Tu ştii de la cine/cui închiriezi? Platformă pe internet pentru chiriaşi şi proprietari civilizaţi

Tu ştii de la cine/cui închiriezi? Platformă pe internet pentru chiriaşi şi proprietari civilizaţi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

La începutul lunii august, a fost pus la punct primul site de internet pe care proprietarii civilizaţi şi chiriaşii asemenea lor pot interacţiona, se pot selecta în funcţie de cerinţele fiecăruia şi pot avea parte o transparenţă totală în ceea ce priveşte procesul de închiriere.

Piaţa imobiliară de închirieri este, în acest moment, destul de nesatisfăcătoare pentru cei implicaţi, mai ales pentru gălăţenii care se confruntă cu preţuri destul de piperate, comparativ cu ce li se oferă. Astfel, de cele mai multe ori este dificil de realizat o relaţie directă între proprietar şi potenţialul chiriaş, deoarece ambii se privesc cu suspiciune. Renters.ro, platforma în cauză, le propune românilor şi, implicit, gălăţenilor, un spaţiu eficient în care cererea şi oferta pot fi gestionate deschis.

"În perioada iulie - septembrie 2015, această platformă invită pentru înscriere atât proprietarii de locuinţe destinate închirierii, cât şi chiriaşii care doresc ca această tranzacţie să se desfăşoare de acum înainte într-un climat de normalitate şi transparenţă. Pentru că se acordă o importanţă deosebită procesului de înregistrare şi verificare, utilizatorii vor primi un e-mail pentru începerea acestuia, în ordinea înscrierii iniţiale pe renters.ro", au anunţat iniţiatorii proiectului, pentru Mediafax.

După ce înscrierea este finalizată, se trece la potrivirea celor înscrişi, printr-o formulă unică. Datele introduse de fiecare utilizator sunt atent analizate, selectate şi trecute printr-un filtru astfel încât fiecare să primească ceea ce a căutat şi nimic mai puţin. În acest fel se câştigă foarte mult timp de ambele părţi, iar negocierile şi contractele se încheie uşor, pentru că se porneşte deja de la o bază comună importantă. Chiriaşii văd o selecţie a locuinţelor de închiriat care li se potrivesc şi îşi pot exprima interesul aplicând la o anumită ofertă; proprietarilor li se afişează profiluri care corespund cerinţelor lor şi pot trimite unui potenţial chiriaş o invitaţie.

În cazul în care există potrivirea sau, cum spun iniţiatorii proiectului, se face "matching", cele două entităţi (chiriaşul şi proprietarull) pot intra în contact, pot stabili o întâlnire şi pot pune la punct ultimele detalii legate de procesul de închiriere.

Un alt avantaj al acestei platforme îl constituie faptul că la finalul perioadei de închiriere, chiriaşul poate face o recenzie a locuinţei şi a proprietarului, iar acesta din urmă poate face acelaşi lucru cu referire la chiriaş, astfel încât celor doi să le vină mult mai uşor să îşi găsească chirie sau chiriaşi pe viitor.

Cum se fac înscrierile

"Prima etapă de înscrieri este programată pentru un număr limitat de persoane, însă când se atinge pragul planificat de proprietăţi verificate, înregistrarea va deveni publică; se va păstra însă aceeaşi importanţă acordată procesului de verificare, motiv pentru care experienţa pe care utilizatorii o vor avea pe platformă se va desfăşura în condiţii de siguranţă maximă şi de încredere reciprocă, într-un mod plăcut şi eficient. Prin urmare, proprietarii şi chiriaşii ce doresc să-şi poată închiria în viitorul apropiat locuinţele fără stres, discutând cu oameni asemeni lor, sunt rugaţi să se înscrie pe renters.ro", anunţă Mediafax.

După finalizarea primei etape de înscrieri, utilizatorii sunt obligaţi să completeze un profil amănunţit, cu date despre locuinţa pe care o are în proprietate sau pe care doreşte să o închirieze. Dacă un utilizator deţine mai multe imobile pe care doreşte să le dea spre închiriere, atunci fiecare va avea un profil separat.

Închiriere fără intermediari

Pe site există o secţiune şi pentru agenţi imobiliari, însă poziţia acestora este exclusiv aceea de consilier la cerere, fără niciun rol activ în platformă. Spre deosebire de site-urile imobiliare, proprietarii intră, prin intermediul platformei, în legatură nemijlocită cu potenţialii chiriaşi şi doar în cazul în care un proprietar sau un chiriaş doreşte consiliere specializată din partea unui anume agent imobiliar, caută un profil care să le inspire încredere şi solicită punctual ajutor. Agenţii se pot înregistra cu un profil serios, care conţine, pe lângă date generale de identificare, informaţii despre experienţa acumulată şi zona în care se consideră specialişti. Odată ce au fost invitaţi de către un utilizator, ei trebuie să facă propuneri care, dacă vor fi acceptate, vor face vizibile şi datele de contact ale persoanei respective.

Cum arată piaţa închirierilor în Galaţi

Pentru că această platformă este încă nouă, majoritatea gălăţenilor care vor să dea spre închiriere un apartament sau o casă apelează la anunţurile publicitare sau la agenţiile imobiliare, acestea din urmă percepând şi un comision destul de piperat, de 50 la sută din preţul chiriei. Astfel, un potenţial chiriaş care găseşte un imobil bun pus la dispoziţie de un agent imobiliar poate fi nevoit să scoată din buzunar până la 2.000 de lei, pentru început, sumă ce reprezintă chiria pe două luni în avans, o lună de garanţie, precum şi comisionul agenţiei imobiliare. Iar cum aproape 10 la sută din locuitorii Galaţiului sunt şomeri, o astfel de sumă este exorbitantă, ea însemnând salariul pe două luni sau chiar mai mult.

Deşi, prin tot ceea ce oferă, reprezintă un foarte mare pas înainte în piaţa imobiliară din România, platforma are deja în lucru secţiuni cheie, ce vor face utilizarea ei şi mai atrăgătoare: plata online a chiriei sau automatizarea contractului. Una dintre cele mai importante idei aflate în dezvoltare se referă la găsirea de colegi de cameră cu aceleaşi preferinţe şi la posibilitatea de a aplica împreună la o anumită proprietate.

Citit 2283 ori Ultima modificare Duminică, 16 August 2015 17:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.