Occidentalismele și „româneasca”

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Alexandru Arșinel ar putea rămâne fără certificat de revoluționar și va fi nevoit să înapoieze 50.000 de euro statului român. Foarte bine! Să rămânem cu doctorul controversat la șefia Guvernului. Așa se face dreptate: doar n-om fi nebuni să mai arătăm cu degetul către ditamai premierul României.

* Iar trendul are un damf tot mai puternic. De pildă, un general american premiat pentru vitejie a fost suspendat după ce a ironizat-o pe Jill Biden. Nu contează subiectul, nici persoana ironizată, doamna Biden fiind doar vremelnic la toarta așa-zisului cel mai puternic om al planetei. Contează ideea că America, tărâmul democrației, acționează ca Rusia sau precum Coreea lui Kim. La noi e încă frumos, încă poți face satiră pe bază de Ciolacu, Iohannis, Drulă și Ciucă. Încă.

* Apropo de cel mai puternic... Iisuse, ce sintagmă perimată! Nea Gică Biden de la Casa Albă a citit și indicațiile de pe prompter, în timpul unui discurs: "Sfârşitul citatului, repetă propoziţia!" Și sunt unii, chiar și de pe la noi, care sar ca arși dacă le spui că președintele SUA merită mai mult decât o captivitate într-un mandat doar cu rol simbolic. Omul are nevoie de tratament și de plimbări, nu de prezența pe scena lumii în cea mai tulbure perioadă de la Războaiele Mondiale încoace. Iar noi râdem de Petre Daea - ministrul Agriculturii e încă tulburător de verde.

* Mai doriți vreo mostră de occidentalism pur? Tindem spre el, e firesc să ne dorim o țară "ca afară", doar n-o să fim satisfăcuți că traversăm podurile lui Arsene, că plătim gigacaloria lui Nicușor Dan și apa Galațiului înconjurat de ape, însă ideal e să rămânem vigilenți. Părinții tenismenei tunisiene Ons Jabeur nu au primit viză de Marea Britanie și nu au putut asista la finala de la Wimbledon a fiicei lor. Abuzul este universal, n-are frontiere. E îngust la minte ca orice ignorant de rând.

* Nu puteam trece peste o "românească", situație reflectată de mai toată presa. Ultima fiță la Mamaia este șampania de mii de euro, adusă la mese cu excavatorul. N-ar trebui să ne mire, acesta e cel mai întâlnit utilaj de pe plajele litoralului nostru. Se construiește la foc continuu. La anul, sticla ar putea fi adusă cu macaraua, deși se aude că nu va mai construi nimeni.

Citit 888 ori Ultima modificare Duminică, 10 Iulie 2022 22:22

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.