„Cele 7 minuni ale Galaţiului” - Monumentele inutilităţii de la Centrul Cultural

„Cele 7 minuni ale Galaţiului” - Monumentele inutilităţii de la Centrul Cultural
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pânzarul moldovenesc, caleştile, bariera şi zidul cu televizor *

Cea de-a şasea propunere pentru clasamentul gogomăniilor prezentului este, de fapt, o adunătură de minuni, legătura fiind asigurată de instituţia care le-a generat şi care le patronează, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” (CCDJ) Galaţi. Iar minunile din curtea CCDJ, după cum au fost propuse de nenumăraţi cititori ai noştri, sunt: pânzarul moldovenesc, caleştile, bariera şi zidul cu televizor.

Sunt producţii ale mai multor mandate la şefia instituţiei, motiv pentru care le vom atribui direct CCDJ, cu precizarea că atât fosta conducere, cât şi actuala sunt în egală măsură „responsabile” de includerea celor patru elemente în categoria minunilor.

Ar mai trebui precizat că şi Muzeul Satului a primit ceva susţinere din partea cititorilor noştri pentru a fi propus în acest clasament, însă din cauză că, între timp, a fost dat în folosinţă şi a intrat în circuit (cu bubele pe care încă le mai are), a ratat „şansa” de a trece drept gogomănie. Să le luăm pe rând:

Pânzarul prăfuit

Pânzarul moldovenesc e o realizare care, în teorie, ar fi putut să ne facă cinste. Dar zace nemeritat pe mal, fiind o corvoadă pentru angajaţii CCDJ, obligaţi să îl păzească cu rândul. Nu îl pot păzi însă să se degradeze în mod natural, din cauza frigului, soarelui, ploilor etc.

Construit într-un timp record în anul 2004, cu aproape 9 miliarde de lei vechi, pânzarul a avut ceva viaţă în catarg doar până în 2006. De atunci stă liniştit pe mal, aşteptând ca turiştii să îl admire doar ca pe un obiect muzeal.

Vestitele croaziere prin Deltă şi pe mare sau în amonte pe Dunăre prin capitale europene au rămas în stadiul de intenţie. Acum, pe mal, corabia rivalizează doar cu celebra Libertatea 2000, aflată în imediata apropiere, un alt „monument” care ar merita atenţia noastră în această campanie.

Caleştile fără cai

Celebrele caleşti ale aceleiaşi instituţii, celebre nu pentru că ar da gălăţenii nas în nas cu ele pe stradă la orice oră, ci tocmai pentru că zac liniştite într-o magazie ale CCDJ, au cam aceeaşi vârstă ca şi pânzarul. Şi cam aceeaşi soartă.

E drept, au fost ceva mai puţin costisitoare, „doar” 600 de milioane de lei vechi. Dar au fost folosite de două-trei ori, cu diverse ocazii festive ale oraşului, tot până acum trei ani. În rest, pentru că nimeni nu s-a gândit că au nevoie de cai, care din păcate nu pot fi ţinuţi în biroul directorial de la Centrul Cultural, caleştile au devenit inutile, fiind bune doar de adunat praful dintr-un garaj aflat în imediata apropiere a instituţiei. A

lţi bani aruncaţi aiurea, altă distracţie a unor şefi vremelnici, altă „minune” pentru noi, simplii cetăţeni ai oraşului. Mai merită spus că pânzarul şi caleştile sunt creaţii ale fostului director al CCDJ, Sergiu Dumitrescu.

Zidul cu televizor şi bariera

Şi, pentru că fiecare director de la CCDJ trebuie să aibă minunea lui, actualul şef, Răzvan Avram, nu putea sta deoparte. A scornit celebrul zid din faţa instituţiei, în care zi şi noapte un televizor prezintă mari realizări ale epocii de aur a culturii gălăţene. Dincolo de aspectul total inestetic al zidului şi de problema autorizaţiei, din nou nu s-a gândit nimeni că în mijlocul lui iulie sunt prezentate cu mare fast obiceiuri de Crăciun. Dar zidul nu a fost suficient.

Lipsea o barieră care să limiteze accesul în parcarea „proprietate personală” a CCDJ. După ce Primăria a fost informată de presă cu privire la îngrădirea ilegală a unui spaţiu public, bariera a rămas ridicată. Adică inutilă. La fel ca şi zidul, ca şi pânzarul, ca şi caleştile. Da, putem să ne minunăm de inutilitate!

Monumentele inutilităţii, fişă tehnică

- Locaţie: pe faleză, într-un garaj, în faţa CCDJ

- Proprietar: Centrul Cultural „Dunărea de Jos”

- Vârstă: cinci, respectiv, doi ani

- Stare: inutile

- Şanse de reabilitare: ce sens ar avea?

Până acum, au fost trecute în revistă cinci propuneri, cea de astăzi fiind a şasea. Iată lista de până acum:

- Colosul de metal de la Grădina Botanică

- Ruinele Sălii Sporturilor

- Grădinile exotice de pe „Brăilei”

- Intersecţia fără absolut niciun rost

- Garajele de murături, teasc şi şpriţuri

- Monumentele inutilităţii de la Centrul Cultural

Comentarii foto:

1 – Din 2006, pânzarul zace pe uscat

2 – Una dintre trăsuri, în magazia CCDJ

3 – Zidul şi bariera tronează, inutil, la intrarea în instituţie

Citit 2496 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.