Evaluaţi acest articol
(18 voturi)
17 comentarii

De la 1 iulie, gălăţenii vor plăti mai mult pentru apă rece şi canalizare. Preţul metrului cub de apă rece va fi majorat pentru populaţie de la 4,39 de lei (cu TVA de 9 la sută), cât este practicat în prezent, la 4,69 de lei (cu TVA), în timp ce tariful pentru canalizare va creşte de la 2,65 de lei/mc (cu TVA) la 2,88 de lei/mc (cu TVA). În ceea ce priveşte restul consumatorilor (persoane juridice şi nu numai), preţul metrului cub de apă rece va fi majorat de la 4,03 lei (fără TVA) la 4,30 de lei (fără TVA), iar tariful pentru canalizare va creşte de la 2,23 de lei (fără TVA) la 2,42 de lei (fără TVA). Anunţul a fost făcut de Apă Canal pe propriul site.

„Preţul apei potabile include o cotă de dezvoltare, modernizare şi retehnologizare de 8 la sută, respectiv de 0,32 lei/mc, fondurile rezultate din aceste sume urmând a fi utilizate, cu avizul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Serviciul Regional Apă Galaţi”, exclusiv pentru scopul în care au fost create, respectiv pentru investiţii. La fundamentarea noului preţ/tarif s-a avut în vedere şi asigurarea resurselor financiare pentru achitarea ratelor şi dobânzilor pentru împrumutul contractat la B.E.R.D. în anul 2012 pentru cofinanţarea Proiectului regional „Reabilitarea şi extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi” (POS Mediu 2007-2013), proiect ce a vizat extinderea furnizării serviciilor de apă şi canalizare în 11 localităţi din judeţul Galaţi.

De asemenea, la ajustarea preţurilor/tarifelor s-au luat în calcul prevederile Contractului de finanţare nr.158/20.12.2017, încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Infrastructura Mare şi Societatea Apă Canal SA Galaţi, Contract aferent investiţiei „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galati, în perioada 2014 – 2020”.

La nivel naţional, Apă Canal SA Galaţi se află pe poziţia 27 în situaţia centralizatoare privind tarifele/preţurile practicate pentru apă potabilă şi canalizare la 31.05.2018. Diferenţele între tarifele practicate de companiile de apă şi canalizare din ţară sunt justificate de criterii geografice, economice, tehnologice. Pentru Apă Canal ponderea mare în tarif/preţ faţă de alţi operatori din ţară o are consumul de energie electrică, justificat de necesitatea pompării apei în patru trepte succesive, având în vedere atât topografia terenului (diferenţele de nivel), cât mai ales distanţa mare, cca.70 km, dintre oraş şi sursa de captare apă – Vrancea (fronturile Salcia Lieşti şi Vadu Roşca)”, susţin reprezentanţii societăţii.

Tarifele vor continua să crească până în 2023

Aşa cum v-am mai informat, conform Planului anual de evoluţie a tarifelor, valabil pentru perioada 2017-2023, preţul metrului cub de apă rece şi de canalizare se va majora constant până în 2023 (inclusiv). În documentul aprobat anul trecut de Consiliul Judeţean (în condiţiile în care CJ este membru al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Serviciul Regional Apă Galaţi) se arăta că „Strategia de tarifare presupune ajustări ale tarifelor în fiecare an, cel târziu la 1 iulie, atât cu inflaţia cumulată pe ultimul an, cât şi în termeni reali”.

Citit 10964 ori Ultima modificare Joi, 28 Iunie 2018 03:14

17 comentarii

 • postat de trist dar adevarat Sâmbătă, 30 Iunie 2018 12:58 89.137.137.*** Link la comentariu
  0
  4

  La apa canal sunt mi de sinecuristi. Le trebuie si lor salarii mari pe seama noastra. Nu ati inteles? Bugetarii traiesc bine pe seama privatilor care produc. Bugetarii au salarii mari iar privatii care produc salarii mici pt ca guvernul ia de la privati si da la bugetari si bugetarii voteaza mereu stiti voi pe cine. Intr-un oras in conjurat de Siret, Prut, Dunare lacuri si apa de adancime avem apa cea mai scumpa. Vreti sa tracem apa la wc doar seara si sa nu mai mai spalam ?! Ne ducem cu paduchi la scoala ca nu ne permitem sa consumam apa.

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Joi, 28 Iunie 2018 10:43 188.24.253.*** Link la comentariu
  0
  13

  In Republica Irlanda, lafel apa rece este GRATIS si o transforma din apa sarata (Ocean) in potabila... si chiar costa! Noi avem 5 ape, si o platim aproape 2E! C-asa e-n tenis! Am si eu un litigiu cu statul Roman tembel, de la anul crd ca le pregatesc o surpriza, apoi un CEDO si caut sa le dau maxim! Prostia si trufia se platesc!

