multe dintre clădirile explorate de el nu erau tocmai sigure, existând pericolul de prăbuşire. Pe Cristian îl găsiţi pe blogul urbex-românia.

Nefiind un lucru tocmai pe gustul tuturor, comunitatea urbex din România e destul de mică. Dar dacă stăm bine să ne gândim, în Galaţi ar fi destule locuri unde se poate practica acest hobby.

Urbex - explorările urbane - scurtă definiţie

Explorările urbane, termen prescurtat "urbex", reprezintă o modalitate oarecum extremă de a-ţi petrece timpul liber pozând stucturi făcute de om care sunt fie abandonate, fie nu permit accesul oricui, fie nu au o întrebuinţare pentru accesul uman. Evident, sunt mai multe categorii de construcţii care prezintă interes pentru aceşti exploratori. Partea de adrenalină vine din faptul că unele structuri abandonate pot fi într-o stare avansată de degradare. De-asemenea, în cazul în care fotograful vrea să pătrundă într-o uzină militară (cum a făcut o rusoaică în 2013, când a intrat nevăzută într-o fabrică de rachete), de exemplu, există pericolul să fie arestat. Un alt pericol se găseşte în conductele de evacuare a apei pluviale pe care unii exploratori vor să le viziteze (segment ce poartă numele de „draining”). Interesant este că majoritatea exploratorilor urbex au echipament special pentru această activitate, iar decesele care au survenit în canalele subterane s-au întâmplat din lipsa experienţei, a pregătirii sau nu aveau sub nicio formă de-a face cu un practicant de urbex.

În comunitatea aceasta există şi o "lege" care spune că exploratorii urbani nu trebuie niciodată să ia ceva din locurile pe care le fotografiază, cu excepţia imaginilor.

Citit 2326 ori Ultima modificare Vineri, 25 Iulie 2014 16:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.