ADĂPOSTURILE SUBTERANE din Tokio/ DEZASTRU în capitala Japoniei? Nicio problemă!
Foto: Intrarea în adăpostul subteran din unul dintre cele mai mari parcuri din metropola Tokyo

ADĂPOSTURILE SUBTERANE din Tokio/ DEZASTRU în capitala Japoniei? Nicio problemă!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ultima jumătate a secolului al XVIII-lea, capitala Japoniei se confrunta cu extrem de multe incendii care curmau extraordinar de multe vieţi. Cauzele erau multiple, principala fiind faptul că majoritatea locuinţelor erau construite doar din lemn şi oamenii nu aveau unde să se refugieze. Pe măsură ce lucrurile au evoluat şi casele au început să fie construite şi din beton, a apărut o altă problemă care curma milioane de vieţi: cutremurele. Pe 1 septembrie 1923, o mişcare seismică cu magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter şi o durată de peste patru minute a provocat una dintre cele mai mari tragedii. Peste un milion de oameni au reuşit să supravieţuiască pentru că au izbutit să ajungă în zonele fără clădiri, dar peste 100.000 de persoane au decedat din cauza dărâmăturilor şi a incendiilor numeroase.

Până aici!

După ce situaţia s-a mai calmat şi replicile au trecut, Tokio trebuia reconstruit. Interesant este că metropola a fost schimbată complet: aproape fiecare district are multe părculeţe unde oamenii să poată scăpa de incendii sau cutremure. În prezent, aceste spaţii verzi sunt atât de importante pentru edili încât au fost transformate în adevărate zone cu tehnologie de ultimă generaţie, confrom unui reportaj publicat pe nextcity.org.

Dotări

Parcurile din Tokio sunt în prezent adevărate buncăre de ultimă generaţie în care pot supravieţui milioane de oameni. Aceste spaţii verzi sunt dotate cu panouri solare fotovoltaice, în cazul în care reţeaua electrică pică, bănci care se tranformă în plite pentru gătit şi trape care pot fi folosite pe post de toaletă. În subteran sunt rezervoare uriaşe cu apă potabilă şi magazii cu alimente care pot asigura destulă hrană pentru un întreg cartier, timp de 72 de ore - interval considerat vital pentru a supravieţui unei catastrofe. Din păcate, imagini din interiorul acestor adăposturi nu există...

Săracii, la urmă

Cele mai puţine astfel de buncăre sunt situate în zonele de periferie a metropolei Tokio. Paradoxal, aici majoritatea clădirilor sunt vechi, greu încercate de cutremure şi construite, în mare parte, din lemn. Majoritatea populaţiei de la periferia metropolei sunt bătrâni, care au fost greu încercaţi de incendii şi cutremure pe parcursul vieţii lor…  

Interesant este de urmărit şi faptul că cele mai bine dotate buncăre sunt situate în zona centrală. Aici, majoritatea clădirilor sunt de ultimă generaţie, construite pentru a rezista unor seisme extraordinar de devastatoare, în timp ce roca pe care sunt construite este cu mult mai stabilă decât cea de la periferie.

Situaţia Galaţiului

Din fericire, cutremurele mari nu sunt la fel de frecvente la Galaţi ca în capitala Japoniei, incendiile nici atât - oraşul nostru e plin de betoane. Poate pare şi puţin absurd să trasăm o paralelă între aceste două oraşe. Metropola Tokio are o populaţie de peste 13 milioane de oameni, iar Galaţiul puţin peste 230.000. Într-un astfel de buncăr descris mai sus ar încăpea toţi gălăţenii. În oraşul nostru sunt 145 de adăposturi subterane care pot găzdui circa 21.000 de oameni.

Edilii metropolei Tokyo plănuiesc să extindă aceste parcuri pe încă 75 de hectare până în 2020, în timp ce în Galaţi, în unele adăposturi subterane s-au descoperit murături şi covoare.

Citit 1211 ori Ultima modificare Vineri, 22 August 2014 15:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.