OBICEIURI DE ANUL NOU/ “Malanca”, BĂTAIA cu ciomege de la sfârşit de an, la Ruginoasa (VIDEO)

OBICEIURI DE ANUL NOU/ “Malanca”, BĂTAIA cu ciomege de la sfârşit de an, la Ruginoasa (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ruginoasa este o veche aşezare românească, atestată documentar în secolul al XVI-lea (1596). Comuna se află la 60 km vest de municipiul Iaşi, între oraşele Târgu Frumos şi Paşcani. În comuna Ruginoasa, se mai practică, încă, ritualul bătăilor cu bâte, care se ţine de fiecare dată la cumpăna dintre ani, adica pe 31 decembrie.

Tinerii, împărţiţi în două tabere adverse, numite deleni şi văleni, adică cei din deal şi cei din vale, se adună în vatra satului, sub privirile localnicilor, care nu au dreptul să intervină în favoarea vreunei tabere ori alta, şi încheie anul printr-o bătaie cu ciomegele.

Cei declaraţi victorioşi au privilegiul de a-şi alege cele mai frumoase fete la balurile care urmează, iar potrivit celor spuse de bătrânii satului, cândva aveau un cuvânt de spus în adunările comunităţii şi chiar anumite drepturi asupra recoltelor.

Tradiţia se numeşte în graiul localnicilor „Malanca“, iar câştigătorii sărbătoresc de fiecare dată victoria bătând cu măciucile în pământ.

Măştile de blană sunt decorate după imaginaţia fiecăruia, cu mărgele şi panglici colorate. La interior, însă, există un adevărat sistem de protecţie împotriva şocurilor provocate de loviturile ciomegelor. Pe lângă o cască de şantier pusă direct pe cap, vine un ceaun de tuci sau mai multe straturi de piei de oaie suprapuse şi cusute cu sârmă, care acoperă şi protejează inclusiv umerii.

Tinerii cu măşti ies pe stradă, echipaţi complet şi agitând ameninţător măciucile deasupra capului. Când se apropie una de cealaltă, cetele încep tatonările şi marchează teritoriile între vale şi deal. Apoi, fiecare parte încearcă să încalce „graniţele“, provocându-se. Nimeni nu face risipă de energie, deoarece costumele cântăresc între 20 şi 30 de kilograme.

În cele din urmă, lupta se încheie, iar spectatorii declară o parte învingătoare, iar aceasta sărbătoreşte victoria lovind cu măciucile în pământ. Bătrânii spun că, dacă „malanca“ nu ar avea loc, ar fi un semn rău pentru anul următor.

Doar o amintire

Pe 31 decembrie 2013, celebra bătălie de la Ruginoasa a rămas doar o amintire. Cetele de luptători au fost nevoite să se mulţumească doar cu o confruntare blândă, pentru că poliţiştii au interzis luptele cu bâte. Peste 150 de agenţi şi jandarmi au patrulat pe uliţele comunei, ca să se asigure că taberele de luptători se vor lovi doar... simbolic.

Refugiaţi în curtea unui localnic, tinerii au renunţat la arsenal doar după ce au sosit primarul comunei Ruginoasa şi subprefectul de Iaşi. Bâtele au fost înlocuite cu nişte coceni uscaţi, astfel că lupta a fost doar una simbolică.

Dezamăgiţi, tinerii au spus că bătaia regizată nu a avut niciun farmec.

Citit 5643 ori Ultima modificare Duminică, 28 Decembrie 2014 14:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.