  Raportează
 • postat de Apa trebuie sa fie mai ieftina Joi, 28 Iunie 2018 07:53 79.115.220.*** Link la comentariu
  0
  10

  Pentru-ca nu-si pot mari si ei salariile si totul depinde se cresterea MC de apa Vor si ei salarii mari trebuie sa scumpeasca apa la 1 euro mc cind un primar din Constanta o da aprope gratis locuitorilor Asa cum spunea Viorica Dancila s-au marit pensiile si salariile asa ca aveti de unde noi va luam ce am dat la mariri prin taxe si impozite si diferite scumpiri banii se vor intoarce inapoi sub alta forma. Si te intrebi atunci ce rost mai are sa-ti mareasca salariul pensia cind astia dupa o saptamina anunta noi scumpiri?

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Miercuri, 27 Iunie 2018 23:26 188.24.253.*** Link la comentariu
  1
  8

  Daca vad vreodata un afis peshede pe casa scarii, pe ala care se apropie de usa I-l fac afis primul! Daca ma vad iar incarcat la intretinere o iau pe tzoapa asta tzatzoasa si o fac afisha! Sa va ia dracu! Am totul separat si vor fond ptr reparatii care eu personal le fac comun inca nici n-am specificat suma si s-au aruncat la 800 de RON pe scara!????
  Pentru hotii de orice fel... ma bate gandul la o reclama demascata de Hasqwarna! Sau varianta ieftina flexul cu acumulator... sau bobina Tesla!

  Raportează
 • postat de radu Miercuri, 27 Iunie 2018 20:38 89.137.137.*** Link la comentariu
  0
  19

  PSD da cu o mana si ia cu zece maini. Nu v-ati prins?! Va cresc pensiile..voi va bucurati apoi cres preturile la apa, gaze, benzina, curent electric si mancare si va iau inapoi banii. Va-ti prins?! Problema e ca toti fac asa nu doar PSD.

  Raportează
 • postat de Păi se scumpește apa, dacă 47 de asociații nu mai au apă. Compensăm pierderea clienților, scumpim! Miercuri, 27 Iunie 2018 16:57 213.233.101.*** Link la comentariu
  1
  14

  Mergeam cu o doamnă pe stradă și brusc, sună telefonul. Este la telefon, fata plecată în Germania, măritată cu un român, copil, stau la bloc. Printre altele îi spun doamnei, să întrebe cât costă apa potabilă de la robinet, din apartament. Răspunsul a fost uimitor....,,apa este rece, este GRATIS'' !!! Gratis ???!!? Consumi cât vrei....am rămas perplex, când la noi 47 de asociații de proprietari, cu mii de gălățeni, nu au apă rece....vai de mama noastră, vorba aia....,,ești nebun, ești prost ?''.

  Raportează
 • postat de Jan frizerul Miercuri, 27 Iunie 2018 14:17 217.156.52.*** Link la comentariu
  0
  29

  De ce sa ne minunam de majorarea preturilor sau de inflatie?
  Majoritatea firmelor au salariati cu salariul minimul pe economie.
  Asa ca la majorarea salariului minim pe economie, automat trebuie sa-si mareasca preturile / tarifele la bunuri / servicii.
  Mai mult, daca vor mari salariul minim atunci vor trebui sa mareasca si la ceilati cu salariu mai mare (daca exista in firma) asa ca sa pastreze ierarhia.
  Prin urmare cresterea salariului minim a impins costurile cu salarizare in sus, costuri care se regasesc in preturile / tarifele de consum si automat avem inflatie.
  Ce este inflatia asta?
  Inflatia reprezinta scaderea puterii de cumparare prin devalorizarea monedei nationale.
  Asta inseamna ca desi incasam mai mult (ca si salariu) noi putem cumpara la fel de mult sau chiar mai putin fata de perioada de dinainte de inflatie.

  Daca am avea niste investitii cu cap, poate s-ar fora puturi de mare adnacime mai aproape de Galati, ca sa nu mai aducem apa potabila de la multi km departare, poate ca preturile ar scadea.

  Dar ce sa-i faci, atata pot persoanele eligibile din administrarea orasului.

  Fostul primar ne-a lasat fara copaci, fara pod/tunel peste Dunare, fara prelungirea bld Falezei prin curtea Politiei de Frontiera, fara prima linie de tramvai din Moldova (str.Mihai Bravu in fata la biblioteca V.A.Urechia), fara trotuare incalzite, fara parcari, fara cate si mai cate.
  Acum am ramas fara incalzirea orasului, fara apa potabila, fara strandurile si plaja Dunarea, etc.

  Treaba buna de la un capat la altul.
  Dezvoltarea unui oras municipiu resedinta de judet precum Galatiul, este in stransa legatura cu existenta unor cai rutiere foarte bune, cu pod/tunel peste Dunare.

  Ganditi-va, daca ar exista un pod peste Dunare la Galati, s-a deschide posibilitatea unui trafic foarte bun de marfuri intre portul Constanta, Tulcea (ce are acces la Delta) si nordul tarii si/sau cu Ucraina, Polonia, etc.

