Proiecte de 42 de milioane de lei într-o comună gălăţeană
Foto: Iulia Kelt

Proiecte de 42 de milioane de lei într-o comună gălăţeană
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Aşezată în nordul judeţului, comuna Corod este una dintre cele mai întinse şi mai populate din Galaţi. În ciuda situării sale într-o zonă săracă, Corodul nu a dus lipsă, în ultimii ani, de investiţii pe baza fondurilor europene şi guvernamentale. Cu toate acestea, lista de proiecte a autorităţilor locale este încă una lungă. Şapte din planurile de dezvoltare locală vor beneficia de finanţare guvernamentală, suma totală a acestor proiecte ridicându-se la aproape zece milioane de euro.

Fără a pune la socoteală drumurile comunale, doar reţeaua de străzi de pe cuprinsul comunei Corod însumează o lungime de 87 de kilometri. Astfel, doar pe anumite porţiuni din această reţea există deja apă potabilă şi reţea de canalizare. Situaţia s-ar putea schimba, în următorii ani, dacă cel mai important proiect existent în momentul de faţă la Corod va decurge conform planurilor. "Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, am fost printre beneficiarii mai multor proiecte care au intrat la finanţare. Este vorba, mai exact, de şapte obiective. Deşi fiecare dintre acestea este relevant pentru comuna noastră, unul dintre ele se distinge prin amploarea sa. Mă refer la proiectul de extindere şi modernizare a reţelei publice de canalizare din satul Corod. În prezent, în acest sat, avem o reţea de canalizare întinsă pe o distanţă de 6,2 kilometri. După finalizarea investiţiei, reţeaua de canalizare va însuma 34 de kilometri şi va include şi o staţie de epurare modernă. Valoarea proiectului este de aproximativ 36 de milioane de lei", a explicat primarul din Corod, Vasile Cârjeu.

Planuri pentru un nou centru de permanenţă

Alt proiect care ar urma să beneficieze de finanţare de la bugetul de stat este cel al amenajării şi dotării unui centru medical de permanenţă. În satul Corod există încă o clădire în care a funcţionat, până în 1991, o secţie exterioară, cu 18 paturi, a Spitalului Municipal Tecuci. Odată desfiinţată, clădirea a rămas în grija autorităţilor locale. Amenajarea şi dotarea noului centru de permanenţă va costa 1,4 milioane de lei, bani de la bugetul de stat, cărora li se vor adăuga 200.000 de lei, din bugetul local al comunei.

Restul proiectelor cuprind consolidarea a trei poduri peste pârâul Corozel, extinderea şi modernizarea grădiniţei din Corod şi suplimentarea surselor de apă în satul Blânzi.

În total, cele şapte investiţii însumează 42 de milioane de lei, cu o cofinanţare suplimentară, în valoare de 2,4 milioane de lei, de la bugetul comunei. Potrivit primarului din Corod, obiectivele au licitaţiile deja finalizate.

Lucrări la infrastructura rutieră

Reţeaua de străzi din cele patru sate ale comunei Corod (Cărăpceşti, Blânzi, Brătuleşti şi, evident, Corod - n.r.) se întinde pe o lungime de 87 de kilometri. Din aceştia, 16,4 kilometri sunt asfaltaţi, în vreme ce restul străzilor sunt balastate şi pietruite, pentru a putea fi practicabile şi pe timp de ploaie sau atunci când zăpada se topeşte. În prezent, două proiecte care vizează infrastructura rutieră sunt în desfăşurare în comună. Primul prevede modernizarea a 4,6 kilometri de străzi amplasate, în proporţie de 80 la sută, în satele Cărăpceşti, Blânzi şi Brătuleşti. Conform Primăriei Corod, documentaţia necesară în acest sens a fost depusă. Al doilea proiect, aflat în faza de obţinere a avizelor, constă în asfaltarea a 1,8 kilometri de stradă.

În imagine, Vasile Cârjeu, primarul comunei Corod

"Pentru ambele proiecte avem alocate fonduri, investiţiile fiind programate să înceapă chiar în acest an. Fiecărui obiectiv îi sunt alocaţi în jur de 300.000 de lei, iar execuţia va dura trei ani, aşa cum preconizăm noi", a declarat primarul Vasile Cârjeu. Cel mai recent proiect de infrastructură rutieră a fost finalizat chiar la sfârşitul anului trecut şi a constat în asfaltarea a 7,2 kilometri de străzi pe care existau deja reţele de apă şi canalizare. Fondurile, în total 5,6 milioane de lei, au provenit din bugetul de stat (4,1 milioane de lei) şi de la bugetul local al comunei.

Bani pentru extinderea Liceului Tehnologic

O jumătate de milion de euro, bani proveniţi din fonduri europene, vor fi daţi pentru modernizarea şi extinderea Liceului Tehnologic nr. 1 din Corod. Pe lângă banii europeni, Consiliul Local al comunei va veni cu o sumă de 400.000 de lei, bani necesari pentru dotările instituţiei, potrivit primarului Vasile Cârjeu. "Lucrările sunt programate să fie finalizate la sfârşitul lunii noiembrie a acestui an. Faptul că avem un liceu în comună este o oportunitate importantă pentru comunitatea noastră. Absolvenţii ies de aici cu un certificat profesional, pe baza căruia îşi pot găsi un loc de muncă, fie că aleg să rămână aici sau să plece. Aşa cum ştim, învăţământul tehnologic nu trece prin cele mai faste momente în România. De aceea, trebuie să investim în ce mai avem", este de părere primarul.

Căminul cultural aşteaptă modernizarea

Un proiect despre care primarul din Corod, Vasile Cârjeu, spune că va fi finalizat, până la sfârşitul anului viitor, este cel al modernizării căminului cultural din comună. "Căminul a fost ţinut pe linia de plutire de autorităţile locale, însă consolidarea sa nu mai putea fi amânată", a precizat edilul. Printr-un proiect cu finanţare europeană, în acest scop au fost alocaţi 500.000 de euro, alţi aproximativ 100.000 de lei provenind din bugetul local al comunei.

Citit 9518 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Iulie 2018 23:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.