Ajutoare la încălzire şi furt de agent termic

Ajutoare la încălzire şi furt de agent termic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Din cauza bâlbâielilor legislative, primăria încă nu s-a lămurit pentru câte familii va solicita ajutoare financiare pentru plata facturilor la încălzire * Potrivit primarului, unii gălăţeni au găsit soluţia pentru a scăpa de plata căldurii: rebranşarea la sistemul centralizat, cu centrala termică în casă! *

În total, la serviciul de specialitate din cadrul Primăriei municipiului Galaţi s-au primit 20.000 de cereri (din care 12.500 au fost prelucrate) pentru acordarea de ajutoare la încălzire familiilor care primesc agent termic în sistem centralizat, a declarat, marţi, primarul Dumitru Nicolae (foto).

La acestea se adaugă alte 4.550 de cereri din partea celor care folosesc gazele naturale pentru încălzire şi alte 1.239 de dosare din partea celor care folosesc lemne drept combustibil.

Potrivit declaraţiilor primarului, toate aceste dosare provin din partea familiilor cu venitul de maxim 425 de lei pe membru, deşi formularele distribuite au inclus venituri de maxim 615 lei/membru de familie.

Toată această brambureală a fost provocată, după cum se ştie, de Guvern, care, în primă fază, a stabilit plafonul maxim de venituri pe cap de familie la 615 lei, după care l-a redus la 425 de lei, revenind ulterior şi solicitând Parlamentului să readucă plafonul, la valoarea maximă de 615 lei!

Legea nu e promulgată

Cum primăria din Galaţi a început să distribuie formularele de solicitare a ajutoarelor de încălzire pe vremea când pragul maxim era de 615 lei, este firesc că cererile primite se referă la această valoare. Însă, cele 20.000 de cereri sunt din partea celor cu venituri de până în 425 de lei, a mai precizat, ieri, primarul.

În prezent, în Parlament s-a adoptat revenirea la pragul de 615 lei, însă Dumitru Nicolae spune că nu mai avansează nicio cifră în plus până când „nu voi vedea legea publicată în Monitorul Oficial”.

De altfel, faptul că legea aşteaptă, la preşedinţie, promulgarea, ne-a fost confirmat, ieri, telefonic şi de deputatul PNL Victor Paul Dobre, preşedinte al comisiei de muncă şi protecţie socială.  

Pe de altă parte, în momentul în care cadrul legal va fi publicat în M.O., teoretic, cei cu venituri de peste 425 de lei, dar până în 615 lei, nu ar trebui să primească ajutoare la încălzire şi asta pentru că în perioada în care s-au depus cererile – până pe 26 octombrie – legea vorbea de subvenţii doar pentru cei cu venituri de până în 425 de lei.

Cum ajutoarele la încălzire pentru luna noiembrie sunt alocate în baza cererilor depuse în octombrie şi cum, teoretic, o lege nu se aplică retroactiv, prima tranşă de ajutoare la încălzire ar trebui plătită doar celor cu venituri de până la 425 de lei, urmând ca din decembrie să primească şi cei cu venituri de peste 615 lei.

„Cele 20.000 de cereri sunt de la cei cu venit de până în 425 de lei. Cu ceilalţi, până la 615 lei, probabil vor mai fi încă 10.000 de cereri, nu ştiu sigur… Dar să ştiţi că ce am înţeles eu de la guvernanţii noştri este că până când nu ne dau în scris cum să procedăm, eu nu mă mai bag, că am luat plasă de multe ori…”

„Logic, mi se pare să îi ia în calcul pe toţi, cu venituri de până la 615 lei, însă până când nu voi vedea în scris, eu nu mă mai bag…”, a declarat primarul Dumitru Nicolae.

Soluţii de criză: racordare ilegală

„O problemă cu care ne confruntăm în prezent este legată de cetăţeni care au făcut diverse improvizaţii, în case, pentru a se încălzi. Sunt foarte multe improvizaţii, fără înştiinţarea administratorului sau a celui care distribuie căldura… Sunt o groază de apartamente debranşate, pentru că au centrale, dar în care proprietarii se racordează înapoi, clandestin”, a declarat Dumitru Nicolae.

Potrivit primarului, falşii utilizatori de centrale termice sunt depistaţi din întâmplare, în cazul producerii unor avarii: „Îi descoperim din greşeală… când mai crapă câte o conductă, la avarii, că altfel nu avem voie să intrăm în apartamente…”.

Problema este că, în afară de „oprobiul public”, cei care fac aşa ceva nu prea riscă mari amenzi, pentru că, „dacă îi dai amendă, o contestă în instanţă când spune că nu are ce mânca şi instanţa zice că amenda e pare mare şi până la urmă i se dă o mustrare”.

Fără a da exemple concrete, Dumitru Nicolae a spus că explicaţia pentru care ar face cineva aşa ceva este următoarea: „Aş încerca să vă amintiţi că în urmă cu mai mulţi ani ziceam că centralele de apartament nu sunt o soluţie, iar timpul a demonstrat că aşa este”.

„Cei care şi-au pus centrale au ales această soluţie în perioada în care gazul era foarte ieftin şi costurile ieşeau mai mici decât la termoficare. Între timp, când costurile cu încălzirea prin centrală au crescut, omul vrea din nou în sistem centralizat, dar să plătească puţin; aşa că se racordează ilegal şi vrea să plătească doar cota de căldură prin pereţi…”.

Şi totuşi, care ar fi logica unei astfel de decizii? Adică, un om are bani să îşi monteze centrală termică şi după aceea fură căldură din sistemul centralizat?

„Logica este că… e zgârcit!”, a punctat, plin de umor involuntar, primarul.

Citit 1465 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.