Declaraţie de Unire cu Republica Moldova, adoptată în Consiliul Judeţean Galați

Declaraţie de Unire cu Republica Moldova, adoptată în Consiliul Judeţean Galați
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

La iniţiativa consilierului judeţean Romulus Iaru, secretarul general al PMP, aleşii judeţeni ai Galaţiului au adoptat, ieri, o Declaraţie simbolică de unire cu Republica Moldova. "Facem această declaraţie simbolică de unire acum, ca reperaţie morală pentru suferinţele îndurate de înaintaşii noştri, smulşi împotriva voinţei lor de la trupul patriei istorice şi o aşezăm ca piatră de temelie a viitorului copiilor noştri. Vrem să ne unim cu cei de aceeaşi limbă şi tradiţie cu noi, pentru ca fiii şi nepoţii noştri să se bucure de un viitor demn, în libertate şi avuţie, de şansele de împlinire pe care generaţiile ultimelor opt decenii nu le-au avut (...) Dacă declarația de unire de azi este una simbolică, să ne ajute Dumnezeu ca ea să fie un pas hotărâtor spre unirea deplină, când nu va mai fi graniță pe Prut și toți românii vor trăi uniți între granițele României, zidite de înaintașii noștri, consfințite prin actul Unirii de la 1918", se precizează, printre altele, în documentul istoric semnat de consilierii judeţeni.

"Sper ca într-un viitor, poate nu îndepărtat, împreună cu fraţii noştri de peste Prut să fim în marea familie europeană", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, care a vorbit totodată şi despre dezvoltarea relaţiilor economice cu românii de peste Prut.

Tot în şedinţa de ieri, aleşii judeţeni au votat două înţelegeri de cooperare cu Raioanele Cahul şi Hînceşti din Republica Moldova, în vederea accesării de fonduri transfrontaliere pentru investiţii în domenii precum sănătate şi cultură. În luna februarie a acestui an, Consiliul Județean a mai încheiat o înțelegere de cooperare, cu Raionul Anenii Noi din Republica Moldova.

Se cere UNIREA cu Republica Moldova în Consiliul Județean

Citit 3106 ori Ultima modificare Vineri, 30 Martie 2018 21:13

5 comentarii

 • postat de Catavencu
  Luni, 02 Aprilie 2018 10:50
  193.231.148.***
  Dar ce nu am auzit eu pana acum este opinia UE fata de unirea RO-MD. Am asa o vaga banuiala ca nu vor fi de acord.
  O tara mai slab dezvoltata decat Romania sa intre asa in UE pe sub usa? Niciodata!
  Cu siguranta este o datorie istorica pentru Romania sa se uneasca cu Moldova, Dar ce le putem oferi noi acum? Drumuri proaste, lipsa autostrazilor (cum or sa ajunga investitorii in Moldova?, nu ajung la Galati...), coruptie cat cuprinde, un sistem de sanatate la pamant.
  Pentru republica Moldova ar fi o mare nenorocire unirea, acum au preturi mai mici la gaze, benzina, tutun, alcool, cand or sa se uneasca cu RO sau or sa intre in UE salariile lor vor ramane la fel de mici si aceste preturi se vor alinia, practic vor fi si mai saraci ca acum! Nu mai vorbesc de faptul ca vinurile lor si fructele care iau calea Rusiei nu vor mai pleca in Rusia, iar in UE nici atat!
  O unire inteligenta ar fi ca Moldovenii sa fie lasati sa intre in Romania doar cu cartea lor de identitate, controalele la granita sa fie ceva mai formale, si sa fie lasati sa munceasca in Romania fara alte acte de inregistrare in Romania si uite asa sunt doua tari unite pe principiul UE.
  2
  2
  Raportează
 • postat de Moldoveanul
  Duminică, 01 Aprilie 2018 17:14
  188.24.254.***
  De ce ar vrea unire cu miticii de la Bucuresti sau cu transilvanenii care urasc moldovenii? De cand s-a unit Moldova cu Tara Romaneasca, noi moldovenii tot pierdem. Credeti ca degeaba la cativa ani de la unire, moldovenii s-au rasculat si doreau revenirea la doua tari? Credeti ca degeaba rascoala de la 1907 a inceput in Moldova? Voi nu vedeti ca sunt zero investitii in zona asta? Voi nu vedeti ca a fi moldovean e folosit ca o jignire in alte parti ale tarii, uitand ca Romania a fost tinuta in viata doar de moldoveni de atatea ori. Cand s-a unit cu Tara Romaneasca, Moldova era cea mai bogata si mai bine organizata dintre regiunile romanesti ( nu ma credeti, vedeti istoria) . Dupa o suta si ceva de ani, vedeti unde am ajuns. Trezeste-te moldovene ca iti fura astia si ultimul lucru din batatura.
  11
  5
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Duminică, 01 Aprilie 2018 08:25
  78.97.221.***
  vreti pe naiba!...incetati odata cu aiurelile si lasati-ne in pace.Cei mai multi de peste Prut habar nu au ce vor dar in nici-un caz unire.Unire cu ce?.....vreti doar pasaport european,ceea ce nu este greu de obtinut si fara sa va abandonati tata.....Republica Moldova.Daca ar fi sa alegeti intre unirea cu Romania sau intrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana ce ati alege?!! Pe bune acuma! Nu va mai amagiti cu inchipuiri.
  9
  10
  Raportează
 • postat de Mihai
  Sâmbătă, 31 Martie 2018 20:47
  188.24.196.***
  Chiar și această "declarație simbolică" de unire, nu este bunä, fiindcă poate precipita lucrurile iar noi românii la câte probleme avem de rezolvat(educație, sănătate,etc.) asta ne mai trebuie, tensiuni la graniță. Oricum cei care sunt români peste Prut și-au luat deja pașaportul românesc, sa-u īl vor lua în viitor, iar eu consider că-i destul.
  11
  8
  Raportează
 • postat de Taranu Taran
  Sâmbătă, 31 Martie 2018 10:34
  93.122.251.***
  Unirea fratilor de pe ambele maluri ale Prutului este dorinta tuturor ! VREM UNIREA ! VREM UNIREA BASARABIEI
  , BUCOVINEI DE NORD , TINUTUL HERTA SI SUDUL BASARABIEI ! Satul Plesa din comuna Beresti Meria este pentru UNIRE !
  11
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.