La iniţiativa consilierului judeţean Romulus Iaru, secretarul general al PMP, aleşii judeţeni ai Galaţiului au adoptat, ieri, o Declaraţie simbolică de unire cu Republica Moldova. "Facem această declaraţie simbolică de unire acum, ca reperaţie morală pentru suferinţele îndurate de înaintaşii noştri, smulşi împotriva voinţei lor de la trupul patriei istorice şi o aşezăm ca piatră de temelie a viitorului copiilor noştri. Vrem să ne unim cu cei de aceeaşi limbă şi tradiţie cu noi, pentru ca fiii şi nepoţii noştri să se bucure de un viitor demn, în libertate şi avuţie, de şansele de împlinire pe care generaţiile ultimelor opt decenii nu le-au avut (...) Dacă declarația de unire de azi este una simbolică, să ne ajute Dumnezeu ca ea să fie un pas hotărâtor spre unirea deplină, când nu va mai fi graniță pe Prut și toți românii vor trăi uniți între granițele României, zidite de înaintașii noștri, consfințite prin actul Unirii de la 1918", se precizează, printre altele, în documentul istoric semnat de consilierii judeţeni.
"Sper ca într-un viitor, poate nu îndepărtat, împreună cu fraţii noştri de peste Prut să fim în marea familie europeană", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, care a vorbit totodată şi despre dezvoltarea relaţiilor economice cu românii de peste Prut.
Tot în şedinţa de ieri, aleşii judeţeni au votat două înţelegeri de cooperare cu Raioanele Cahul şi Hînceşti din Republica Moldova, în vederea accesării de fonduri transfrontaliere pentru investiţii în domenii precum sănătate şi cultură. În luna februarie a acestui an, Consiliul Județean a mai încheiat o înțelegere de cooperare, cu Raionul Anenii Noi din Republica Moldova.