Evaluaţi acest articol
(13 voturi)
7 comentarii

Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi se pregăteşte să scoată la licitaţie primele contracte de lucrări pentru modernizarea drumurilor judeţene cu fonduri europene. Proiectele se ridică la 40 de milioane de euro.

Instituţia va investi peste 180 de milioane de lei pentru reabilitarea şi modernizarea DJ 252 (pe tronsonul Buciumeni - Nicoreşti - Cosmeşti - Movileni - Barcea), DJ 242 (Vârlezi - Târgu Bujor - Umbrăreşti - Viile - Fârţăneşti - Folteşti) şi DJ 251 (Matca - Valea Mărului - Cudalbi - Slobozia Conachi - Smârdan). După ce consilierii judeţeni au aprobat, înainte de Paşte, proiectele tehnice şi detaliile de execuţie ale celor trei obiective de investiţii, acestea au fost transmise Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Est pentru avizare. Reprezentanţii CJ spun că mai este o chestiune de doar câteva zile până când cele trei proiecte vor fi avizate, după care contractele de lucrări vor fi scoase la licitaţie. Preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, estimează că lucrările vor demara în vara acestui an.

Peste 80 de kilometri de drum, modernizaţi

Odată cu modernizarea celor trei drumuri judeţene, pe o lungime de peste 80 de kilometri, vor fi reabilitate şi peste 20 de poduri. Proiectele prevăd, printre altele, şi realizarea unor piste pentru biciclişti, montarea a peste 20 de adăposturi în staţiile de autobuz cu minimum o bancă de cinci locuri şi minimum trei coşuri de gunoi pentru colectarea selectivă a deşeurilor, dar şi montarea unor panouri fotovoltaice la trecerile de pietoni. În documentaţiile votate de aleşii judeţeni se precizează că prin aceste investiţii se urmăreşte realizarea unor drumuri "cu grad sporit de siguranţă şi confort, în vederea asigurării acceselor la proprietăţi private şi către agenţii economici, diminuarea gradului de poluare, sporirea gradului de atractivitate pentru potenţialii investitori, asigurarea unor condiţii de viaţă şi trai decente generaţiei tinere, cu scopul de a reduce migraţia acesteia", dar şi decongestionarea traficului.

DJ 252 va fi reabilitat şi modernizat pe o lungime de 21,5 kilometri, iar valoarea totală a investiţiei, conform devizului de lucrări, este de 41.955.668 de lei (inclusiv TVA). DJ 242 va fi reabilitat şi modernizat pe o lungime de 30,7 kilometri, iar valoarea totală a investiţiei este de 71.762.848 de lei (inclusiv TVA). DJ 251 va fi reabilitat şi modernizat pe o lungime de 28 de kilometri, investiţia ridicându-se la 66.691.824 de lei (inclusiv TVA). Banii sunt atraşi prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 6, Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională.

La începutul acestui an, preşedintele Consiliului Judeţean declara că instituţia a depus, numai pentru infrastructură, proiecte cu finanţare europeană de aproximativ 150 de milioane de euro. În prezent, CJ aşteaptă undă verde şi pentru alte proiecte de drumuri, printre care extinderea şi modernizarea Drumului de centură, care se ridică la 40 de milioane de euro.

”Atunci când am spus că în judeţul Galaţi vor fi investite, în acest mandat, aproximativ 550 de milioane de euro, cred că m-am înşelat. Am depăşit această sumă. Fără falsă modestie, am depăşit judeţe mari la capitolul proiecte deja semnate”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean.

Se aşteaptă undă verde pentru Centură

Extinderea şi modernizarea Drumului de centură, estimat la 40 de milioane de euro, ar putea primi undă verde în luna mai. Proiectul se află, în acest moment, în verificări, însă este declarat eligibil (are şanse mari să primească finanţare europeană), întrucât a obţinut nu mai puţin de 80 de puncte, la evaluarea autorităţii de management. Dintre toate proiectele cu finanţare europeană ale CJ, Drumul de centură al Galaţiului a obţinut cel mai mare punctaj.

Mai multe tronsoane de drum, reabilitate de CJ din surse proprii

Simultan cu lucrările de modernizare a celor peste 80 de kilometri de drum județean din bani europeni, Consiliul Județean reabilitează, anul acesta, din surse proprii, peste nouă kilometri de drum. Este vorba despre o serie de tronsoane pe DJ 240, DJ 241, DJ 242C, DJ 251C, DJ 251F, DJ 252G şi DJ 253, care nu au putut fi eligibile pentru a obține finanțare europeană, din cauză că porțiunile sunt mici și nu sunt interconectate. Investiția se ridică la două milioane de euro și va fi finalizată la finele acestui an. În 2018, Consiliul Județean are un buget de 103.270.000 de lei pentru investiţii în infrastructura rutieră, inclusiv bani din fonduri europene şi din Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Citit 7496 ori Ultima modificare Marți, 17 Aprilie 2018 20:17