  Dar nu e viziune, nu e dorinta de dezvoltare a regiunii de sud-est.
  Stam si facem pomeni electorale ca sa fim realesi pe cand nimic pt dezvoltare, iar tineretul pleaca sa slugareaca pe altii si nu or sa mai revina in tara unde s-au nascut, crescut si educat!

  Raportează
 • postat de ceatean Miercuri, 27 Iunie 2018 13:18 5.2.209.*** Link la comentariu
  0
  23

  exact cat au crescut pensiile trebuie ca psd sa si recupereze o analiza atenta este aceea ca nu a crescut nici un venit ci s-a scumpit cu mult totul . CATE ABERATII SUSUTIN...

  Raportează
 • postat de aaa-pa Miercuri, 27 Iunie 2018 13:00 89.136.231.*** Link la comentariu
  1
  24

  Daca cineva crede ca in mandatul rosu teleorman va functiona ceva normal , ori este sarit din lagar ori simturile de baza ii joaca farse . Cat a fost la conducere ps-deee , si a fost destul in ultimii 30 de ani , totul a luat-o la vale . Numai lingaii , asistatii , unii pensionari , pupincuristii in general nu pricep . Nici nu au cum , sunt fostii seko mascati , puturosii tarii , bagatorii de seama .

  Raportează
 • postat de Suzana Miercuri, 27 Iunie 2018 10:02 82.137.13.*** Link la comentariu
  1
  40

  Prețul la Apa Potabila este mai mare 4;69 lei (euro 4;66) la venituri de 250 euro impozabile ne vom satura de Apă Dar de ce apa potabila se scumpește numai VARA se închide de.PASTI sau de CRĂCIUN? Gazul metan se scumpește numai în Decembrie Că să știe Asistatul Social cine este BICIUL lui Dumnezeu pe PĂMÂNT Dar asta până când?

  Raportează
 • postat de Bună treabă, de Ziua Națională a Drapelului. Miercuri, 27 Iunie 2018 09:37 213.233.101.*** Link la comentariu
  1
  30

  Asta, scumpirea, de Ziua Drapelului Național, s-o țineți minte, nu ? 47 de asociații de proprietari, cu mii de gălățeni, nu mai apă potabilă, rece, în apartamente. O să trecem la fântâni. Chiar așa, o să facem la subsol, fântâni de extras apă, măcar la WC, folosit, să mai mutăm excrementele, că s-a împuțit unele zone, când trecem pe lângă canal.

  Raportează
 • postat de Vasile Miercuri, 27 Iunie 2018 09:04 93.122.250.*** Link la comentariu
  0
  35

  Scumpiri si iar scumpiri , saracim pe zi ce trece !

  Raportează
 • postat de Suzana Miercuri, 27 Iunie 2018 08:58 82.137.13.*** Link la comentariu
  3
  30

  De ce. 2023? Alegerile locale vor fi în 2020 Ce treabă au Aleșii Locali din 2016 cu ceilalți din 2020? S-au făcut Alegeri locale anticipate? Poate cei care vin vor fi mai umani și vor face prețul la Apa Potabila = cu cel de la Șampanie Dar in rest suntem foarte jos la venituri și pe CAI Mari la prețuri

  Raportează
 • postat de HAHAHA Miercuri, 27 Iunie 2018 08:47 194.105.20.*** Link la comentariu
  0
  39

  Toate preturile cresc - doar nivelul de trai SCADE !!!

  Raportează
 • postat de Dani Miercuri, 27 Iunie 2018 07:06 109.166.133.*** Link la comentariu
  1
  36

  O mare vrajeala.
  Se aude ca va scadea TV-aul si astia maresc pretul. Asa au facut si data trecuta cand sa micsorat TV-aul.
  Auzi, distanta mare. Sa le fie rusine.
  Eu unul nu inteleg, cand faci investitii costurile scad, numai la noi cresc.
  Niste hoti in concluzie.

  Raportează
 • postat de Jan Miercuri, 27 Iunie 2018 06:57 79.115.220.*** Link la comentariu
  2
  38

  Cind altii dau cu 1 leu metrul cub de apa noi o scumpim , ca asa e planul de scumpiri ,cu Dunarea la doi pasi de casa

  Raportează
 • postat de marius Miercuri, 27 Iunie 2018 06:54 5.13.255.*** Link la comentariu
  1
  43

  Pai bai Puchene si voi consilieri locali, cum e posibil ca voi sa va ganditi numsi la scumpiri. De tehnologizari se aude pe la voi acolo? Da la ce vid este in capul vostru, este normal ca , odata intrata ideea scumpirilor( orice, apa, taxe , impozite, pluviala, aer respirat etc) sa va ocupe tiate gandurile. Halal sa fie de cei ce v-au votat si au gandit ca tineretea voastra va duce spre altceva. Tot metehnele predecesorilor vostri le aveti.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.