Vineri începe balul electoral

Vineri începe balul electoral
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 18.600 de „turişti” sunt aşteptaţi la Galaţi în ziua alegerilor * La alegerile parlamentare, în judeţul nostru, 15.000 de persoane au votat pe listele suplimentare pentru că nu aveau domiciliul în Galaţi * Prefectul aşteaptă cu 3.500 de musafiri mai mulţi ca anul trecut?! *

E adevărat că trăim într-o perpetuă propagandă electorală, că la noi promisiunile fără acoperire şi contrele politice nu se termină niciodată, dar în 24 de ore începe oficial cursa prezidenţială.

De vineri, 23 octombrie, ora 0,00, se dă liber la pus afişe, montat panouri, strigat sloganuri, cântat imnuri. Vreme de 30 de zile, până pe 21 noiembrie 2009, ora 7.00, vom avea parte de campanie electorală cu drepturi depline.

Abia pe 29 octombrie vom şti cu certitudine cine sunt cei care vor să ne conducă, pentru că Biroul Electoral Central comunică rămânerea definitivă a candidaturilor.

Deocamdată prezidenţiabilii aliniaţi la start sunt: Traian Băsescu, Mircea Geoană, Crin Antonescu, Sorin Oprescu, Corneliu Vadim Tudor, Gigi Becali, Ninel Potîrcă şi Kelemen Hunor.

Pe 22 noiembrie suntem chemaţi la urne să ne alegem preşedintele. Candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente este declarat ales.

În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea voturilor (jumătate plus unu), pe 6 decembrie se organizează al doilea tur de scrutin la care participă numai primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur.

Este declarat ales candidatul care obţine cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

În cazul în care se dovedeşte că votarea şi rezultatele alegerilor au fost stabilite prin fraudă, Curtea Constituţională anulează alegerile şi dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.

Reguli de campanie

Campania electorală se poate desfăşura în alt stat decât România numai cu respectarea legislaţiei în vigoare a statului respectiv. Deci şi românii din străinătate s-ar putea întâlni cu candidaţii.

Vestea bună este că nu vom avea parte de spoturi electorale în pauza publicitară a filmelor sau a emisiunilor de divertisment, sau în alte emisiuni decât cele electorale.

Legea susţine că activităţile de propagandă electorală nu pot afecta în niciun fel spaţiile verzi. Pariem că vom vedea panouri în mijlocul spaţiilor verzi şi aşa puţine din oraş?

În acelaşi timp, legea nu permite folosirea minorilor cu vârsta sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propagandă electorală.

Primarii pot aproba instalarea pe domeniul public de către candidaţi şi, după caz, de către partidele politice care îi susţin, a unor amenajări provizorii în scopul distribuirii de materiale de propagandă electorală, dacă prin amplasarea lor nu se instituie restricţii de circulaţie rutieră sau pietonală. Cu 48 de ore înainte de ziua votării este interzisă prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă.

Cam mulţi musafiri!

Fiecare alegător votează la secţia de votare unde este arondat potrivit domiciliului. Pentru alegerile prezidenţiale au fost organizate 499 de secţii de votare.

Pe site-ul Primăriei Galaţi puteţi verifica la ce secţie de vot aţi fost arondat potrivit domiciliului.

Cetăţenii care în ziua votării se află în altă comună, oraş sau municipiu decât cel de domiciliu votează numai la secţiile de votare speciale, constituite, de regulă, în gări, autogări, aerogări şi în campusurile universitare.

La Galaţi vor fi constituite 66 de secţii speciale, câte una în fiecare localitate şi două în municipiul Galaţi, în gară şi în campusul studenţesc.

Potrivit documentelor Autorităţii Electorale Permanente, prefectul judeţului Galaţi a estimat că vor fi necesare 18.600 de buletine pentru secţiile speciale. Cu peste 3.000 mai multe decât numărul votanţilor de pe listele speciale la alegerile parlamentare din toamna lui 2008. Aşa de mulţi turişti se anunţă la Galaţi pe 22 noiembrie?

Citit 780 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.