Cosmin Păun a închis uşa din faţă a Prefecturii

Cosmin Păun a închis uşa din faţă a Prefecturii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cine nu a mai fost pe la Prefectură de săptămâna trecută, trebuie să ştie că degeaba urcă scările din faţa clădirii istorice, pentru că uşa de la intrarea centrală este închisă!

Nu este o întâmplare; decizia a fost luată de actualul prefect al judeţului Galaţi, Cosmin Păun, care a pus astfel capăt tradiţiei de ani de zile, conform căreia accesul oricărui cetăţean în această instituţie putea să se facă prin faţă, nu ca acum, prin lateralele clădirii…

Jurnaliştii cu vechime în presă îşi amintesc de faptul că uşa de la intrarea principală a Prefecturii a fost deschisă şi pe vremea primului prefect post-decembrist, Nicolae Beuran.

În perioada în care clădirea a adăpostit şi sediul CJ-ului şi pe cel al Prefecturii, accesul pe uşa principală era, într-adevăr, restricţionat; fostul prefect Victor Paul Dobre îşi aminteşte că „deschideam uşa la delegaţii, vizite importante”.

O dată cu venirea prefectului Mihai Capră, însă, uşa din faţă a rămas deschisă – excepţie făcând perioada în care lucrările de reabilitare a clădirii nu au permis acest lucru.

În plus, pentru accesul tuturor cetăţenilor prin intrarea principală, s-a instalat şi un dispozitiv de transport al persoanelor cu handicap locomotor. Acum însă, toate acestea sunt amintiri…          

Uşa închisă din cauza gripei şi din alte motive

Prefectul Cosmin Păun a confirmat că a decis ca accesul prin uşa centrală să nu mai fie posibil, din mai multe motive. În primul rând, ar fi vorba de gripa nouă.

Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, până acum, accesul în Prefectură se putea face prin toate cele trei intrări (cea principală şi celelalte două, prin laterale), fapt care conducea la o adevărată brambureală.

„Am luat decizia ca cetăţenii să intre numai prin uşa din partea stângă, aici unde este şi biroul jandarmului. Prin uşa din dreapta se face doar accesul angajaţilor Prefecturii. Înainte, era un du-te vino în holul de jos, pentru că erau cetăţeni care intrau prin dreapta, dar aveau treabă tocmai la registratură, în stânga”, a explicat Cosmin Păun.

O altă explicaţie a acestuia este apropierea alegerilor: „Holul mare va fi amenajat pentru alegeri, vor fi instalate scaune; aici vor sta preşedinţii secţiilor de votare, cu sacii cu buletinele de vot, pentru a le preda”.

Gestul contează!

Explicaţii pot fi numeroase şi, poate, chiar îndreptăţite. În această perioadă în care orice gest este interpretat, iar metaforele s-au refugiat (nefericit!) din poezie în politică, ce rămâne în acest caz este gestul: gălăţenii nu mai pot intra pe uşa din faţă în Prefectură, o instituţie publică care ar trebui să fie exemplu în privinţa anumitor noţiuni precum transparenţă, respect faţă de cetăţeni etc.

Mai trist este că prin această decizie, Prefectura devine cea de-a doua instituţie publică din Galaţi, după Primărie, care trimite cetăţenii să intre pe uşa secundară.

Cu o diferenţă: la Primărie, uşa principală nu s-a deschis niciodată, deşi promisiuni de campanie au tot existat!. 

„Voi deschide uşa doar dacă primim vizita preşedintelui Traian Băsescu sau a altor onorate feţe… În rest, măcar până la alegeri, uşa va rămâne închisă. După alegeri, las uşile larg deschise”, a mai precizat, marţi, prefectul Cosmin Păun. 

Explicaţie foto: Uşa din faţă a Prefecturii va rămâne închisă gălăţenilor de rând cel puţin până după alegeri

Citit 1197 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.