Prăpăd pescăresc

Prăpăd pescăresc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Casa de Cultură a Studenţilor din Galaţi şi-a dat din nou în petic, organizând perfect un pescuit studenţesc * 150 de crapi, cu o greutate totală de peste 400 de kilograme s-au prins în două zile de pescuit *

„- Prăpăd! Prăpăd!

- Ce e, dom’le, ce s-a întâmplat?

- Prăpăd!

- Ce-i, dom’le, ce-i? Vorbeşte concret!

- Prăpăd! A dat lovitura.

- Ce lovitură?

- A prins cel puţin 36 de ştiuci. Una şi una!

- Prins pe naiba... 36 de bucăţi...

- Da, a prins, dom’le, dacă vă spun că a prins. Uite-aşa...

- Eiii, da’ unde le-a găsit?”

Dialogul de mai sus, din celebrul film „Operaţiunea monstrul”, poate fi adaptat la ce s-a întâmplat în weekend, în epilogul acţiunii studenţeşti sub acelaşi nume organizate de Casa de Cultură a Studenţilor.

A fost, într-adevăr „PRĂPĂD” la pescuit. Doar că a fost vorba de crap, nu de ştiucă, de vreo 150 de bucăţi, nu doar de 36, iar acţiunea s-a petrecut pe balta Doripesco - în Braşov, nu în Delta Dunării.

Expediţie la Braşov

Poate părea ciudat ca pescari gălăţeni să meargă până la Braşov pentru a da iama-n crapii de competiţie, dar vorbim aici despre balta cu cea mai mare densitate de crap din România. Acolo unde, metaforic vorbind, în iaz s-ar afla jumătate crapi, jumătate apă. Aşa că trebuia verificată pista.

În plus, acţiunea de pe balta Doripesco reprezenta premiul pentru cei doi câştigători ai concursului de pescuit sportiv studenţesc organizat de Casa de Cultură a Studenţilor, în urmă cu două săptămâni la balta Cotoroaia.

Deşi iniţial am fi vrut să facem o competiţie între "Viaţa liberă", Casa de Cultură a Studenţilor, Universitatea „Dunărea de Jos” şi cei doi studenţi, până la urmă am lăsat baltă întrecerea, pentru că nu era timp. Ca să facem competiţie ar fi trebuit ca cineva să se sacrifice şi să nu mai pescuiască pentru că altfel ar fi umblat pe mal întruna doar ca să cântărească peştii prinşi de alţii. Aşa de bine se prindea!

Tot ce se spune despre Doripesco 4 e adevărat. Nu ai timp nici să schimbi monturile, dacă dai la mai mult de trei lansete e imposibil să ai linişte. În timp ce scoţi un peşte îţi trage la altă lansetă şi abia pridideşti să scoţi crapii pe mal.

Şi nu e vorba doar despre simpli ciortănei, ci despre crapi peste un kilogram şi jumătate bucata. Nervoşi, bătăioşi, plini de vitalitate şi flămânzi după momeală de zici că n-au mai mâncat de zile întregi.

Cine a prins cel mai mult

Cei mai inspiraţi pescari au fost cei doi studenţi, Alexandru Miron, de la Facultatea de Metalurgie şi Ştiinţa Materialelor, şi Andrei Apostol, masterand al Facultăţii de Educaţiei Fizică şi Sport, care au prins fiecare câte vreo 40 de crapi. Activitate, nu glumă.

Apoi, Cristian Pătraşcu de la Casa de Cultură a Studenţilor ne-a oferit şi el o probă de măiestrie, capturând peste 30 de bucăţi, între care şi un superb exemplar de peste şase kilograme, o idee mai mic decât captura expediţiei, reuşită de acelaşi Andrei Apostol, un crap de vreo 7 kilograme.

În rest, fiecare a prins cel puţin zece peşti, cu o greutate medie de două kilograme bucata. Sportivi din fire, am eliberat toţi cei 150 de peşti, într-o încercare de a-i educa pe viitorii pescari. Metoda „catch & release” ar trebui să intre definitiv în comportamentul pescarilor, pentru că, altfel, copiii noştri vor contempla crapul şi alţi peşti doar la muzeu şi în poze.

Despre întreaga expediţie ce se mai poate spune după ce vorbeşti despre cantitatea impresionantă de peşte prins? Că oamenii de la Casa de Cultură a Studenţilor, în frunte cu directorul Dinu Gîndu, sunt excelenţi organizatori? Că studenţii ştiu să se distreze, dar şi să realizeze acţiuni de educare? Că pescuitul cu adevărat sportiv e una dintre preocupările de bază ale celor de la CCS? Probabil că nici nu e nevoie să mai spunem toate astea.

Cifrele unui adevărat „măcel”

·    24 - de ore de pescuit, câte 12 ore în două zile

·    7 - pescari, la care s-a adăugat subsemnatul

·    150 - de crapi capturaţi şi eliberaţi

·    400 - de kilograme de peşte în total

·    7 - kilograme cântărea cel mai mare crap

·    1,5 - kilograme avea cel mai mic peşte

Explicaţii foto:

1 - Capturile simultane au fost la ordinea zilei

2 - De data aceasta, subsemnatul nu s-a mai pozat cu peştele altuia

3 - Nici Dinu Gîndu nu s-a lăsat mai prejos

4 - E clar, numai cine n-a vrut nu a prin

Citit 1716 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.