SCUMPIRI. O nouă majorare a preţului apei şi canalizării. Tarifele vor continua să crească până în 2023
Foto: Iulia Kelt

SCUMPIRI. O nouă majorare a preţului apei şi canalizării. Tarifele vor continua să crească până în 2023
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

De la 1 iulie, gălăţenii vor plăti mai mult pentru apă rece şi canalizare. Preţul metrului cub de apă rece va fi majorat pentru populaţie de la 4,39 de lei (cu TVA de 9 la sută), cât este practicat în prezent, la 4,69 de lei (cu TVA), în timp ce tariful pentru canalizare va creşte de la 2,65 de lei/mc (cu TVA) la 2,88 de lei/mc (cu TVA). În ceea ce priveşte restul consumatorilor (persoane juridice şi nu numai), preţul metrului cub de apă rece va fi majorat de la 4,03 lei (fără TVA) la 4,30 de lei (fără TVA), iar tariful pentru canalizare va creşte de la 2,23 de lei (fără TVA) la 2,42 de lei (fără TVA). Anunţul a fost făcut de Apă Canal pe propriul site.

„Preţul apei potabile include o cotă de dezvoltare, modernizare şi retehnologizare de 8 la sută, respectiv de 0,32 lei/mc, fondurile rezultate din aceste sume urmând a fi utilizate, cu avizul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Serviciul Regional Apă Galaţi”, exclusiv pentru scopul în care au fost create, respectiv pentru investiţii. La fundamentarea noului preţ/tarif s-a avut în vedere şi asigurarea resurselor financiare pentru achitarea ratelor şi dobânzilor pentru împrumutul contractat la B.E.R.D. în anul 2012 pentru cofinanţarea Proiectului regional „Reabilitarea şi extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi” (POS Mediu 2007-2013), proiect ce a vizat extinderea furnizării serviciilor de apă şi canalizare în 11 localităţi din judeţul Galaţi.

De asemenea, la ajustarea preţurilor/tarifelor s-au luat în calcul prevederile Contractului de finanţare nr.158/20.12.2017, încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Infrastructura Mare şi Societatea Apă Canal SA Galaţi, Contract aferent investiţiei „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galati, în perioada 2014 – 2020”.

La nivel naţional, Apă Canal SA Galaţi se află pe poziţia 27 în situaţia centralizatoare privind tarifele/preţurile practicate pentru apă potabilă şi canalizare la 31.05.2018. Diferenţele între tarifele practicate de companiile de apă şi canalizare din ţară sunt justificate de criterii geografice, economice, tehnologice. Pentru Apă Canal ponderea mare în tarif/preţ faţă de alţi operatori din ţară o are consumul de energie electrică, justificat de necesitatea pompării apei în patru trepte succesive, având în vedere atât topografia terenului (diferenţele de nivel), cât mai ales distanţa mare, cca.70 km, dintre oraş şi sursa de captare apă – Vrancea (fronturile Salcia Lieşti şi Vadu Roşca)”, susţin reprezentanţii societăţii.

Tarifele vor continua să crească până în 2023

Aşa cum v-am mai informat, conform Planului anual de evoluţie a tarifelor, valabil pentru perioada 2017-2023, preţul metrului cub de apă rece şi de canalizare se va majora constant până în 2023 (inclusiv). În documentul aprobat anul trecut de Consiliul Judeţean (în condiţiile în care CJ este membru al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Serviciul Regional Apă Galaţi) se arăta că „Strategia de tarifare presupune ajustări ale tarifelor în fiecare an, cel târziu la 1 iulie, atât cu inflaţia cumulată pe ultimul an, cât şi în termeni reali”.

Citit 12997 ori Ultima modificare Joi, 28 Iunie 2018 03:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.