7 comentarii

 • postat de Rudibravo1951 Sâmbătă, 21 Aprilie 2018 09:03 82.137.11.*** Link la comentariu
  0
  2

  Dacă nu cheltui banii europeni într-un anumit timp va trebui să returnăm toți acești Euroii plus penalități Deci vom da gratuit totul SI vom rămâne cu lucrurile neterminate SI. Cu banii luați Sa mai întâmplat SI la case mai mari

  Raportează
 • postat de kiko Vineri, 20 Aprilie 2018 09:19 5.2.208.*** Link la comentariu
  2
  6

  Cam mult domnilor, cam mult, trei drumuri odata!!! Si fiecare de cate 100km lungime. Si de importanta majora. Foarte mult!!! Ce sa mai vorbim, Occident...
  Galati - Tecuci macar daca il faceati cum trebuie (doua benzi pe sens) poate ati fi reusit sa evitati macar tragedia de saptamana trecuta...

  Dati drumul la proiecte cu adevarat importante pentru oamenii care v-au ales, din bani europeni cum fac alte orase din Romania asta! Vreti investitii - faceti infrastructura!!! Ca sa aveti de unde lua impozite. Altii pot, trebuie doar sa vreti sa faceti.

  Raportează
 • postat de Erica Miercuri, 18 Aprilie 2018 19:43 82.79.72.*** Link la comentariu
  4
  3

  Drumul județean Galați - Pechea - Tecuci este o rușine a autorităților galațene.

  Raportează
 • postat de iarna car si vara sanie Marți, 17 Aprilie 2018 11:06 89.122.189.*** Link la comentariu
  4
  21

  sa fie o intamplare intarzierea?! prezidentialele din 2019 sa fie cauza pentru care pornesc lucrarile asa tarziu?! sau iarna nu se munceste in consiliul judetean?! lucrarile trebuiau deja incepute. pana fac licitatia, eventualele contestatii...trece vara, vine iarna, si ne apucam de la anu

  Raportează
 • postat de Rudibravo,1951 Marți, 17 Aprilie 2018 09:10 82.137.10.*** Link la comentariu
  5
  15

  Mamă mamă ce de bani ne pun cei de la Bruxelles să-i cheltuim Mai păstrați ceva pentru alegerile europarlamentare pentru un miting un referendum că să vedem ce doresc doamnele , ce mai doresc domnii , care cu care ,SIcine cu cine are voie să se relaxeze Drumeagul de Centură nu mai este valabil fetele din Galați sunt la cules măsline în Italia sau Spania la cules căpșune Deci mai întâi să le aducem acasă să presteze servicii în folosul comunității locale ale Alegătorilor din Galați SI apoi inaugurăm Drumeagul de centură

  Raportează
 • postat de Taranu Taran Marți, 17 Aprilie 2018 07:27 93.122.248.*** Link la comentariu
  9
  9

  Felicitari ! 1 . Speram sa se continue reasfaltarea la drumul judetean 242 A (Beresti - spre DN 24 D ) ca sau format iarasi gropi pe portiunea unde sa plombat anul trecut . 2 . Poate se va moderniza si drumul de la DN 24 D (Moara ) spre Manastirea Adam (din comuna Draguseni) ca mergem si noi cei din zona Beresti la cea mai aproape Manastirea Adam . 3 . Domnule Costel Fotea in calitate si de presedinte PSD pe judet poate veniti in satul Plesa comuna Beresti Meria sa vedeti si dumneavoastra in ce stare este drumul asfaltic de la Scoala spre marginea satului ce duce in judetul Vaslui este macinat asfaltul de foarte multi ani si pana la Scoala sunt gropi in asfalt iar pe drumul de piatra de langa Posta satului sunt gropi si trebuie turnat piatra si va rog pe dumneavoastra domnule Costel Fotea sa vorbiti cu primarul ales pe lista PSD ca primar in comuna Beresti Meria domnul primar Victor Dorobat sa rezolve acesta problema cu aceste drumuri din satul Plesa .

  Raportează
 • postat de IC Marți, 17 Aprilie 2018 07:00 86.124.201.*** Link la comentariu
  3
  12

  Foarte bine ca se investeste in drumuri ,consider ca nu poate fi vorba de modernizare , acest termen presupune schimbare , aducerea drumurilor la standardele europene din toate punctele de vedere ,inclusiv ocolirea localitatilor .... Stimati alesi si administratori ai judetului .priviti cu atentie harta Europei si o sa vedeti ca majotitate drumurilor nationale si regionale (judete ) ocolesc localitatile ... oare in aceste proiecte exista o singura situatie de relizare a unei ocoliri de localitate ?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.