O alternativă la filmele despre Înviere "Misterul Înălţării/Risen", un nou suflu cinematografic

O alternativă la filmele despre Înviere "Misterul Înălţării/Risen", un nou suflu cinematografic
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Filmul "Misterul Înălțării/Risen" este recomandarea celor de la cinemagia.ro pentru perioada aceasta, graţie perspectivei din care este abordat subiectul crucificării şi învierii lui Iisus. Filmul este o alternativă mai mult decât binevenită la producţiile tematice difuzate pe micile noastre ecrane.

Perspectiva, cea a unui tribun roman care porneşte, din poziţia forţelor imperiale de ocupaţie, o investigaţie cu privire la un misterios personaj şi al adepţilor lui, care ar putea sau nu să aibă legături cu răscoalele evreieşti împotriva ocupaţiei romane, este originală. Fireşte că personajul în cauză este Hristos, iar punctul culminant este constituit de evenimentele cheie ale Noului Testament. Finalul este previzibil (şi în "The Greatest Story Ever Told", centurionul lui John Wayne dă semne de convertire la creştinism - "Cu adevărat acesta a fost Fiul lui Dumnezeu!"), dar, chiar şi aşa, l-am însoţit cu mare curiozitate şi emoţie pe protagonist în demersurile lui.

"Risen" începe ca o anchetă a unui tribun roman din Iudeea şi continuă ca povestea unei transformări spirituale. Clavius (Joseph Fiennes) este trimis de către Pilat (Peter Firth) să găsească trupul Nazarineanului crucificat, dispărut din mormântul păzit de soldaţi romani. Căutarea are toate ingredientele demersului poliţienesc: ancheta se face cu interogarea martorilor, căutarea ucenicilor, încercarea de identificare a trupului. Dar Clavius nu se opreşte odată ce cazul s-a închis (un alt trup îi este adus lui Pilat, în locul celui al Nazarineanului). Acesta continuă cu o investigaţie personală, şi asta nu pentru că este un tribun riguros, un militar ambiţios, care şi-a petrecut ultimii 25 de ani în serviciul armatei romane şi nu ar vrea să lase lucrurile neterminate. Ci pentru a nu greşi, şi pentru a „nu risca eternitatea” din cauza acestei greşeli.

Această afirmaţie, prezentă, de altfel, şi în trailerul oficial, ar putea fi pilda filmului "Misterul Înălţării/Risen". Secvenţa mi-a amintit totodată de o frumoasă replică dată unui ateu de către un credincios: "Dacă crezi şi te-ai înșelat, nu pierzi nimic/ Dacă nu crezi în Dumnezeu şi te-ai înşelat, pierzi totul"...

Cliff Curtis, actor cu origini maori, îl interpretează pe Iisus. Calm, paşnic, binevoitor, aducător de iubire, Curtis surprinde esenţa personajului pe care îl joacă. De altfel, figura lui cu pielea măslinie se apropie de imaginea reconstituită cu ajutorul computerului pentru documentarul "The Real Face of Jesus", realizat de postul de televiziune History (s-a demonstrat că Iisus avea o înălţime de 1,72 m şi pielea măslinie). Cliff Curtis este, practic, o contrapondere la prezenţa eterică, spiritualizată, a lui Robert Powell, cel mai îndrăgit interpret al lui Iisus şi cel care se apropie cel mai mult de reprezentarea iconografică a Lui.

Regizorul Kevin Reynolds ("Robin Hood: Prince of Thieves", miniseria nominalizată la premiul Emmy), pe de altă parte, m-a convins că nu-l cunoaşte sau că este el însuşi în căutarea lui Hristos. Asta pentru că a ales să facă un gros-plan pe chipul lipsit de viaţă al Nazarineanului, când încă era pe cruce. Scena e la fel de lipsită de spiritualtate pe cât era întregul film sado-masochist semnat de Mel Gibson, "The Passion of the Christ" ("Patimile lui Iisus"), lansat în 2004 şi care a stârnit controverse în lumea religioasă.

Poate că "Misterul înălțării/Risen" nu-i va converti pe mai mulţi în afara protagonistului său, însă este cu siguranţă un mijloc prin care să ne examinăm propria spiritualitate. Sursa: cinemagia.ro

Citit 1883 ori Ultima modificare Vineri, 06 Mai 2016 17:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.