Cecenia și CTP-nia

Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Am analizat la rece declarația nefericită a fostului fotbalist Pancu despre tradițiile cecenilor. Într-un interviu, ex-sportivul l-a lăudat pe liderul acelei zone și s-a opintit exact când trebuia să fie explicit. Victimă a propriei ignoranțe, cel alintat Pancone a răspuns la întrebarea "Ce te-a șocat în Cecenia?" ca orice tributar al clișeelor: "Acolo poți să omori femeile oricând! Nu neapărat că sunt de acord cu așa ceva, dar mi se pare că ei își păstrează niște tradiții cu care eu sunt de acord."

Deontologii fără viață de familie i-au analizat spusa și l-au atârnat la gazeta de perete: Așa nu.

Păreri:

1. Totul începe și se oprește cu sintagma "Nu neapărat că sunt de acord cu așa ceva", o exprimare de duzină, specifică omului de sport care a dat pe la școală doar în vacanța de vară. Lexic subțirel, școala vieții cât cuprinde, import după ureche de termeni și de fraze prefabricate. Cunosc oameni care vorbesc fără să treacă cine știe ce prin filtrul gândirii, e genul de comunicare ținută în viață de inerție. Acel "nu neapărat" - Pancu îi bâjbâie sensul, i-a plăcut doar cum sună - l-a îngropat, i-a pus societatea în cap, a devenit un proscris.

2. Cine și-ar putea închipui că un fotbalist cu expunere - e prezent (sau era, căci i s-a pus anatema) în mai toate emisiunile de specialitate - ar fi adeptul crimelor la care face referire? Că a picat în plasa propriei școlarizări discontinue nu e vina celorlalți - a nu se înțelege că vreau să-l scot basma curată. Nu-mi pasă de el, însă nici linșajul public de care are parte nu e corect. Dacă l-am fi auzit pe Cărtărescu sau pe Pleșu, intelectuali pentru care nu există nuanțe lingvistice nedecantate, ne-am mai fi pus problema dacă nu cumva respondentul e sub influența lui Bachus. Nu e cazul, pentru Pancone au vorbit orele chiulite de la limba română. E doar contravenție, nu caz penal.

3. A scris și CTP, numele de scenă al lui Cristian Tudor Popescu, despre pățanie: cum ne-a obișnuit, l-a mitraliat pe fostul atacant în maniera lui Corneliu Vadim Tudor și a concluzionat că-i vine să emigreze în Congo. Maestre, dacă nu ești în stare să citești printre rânduri, n-ai decât. Cum ar fi fost să fug și eu din țară pentru că același CTP lăuda minerii în 1990?

4. O casă de pariuri care își asociase imaginea cu fotbalistul a întrerupt brusc colaborarea. O casă de pariuri, nu Muzeul Luvru. Ceva mai ipocrit nu există.

Citit 780 ori Ultima modificare Luni, 07 Martie 2022 00:06

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.