Cenzura glumeață

Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* După Ursula, a venit și Kamala pe la noi. E vorba de numărul 2 al administrației SUA. Fac apel la aceeași glumă, poate răsuflată, că numai în pielea doamnei Carmen de la Sibiu să nu fii... Mai am voie să fac asemenea poante, dragi guvernanți, sau pot fi considerat agent al putinismului?

* Pentru cititorii care fac pe sărite revista presei, a răsuflat un mugur de proiect de hotărâre al Guvernului României prin care ar urma să fie instituită o cenzură feroce în online: e vorba de o platformă informatică angajată să scaneze presa electronică, blogurile și social-media pentru depistarea fake news-urilor și a propagandei care vizează conflictul din Ucraina. Am analizat cu atenție (și îngrijorare, ca să citez din clasici schiori) și afișul inventat de ONG-ul care și-a suflecat mânecile pentru a face treaba murdară, ca pe timpuri. Ca pe vremea lui Ceaușescu, nu mă feresc de comparații - flyerul afișat chiar pe pagina Facebook/Anti-Fake este odios. Ofer un singur exemplu: se pomenesc câteva așa-zise tehnici înșelătoare, iar una dintre acestea ar fi "tonul glumeț". TONUL GLUMEȚ, ca să ne înțelegem, gluma urmând să devină un delict. Dacă vei utiliza în online expresii precum "Moș Teacă" (ar fi porecla premierului Ciucă, cu toate că până ieri nu-i aflasem această asociere) sau "Zelenski-actoraș", de ca și cum președintele Ucrainei ar avea calitățile lui Anthony Hopkins, vei fi considerat putinist și inclus pe lista neagră. România post-decembristă n-a pupat un asemenea episod, nici măcar în era lui Adrian Năstase. Nu există cenzură bună sau rea, cenzura nu poate fi albită în contextul unui anumit regim, iar băieții de la Anti-Fake, prin semidocta retorică afișată, nu par să fi parcurs nici măcar "Fata babei și fata moșneagului".

* Haios este că primul care a ieșit să se delimiteze de un asemenea proiect demn de lumea a III-a este însuși Ciolacu de la PSD. L-a urmat Cîțu și înțeleg că ar fi, pe undeva, mâna unor apropiați ai lui Cioloș, căci și USR-ul s-a declarat deranjat de drăcovenie. Concluzie: consilierii lui Dragnea, excelenți pe comunicare, par să fi rămas cu cartea de muncă la partidul cu trandafiri.

* Iese de la închisoare interlopul Bercea Mondialu'. Fusese condamnat la 13 ani cu executare, însă a parcurs doar vreo doi. Cum ar veni, cumătrul lui Băsescu a petrecut în stil propriu pandemia de coronavirus.

Citit 1025 ori Ultima modificare Vineri, 11 Martie 2022 22:36

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.