„Cele 7 minuni ale Galaţiului” - Ruine cu pretenţii de monument istoric

„Cele 7 minuni ale Galaţiului” - Ruine cu pretenţii de monument istoric
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Multe dintre ruinele „cu ştaif” din Galaţi abia se mai ţin pe picioare *

Una dintre precedentele propuneri în cadrul acestei campanii a fost Castrul Roman de la Barboşi. Spuneam atunci când l-am inventariat ca propunere pentru „Cele 7 minuni ale Galaţiului” despre boala prezentului de a ignora trecutul.

Dar Castrul Roman nu e nici pe departe singurul exemplu elocvent. Faceţi o plimbare pe străzile Domnească, Bălcescu şi Gării şi priviţi clădirile vechi ale oraşului, cele marcate cu semnul „monument istoric”. O să vedeţi cât de grijulii putem fi cu trecutul.

Sunt trei categorii de case monument istoric în Galaţi.

Tipuri de case-monument

Prima este cea a clădirilor care arată bine: au fost întreţinute bine de-a lungul timpului şi, mai mult, cineva s-a ocupat să le renoveze la un moment dat. Pentru că reprezintă normalitatea, nu ne vom ocupa de ele

A doua categorie este cea a clădirilor aflate de-a dreptul în paragină. Cel mai elocvent exemplu este cel al clădirii de pe strada Domnească nr. 24, fostul palat Simion Gheorghiu. Toate instituţiile dau din umeri de fiecare dată când jurnaliştii întreabă despre soarta acestei clădiri.

Răspunsul oficial în acest moment este că, deocamdată, imobilul se află în litigiu, astfel că nimeni nu poate interveni, nici măcar pentru a-l pune pe picioare. Nu ştiu de ce, dar am senzaţia, ca mulţi dintre dumneavoastră, că i se pregăteşte o soartă tristă. Şansele să fie reabilitată sunt mult mai mari decât cele de a fi dărâmată. Vom vedea.

A treia categorie de clădiri monument istoric e reprezentată de cele în care proprietarul, fie persoană fizică, fie instituţie publică sau privată, a intervenit brutal, fără niciun fel de respect pentru planul arhitectonic iniţial. Sigur, ca proprietar, îţi doreşti să aduci în casa ta confortul noilor tehnologiii, însă de aici şi până la a monta temopane albe la ferestrele caselor monument istoric e cale lungă.

Pe strada Bălcescu, la nr. 19, e un exemplu. Sigla care atestă faptul că imobilul este un monument istoric e aşezată la o palmă distanţă de termopanul care mută clădirea fix în mileniul al treilea. Iar acesta este un exemplu nevinovat de faţadă pentru că nici nu vrem să ne închipuim ce transformări au putut face proprietarii înăuntru, acolo unde sunt stăpâni absoluţi, şi unde nu poate intra nimeni pentru a face verificări.

Ansambluri distruse

Şi ar mai fii un aspect demn de semnalat. De obicei, clădirile monument istoric fac parte din ansambluri arhitectonice. Sau cel puţin aşa susţine lista celor 266 de monumente istorice gălăţene publicată pe site-ul Ministerului Culturii. Dar în mijlocul sau în imediata vecinătate a acestor ansambluri au apărut, în ultimii ani, adevărate şoproane care au stricat totul. Iar astea sigur nu se vor dărâma la următorul cutremur.

Ruine cu pretenţii de monument istoric, fişă tehnică:

- Locaţie: concentrate în centrul vechi al Galaţiului

- Proprietar: persoane fizice, firme, Primărie

- Vârstă: maxim 100-150 de ani

- Şanse de reabilitare: doar pentru unele e posibil

Explicaţii foto:

1 – Casa de pe Domnească nr. 24 e pe cale să se dărâme

2 – Unele case au fost „reabilitate”. Cu termopane albe

Citit 1389 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.