Despre falsele subiecte

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Mă distrează editorialiștii mileniului al treilea „cu plus”, aceia care tratează false probleme în detrimentul subiectelor cu adevărat fierbinți. Și nu mă refer la situația din Israel. De pildă, în Gazeta Sporturilor este găzduit de ceva vreme Striblea de la Europa FM, care scrie cu patos despre ieșirea în decor a unui fost sportiv oltean, Cristescu, în toiul unui meci de Liga 1. Subsemnatul a fost măcar o dată în pericol de a o încasa live, lângă vestiare, de la un fotbalist al Oțelului. Erau anii 2000, doar mi-am amintit scena, nu-i port pică marelui jucător. Din respect, nu-i pomenesc numele: n-am făcut-o atunci, omul și-a prezentat scuzele, n-am pozat în erou. Nu eram.

* Revin la istoria mult mai cunoscutului jurnalist de București. Ne explică ritos de ce nu calcă oamenii pe stadioane, de ce el însuși evită arenele, mai ales în compania soției și a copiilor săi, chestiuni generaliste, trase în plămâni de când se ofereau două puncte la victorie. În plus, ca să înghițim până la capăt pastila pentru inimă și literatură, ne explică influencerul că un meci precum Craiova - Botoșani, cu scena deja pomenită, nu poate fi mai interesant decât un film pe Netlix și alte preocupări cotidiene. În loc să mă distrez pe seama premierului Cîțu, care a bubuit chișca acum două zile la un Seminar Teologic, fiind echipat în blugi și cămașă de in (cu masca așezată responsabil), mă las flagelat de textul din GSP. Îmi permit să cred următoarele:

1. Scrierea la care fac referire e doar un sofism construit pe o scenă oarecare. Dacă stadionul ar fi fost plin, nu l-ar fi văzut/auzit pe Cristescu. Lumea nu stă departe de stadion de frica unei înjurături! Nu, lumea nu intră pe o arenă pentru că nu are voie. Ăsta era subiectul, dar ce rost are să ne periclităm poziția?

2. Marele Eric Cantona a lovit cu un procedeu intitulat high-kick la ieșirea de pe teren. A fost amendat, suspendat, iar acum comentează evenimente de prim rang la Europort, nu oricine are un asemenea privilegiu. A rămas o legendă în conștiința publică. Iar oamenii vin în continuare pe acel stadion.

3. Dacă televiziunea care a transmis meciul n-ar fi insistat pe ținta piept Cristescu, domnul Striblea nici n-ar fi știut că se joacă meciul Craiova - Botoșani. Domnia sa era pe Netflix atunci.

Citit 659 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Mai 2021 20:19

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.