Trei drumuri judeţene vor fi modernizate cu bani europeni. AFLĂ când încep lucrările

Trei drumuri judeţene vor fi modernizate cu bani europeni. AFLĂ când încep lucrările
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi se pregăteşte să scoată la licitaţie primele contracte de lucrări pentru modernizarea drumurilor judeţene cu fonduri europene. Proiectele se ridică la 40 de milioane de euro.

Instituţia va investi peste 180 de milioane de lei pentru reabilitarea şi modernizarea DJ 252 (pe tronsonul Buciumeni - Nicoreşti - Cosmeşti - Movileni - Barcea), DJ 242 (Vârlezi - Târgu Bujor - Umbrăreşti - Viile - Fârţăneşti - Folteşti) şi DJ 251 (Matca - Valea Mărului - Cudalbi - Slobozia Conachi - Smârdan). După ce consilierii judeţeni au aprobat, înainte de Paşte, proiectele tehnice şi detaliile de execuţie ale celor trei obiective de investiţii, acestea au fost transmise Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Est pentru avizare. Reprezentanţii CJ spun că mai este o chestiune de doar câteva zile până când cele trei proiecte vor fi avizate, după care contractele de lucrări vor fi scoase la licitaţie. Preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, estimează că lucrările vor demara în vara acestui an.

Peste 80 de kilometri de drum, modernizaţi

Odată cu modernizarea celor trei drumuri judeţene, pe o lungime de peste 80 de kilometri, vor fi reabilitate şi peste 20 de poduri. Proiectele prevăd, printre altele, şi realizarea unor piste pentru biciclişti, montarea a peste 20 de adăposturi în staţiile de autobuz cu minimum o bancă de cinci locuri şi minimum trei coşuri de gunoi pentru colectarea selectivă a deşeurilor, dar şi montarea unor panouri fotovoltaice la trecerile de pietoni. În documentaţiile votate de aleşii judeţeni se precizează că prin aceste investiţii se urmăreşte realizarea unor drumuri "cu grad sporit de siguranţă şi confort, în vederea asigurării acceselor la proprietăţi private şi către agenţii economici, diminuarea gradului de poluare, sporirea gradului de atractivitate pentru potenţialii investitori, asigurarea unor condiţii de viaţă şi trai decente generaţiei tinere, cu scopul de a reduce migraţia acesteia", dar şi decongestionarea traficului.

DJ 252 va fi reabilitat şi modernizat pe o lungime de 21,5 kilometri, iar valoarea totală a investiţiei, conform devizului de lucrări, este de 41.955.668 de lei (inclusiv TVA). DJ 242 va fi reabilitat şi modernizat pe o lungime de 30,7 kilometri, iar valoarea totală a investiţiei este de 71.762.848 de lei (inclusiv TVA). DJ 251 va fi reabilitat şi modernizat pe o lungime de 28 de kilometri, investiţia ridicându-se la 66.691.824 de lei (inclusiv TVA). Banii sunt atraşi prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 6, Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională.

La începutul acestui an, preşedintele Consiliului Judeţean declara că instituţia a depus, numai pentru infrastructură, proiecte cu finanţare europeană de aproximativ 150 de milioane de euro. În prezent, CJ aşteaptă undă verde şi pentru alte proiecte de drumuri, printre care extinderea şi modernizarea Drumului de centură, care se ridică la 40 de milioane de euro.

”Atunci când am spus că în judeţul Galaţi vor fi investite, în acest mandat, aproximativ 550 de milioane de euro, cred că m-am înşelat. Am depăşit această sumă. Fără falsă modestie, am depăşit judeţe mari la capitolul proiecte deja semnate”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean.

Se aşteaptă undă verde pentru Centură

Extinderea şi modernizarea Drumului de centură, estimat la 40 de milioane de euro, ar putea primi undă verde în luna mai. Proiectul se află, în acest moment, în verificări, însă este declarat eligibil (are şanse mari să primească finanţare europeană), întrucât a obţinut nu mai puţin de 80 de puncte, la evaluarea autorităţii de management. Dintre toate proiectele cu finanţare europeană ale CJ, Drumul de centură al Galaţiului a obţinut cel mai mare punctaj.

Mai multe tronsoane de drum, reabilitate de CJ din surse proprii

Simultan cu lucrările de modernizare a celor peste 80 de kilometri de drum județean din bani europeni, Consiliul Județean reabilitează, anul acesta, din surse proprii, peste nouă kilometri de drum. Este vorba despre o serie de tronsoane pe DJ 240, DJ 241, DJ 242C, DJ 251C, DJ 251F, DJ 252G şi DJ 253, care nu au putut fi eligibile pentru a obține finanțare europeană, din cauză că porțiunile sunt mici și nu sunt interconectate. Investiția se ridică la două milioane de euro și va fi finalizată la finele acestui an. În 2018, Consiliul Județean are un buget de 103.270.000 de lei pentru investiţii în infrastructura rutieră, inclusiv bani din fonduri europene şi din Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Citit 8291 ori Ultima modificare Marți, 17 Aprilie 2018 20:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.