Apa gălăţenilor, între vânzarea combinatului şi disputele politice

Apa gălăţenilor, între vânzarea combinatului şi disputele politice
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Un proiect privind înfiinţarea unei comisii de negociere la nivelul Primăriei Galaţi care să discute cu ArcelorMittal o eventuală preluare a staţiei de captare a apei – Priza Dunării – „zace în sertarele administraţiei locale” de mai bine de o lună şi jumătate, a declarat preşedintele PNL Galaţi, George Stângă.
„Din păcate, la începutul anului 2000, atunci când a fost privatizat combinatul, a fost vândută şi această staţie de captare a apei. Mare parte din apa consumată astăzi de gălăţeni provine de la această staţie de la Priza Dunării. Altfel spus, noi suntem dependenţi de un agent economic privat. Mai mult, acesta vrea să înstrăineze afacerea. Nu doresc ca pe viitor să rămânem captivi în această situaţie”, a explicat George Stângă. „Nu înţeleg de ce reprezentanţii administraţiei publice locale nu au avut bunăvoinţa de a supune acest proiect de hotărâre dezbaterilor din comisiile de specialitate, urmând ca apoi să fie trecut pe ordinea de zi a unei şedinţe ordinare. Nu înţeleg de ce dl primar poate sta nepăsător la ceea ce se întâmplă”, a mai spus liberalul.
Destinaţia viitoare a „activelor secundare” pe care le deţine combinatul ArcelorMittal Galaţi s-a ridicat odată cu perspectiva scoaterii la vânzare a unităţii siderurgice. Într-un interviu în exclusivitate acordat recent ziarului „Viaţa liberă”, întrebat ce se va întâmpla cu activele combinatului, inclusiv Priza Dunării, directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bogdan Grecu, a declarat: „Suntem aici să producem şi să vindem oţel, să plătim salarii şi taxe către comunitate, de aceea ne concentrăm pe oamenii noştri şi pe producţie. Desigur, noul proprietar va studia aceste situaţii – una câte una – şi va lua deciziile cele mai potrivite. Referitor la Priza de Apă, ea nu este un activ secundar, ci parte a echipamentelor noastre industriale de bază, fără de care nu putem să continuăm activitatea. Folosim direct trei conducte pentru alimentarea Combinatului, iar cea de-a patra a fost transferată municipalităţii. Activitatea de pompare a apei din Dunăre este comună, aşa cum a fost proiectată şi construită în anii ’70. Este şi o soluţie foarte economică pentru oraş. Facem această activitate de pompare a apei brute la nivelul costurilor, fără să avem obiectivul de a obţine profit”.

Citit 4957 ori Ultima modificare Joi, 28 Iunie 2018 23:13

7 comentarii

 • postat de Anca
  Luni, 02 Iulie 2018 08:49
  109.166.132.***
  De cand il doare pe stanga asa tare de apa galatenilor.
  El nu a facut nimic ptr.orasul asta,doar incaseaza bani si cam atat si asteapta mandatul urmator.
  S-a laudat ca introduce orasul galati pe lista oraselor poluate,ptr.ca amaratii astia care traim aici si am inghitit fum de la cocserie sa putem iesi la pensie mai devreme.
  Dpar arunca vrajeala si atat,nimic concret.
  0
  6
  Raportează
 • postat de gaga
  Duminică, 01 Iulie 2018 07:46
  86.124.206.***
  Trebuie ca orasul sa renunte la apa de dunare care este din ce in ce mai poluata.Sa ne gandim doar la un scenariu in care se produce o poluare masiva cu hidrocarburi in amonte de Galati,ce facem atunci?Ar trebui sa ne indreptam spre un proiect in care orasul va fi alimentat cu apa de adancime,deci ori marim capacitatea celei existente ori cautam o noua sursa.
  3
  5
  Raportează
 • postat de Valeriu M
  Duminică, 01 Iulie 2018 07:28
  78.96.253.***
  Si uite așa se mai trezește din adormire câte unul sau altul de pe la câte un partid, să vorbească în necunoștință de cauză, în speranța că mai impresionează pe cineva și ar mai câștiga ceva capital electoral cu astfel de aberații. Timp de aproape trei decenii nu au fost în stare să gândească ceva costructiv pentru acest oraș, ci doar pentru propriul lor interes.
  0
  9
  Raportează
 • postat de alexz
  Vineri, 29 Iunie 2018 09:54
  194.105.20.***
  Priza de apa Dunare nu este un "activ secundar" al combinatului. Ea nu poate fi cedata orasului. Situatia este prezentata destul de clar de directorul general, d-ul Bogdan Grecu, poate cu o mica inexactitate si anume ca statia de captare si pompare a apei din Dunare a fost initial proiectata si construita doar pentru necesitatile combinatului. Solutia de a furniza apa si catre oras a aparut imediat dupa revolutie pentru ca la momentul respectiv autoritatile locale au considerat ca este cea mai la indemana si mai ieftina rezolvare. Si asa s-a ajuns la situatia de astazi, datorata in principal indeciziei autoritatilor locale care nu au reusit sa faca un program pe termen lung in vederea construirii propriei surse de captare si pompare a apei.
  1
  25
  Raportează
 • postat de Remus
  Vineri, 29 Iunie 2018 09:48
  82.137.9.***
  Domnul Grecu nu poate rezolva problema apei in orasul nostru El nu poate nici sâ vorbeascâ este angajat la un Patron doar este Democtie si Capitalism Dar e bine e foarte bine câ Primaria nu se implicâ De vreo trei mandate toti primarii au taiat apa la Asistatii Sociali din Orasul de lângâ Dunâre Siret si Prut Dar sâ nu uitâm CENTRALA fârâ Apâ este ca Zilele Dunare farâ Vaporașe Nu dâ caldurâ Deci cei care au avut GHINION sa fie facut Asistat pentru ca cineva de undeva le a distrus Fabrica ori a Emigrat ori sau adaptat la mediu ostil din Galati
  6
  12
  Raportează
 • postat de Suzana
  Vineri, 29 Iunie 2018 08:55
  82.137.13.***
  Domnilor din Consiliul local nu intrați în PANICĂ Așa cum a-ți lăsat fără Apă Potabila un sfert de Galați închideți apa potabila la toți Doar toți am vrut Democrația de Cumetrie Oltenească făcută Pas cu Pas Nu se va supăra niciun Democrat din Galați că nu va mai avea apă potabilă de CRĂCIUN pentru că asta faceți de vreo patru mandate Aia care nu au apă potabilă nu au nici CALDURA mai DEMOCRAȚILOR de Cumetrie Așa că la Iarna viitoare vom fi egali toți în fața GERULUI
  5
  16
  Raportează
 • postat de marius
  Vineri, 29 Iunie 2018 07:23
  5.13.255.***
  Pai chemati-l pe Nastase sa discute, ca el se pricepe in astfel de spete. Serios vorbind, sunt multe alte lucruri care trebuie discutate cu cei de la combinat. Priza este prioritara, apoi baza Siderurgistul si stadionul Otelul. Nu au ce cauta in proprietatea lor.
  5
  26
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.