Cum pot fi atrase fonduri europene pentru anveloparea blocurilor

Cum pot fi atrase fonduri europene pentru anveloparea blocurilor
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Primăria municipiului Galaţi se străduieşte să convingă asociaţiile de proprietari să accepte parteneriate pentru reabilitarea termică a blocurilor cu bani europeni. O discuţie pe această temă a avut loc, săptămâna trecută, între reprezentanţii Primăriei municipiului Galaţi şi cei ai asociaţiilor de proprietari.

Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, unul dintre subiecte a vizat prezentarea unui contract prealabil între asociaţia de proprietari şi Primărie prin care se arată disponibilitatea cetăţenilor pentru implicarea într-un astfel de proiect. „În felul acesta nu se vor face cheltuieli inutile pe expertize tehnice la blocuri de locuinţe care nu vor intra în proiecte de reabilitare termică pe fonduri europene”, a explicat municipalitatea.

Pe masa aleşilor

Reprezentanţii asociaţiilor au aflat despre cele două propuneri ale primarului Ionuţ Pucheanu care vor fi supuse aprobării în viitoarea şedinţă a Consiliului Local. Cea mai importantă îi vizează pe cetăţenii cu venituri mici, echivalente cu salariul minim pe economie, care ar putea achita doar un procent de 3,5 la sută din valoarea lucrărilor, în loc de 25 la sută. Cea de-a doua propunere vizează prelungirea perioadei de recuperare a cofinanţării de la beneficiari, de la doi la cinci ani. Asta înseamnă că persoanele care beneficiază de lucrări de reabilitare termică au posibilitatea să eşaloneze pe o perioadă mai lungă de timp cheltuielile cu proiectul.

Conform sursei citate, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari s-au arătat încântaţi de propunerile discutate, dar rămâne de văzut câte contracte pentru expertize tehnice în vedere întocmirii dosarelor pentru solicitarea finanţării vor fi semnate în perioada următoare.

11 blocuri anvelopate, 19 în pregătire

Reamintim că în Galaţi au fost reabilitate termic cu fonduri europene 11 blocuri. Primăria municipiului Galaţi a semnat contracte de finanţare europeană pentru creşterea performanţei energetice a două blocuri de locuinţe, G1 şi G8 din Micro 18. Luna aceasta urmează să fie depuse cererile de finanţare pentru blocurile D din Micro 13B şi PR3A din Micro 21. De asemenea se elaborează documentaţia tehnică pentru blocurile: D, CD1, CD2, CD3, CD4, SD9C, E7, E8, C21 şi C22 şi sunt în procedură de licitaţie serviciile de realizare a documentaţiei tehnice aferente creşterii performanţei energetice a blocurilor G2, G3, C5c, CL3, PR6 şi C4.

Ce clădiri pot beneficia de bani europeni

Asociaţiile de proprietari pot solicita accesarea de fonduri nerambursabile pentru blocuri care îndeplinesc următoarele condiţii: sunt construite în baza unor proiecte elaborate în perioada 1950-1990, au regim de înălţime de minim P+2, nu au mai beneficiat de finanţare publică în ultimii cinci ani pentru acelaşi tip de lucrări şi nici nu beneficiază de fonduri publice din alte surse de finanţare. Un aspect important este că nu se poate obţine finanţare pentru aceste lucrări doar pentru o singură scară de bloc, ci numai pentru întregul bloc.

Ce lucrări pot fi finanţate

Conform Primăriei, pot fi executate cu bani europeni: izolarea termică a faţadei, înlocuirea ferestrelor, închiderea balcoanelor, izolarea termică a planşeului peste subsol, reabilitarea sistemului de încălzire, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile, înlocuirea corpurilor de iluminat din spaţiile comune cu unele eficiente energetic, înlocuirea lifturilor. De asemenea, prin proiecte se pot finanţa, în limita a 15 la sută din costul total al investiţiei, următoarele tipuri de lucrări: înlocuirea circuitelor electrice pe scări şi în subsol, construirea/repararea acoperişului tip terasă/şarpantă, inclusiv repararea sistemului de colectare a apelor meteorice de la nivelul terasei, repararea trotuarelor în scopul eliminării infiltraţiilor la infrastructura blocului de locuinţe, repararea/înlocuirea instalaţiei de apă şi/sau a colectoarelor de canalizare menajeră şi/sau pluvială din subsolul blocului de locuinţe dar şi măsuri de reparaţii/consolidare a clădirii.

 

Citit 10274 ori Ultima modificare Marți, 30 Ianuarie 2018 11:08

3 comentarii

 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 31 Ianuarie 2018 10:36
  5.13.249.***
  Amveloparea se face in faza de constructie! Peste zodil exterior se lipeste spuma izolanta termica dupa care placi de aluminiu cu vata bazaltica extrudata. Se lasa in spatiu gol de 5cm, dupa care se pun in strat de caramizi prinse in cleme lungi de inox. ATAT. Cum nu toti avem termopan, sau mai mult unii au mai calitativ, nu poate sa-mi impuna nimeni sa-mi schimb tamplaria mea buna pe cea slaba calitativ cu bara de 22mm, pvc ordinar care se lasa in 3-4 ani!
  N-ai ce sa le ceri! Daca se vroia ceva destept, se montau sisteme de eoliene si solare pentru iluminatul de pe scara si interfon, astfel nu se mai platea curentul electrica. Femeia de serviciu se platea la habitat cum e normal.
  Reparatiile pentru cei ce stau la comun contracte directe cu apa-canal! Pentru ce platesc eu 30 de lei lunar?
  Femeia de serviciu e 8lei de la 3.4lei in nici 9 luni, lumina pe scara e 90 bani de la 40.

  Dar hai sa prostim lumea, punem cele mai ieftine materiale, umflam facture, si distrugem blocurile!
  Made in Romania! NU Izolarea se face doar cu vata mineral bazaltica la exterior! ATAT!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Desnadejdea
  Luni, 29 Ianuarie 2018 15:34
  81.12.149.***
  Anveloparea trebuie făcută din faza de construcţie a imobilului.
  Dar pentru acele constructii deja finalizate trebuie să existe nişte norme clare, nişte cerinţe foarte riguroase aplicate constructorilor, iar proiectele ce se vor realiza să aibă paşi clari şi fonduri mai multe pentru lansarea lor.
  În momentul de faţă ne-ar trebui cam 100 de ani până se vor reabilita toate blocurile din Galaţi!
  2
  2
  Raportează
 • postat de Anveloparea e o crima
  Luni, 29 Ianuarie 2018 10:50
  193.230.156.***
  Am participat la o discutie cu Ordinul Arhitectilor din Bucuresti pe aceasta tema. Erau total impotriva anveloparilor, intrucit peretii nu mai respira, interioarele devin nesanatoase, apar mucegaiuri si igrasii. Si asta e raul cel mai mic. Umezeala care ramine in pereti degradeaza in timp structura metalica de rezistenta.

  O anvelopare corecta ar fi foarte scumpa, intrucit materialele izolante nu trebuie aplicate direct pe zid, ci pe o structura de lemn care ar trebui sa permita circulatia aerului pe verticala. In practica insa, firmele de constructii fie renunta complet la aceste rasuflatori, fie le executa din alte materiale mai ieftine.

  Asta ca sa nu mai vorbim de vandalizarea arhitecturala.
  5
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.