„Cele 7 minuni ale Galaţiului” - Intersecţia fără absolut niciun rost

„Cele 7 minuni ale Galaţiului” - Intersecţia fără absolut niciun rost
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Intersecţia Fără Rost (IFR) reprezintă definiţia haosului rutier din Galaţi. Denumit perfect de mitologia urbană a oraşului, acest nod rutier fără noimă, sau cu un sens ascuns bine de tot printre zeci de indicatoare şi priorităţi nesemnalizate, este examenul suprem pentru orice conducător auto din Galaţi sau de-aiurea.

Nu a învăţa să conduci maşina e supremul test, nici a lua examenul auto, după cum nici integrarea în lumea şoferilor nu reprezintă victoria totală a conducătorului auto gălăţean. Să treci prin IFR fără să te împotmoleşti şi fără să fii claxonat sau înjurat de ceilalţi participanţi la trafic înseamnă să îţi dai doctoratul în şoferie. Însamnă că meriţi să îţi conduci maşina prin Galaţi.

Încercare de descifrare

Să încercăm o minimă lămurire a intersecţiei, aşa cum am descifrat-o noi după mai mulţi ani de trecut prin zonă. Cel puţin la nivel de intenţie, IFR se vrea a fi un sens giratoriu cu şapte intrări.

Dar lucrurile se complică teribil din cauză că acest sens giratoriu este traversat de o stradă cu prioritate, pe care circulă şi tramvaie. Este vorba despre Strada Basarabiei (fosta „6 Martie”), care până la intrarea, respectiv ieşirea din intersecţie (din oricare parte ai veni) pare a fi dedicată exclusiv tramvaielor pentru că e doar cu macadam.

Totuşi, circulaţia autoturismelor nu e interzisă pe această stradă, care primeşte asfalt doar în porţiunea care „taie” sensul giratoriu. Intrările pe linia „Basarabiei” sunt singurele care beneficiază de prioritate. Celelalte cinci intrări sunt flancate de semnul „cedează trecerea”.

Aşadar, dacă vii pe „Basarabiei”, ai prioritate până la ieşirea din sensul giratoriu. Nu acelaşi lucru se întâmplă dacă pătrunzi pe oricare dintre celelalte intrări. Trebuie să dai prioritate exact la intrare, după care te mai opreşti la un cedează, când dai de artera principală din IFR. Apoi ieşi liniştit din intersecţie.

Bun, acum să vedem dacă aţi priceput. Cine a înţeles să ridice mâna sus! N-aţi înţeles? Nu-i nimic. Mai treceţi de o sută de ori prin IFR, intrând pe fiecare dintre cele şapte artere şi părăsind intersecţia pe fiecare stradă în parte.

Cine e bun la matematică să calculeze combinări de şapte luate câte şapte, sau de şase luate câte şapte. Garantăm însă cel puţin un claxon nervos din partea participanţilor la trafic în primele 30-40 de încercări.

Alte elemente de confuzie

Bun, acum adăugaţi la traficul de maşini şi pietonii. Din nou, teoretic, fiecare intrare e străjuită de o trecere de pietoni, ceea ce înseamnă că fiecare şofer e obligat să lase mai întâi pietonii să treacă şi apoi restul maşinilor care deja sunt în giratoriu.

Dar să vezi minune. Pietonii sunt mai „ai dracu’ ” decât şoferii şi taie intersecţia de-a dreptul. Chiar prin mijlocul spaţiului verde al sensului există o cărăruie bătătorită temeinic de-a lungul vremii, ceea ce înseamnă că nimeni nu înţelege o boabă din acest celebru nod rutier al Galaţiului.

Şi, pentru ca lucrurile să capete şi mai puţin sens, în mijlocul sensului giratoriu se află un stâlp care explică străzile ce îşi unesc destinele în această locaţie. Plăcuţele arată că ar fi vorba despre doar trei străzi (vezi foto), două dintre acestea fiind una în continuarea celeilalte. Adică este vorba doar de două străzi ajunse să se întretaie.

Nu numai că în zonă intră şapte străzi, dar dacă te iei după plăcuţe te rătăceşti garantat. Rişti, de exemplu, să mergi pe strada Tecuci crezând că eşti pe „Basarabiei”.

Din nefericire, IFR reprezintă în mic ceea ce traficul rutier în tot Galaţiul reprezintă în mare. Cumva haosul se transferă de la nivel micro la nivel macro.

IFR, fişă tehnică

- Locaţie: În mijlocul cartierului I.C. Frimu

- Proprietar: municipalitatea Galaţi

- Vârstă: de când lumea

- Stare: greu utilizabilă

- Şanse de reabilitare: nu în această viaţă

Explicaţii foto:

1 - Singura şansă să ai prioritate la IFR este să nu fie nimeni prin zonă

2 - Conform indicatorului, aici nu se întâlnesc decât trei străzi

3 - Pietonii sunt cei mai deştepţi: o iau de-a dreptul

Citit 7631 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.