Strânsă cu uşa de Primărie, Transurb a renunţat doar declarativ la licitaţia pentru SH-uri

Strânsă cu uşa de Primărie, Transurb a renunţat doar declarativ la licitaţia pentru SH-uri
În foto, Mihai Cadinoiu, directorul general SC Transurb, și primarul orașului Galați, Ionuț Pucheanu
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Cu toate că în luni seara, pe 26 noiembrie, compania publică de transport Transurb SA a anunţat, printr-un comunicat de presă, că renunţă la licitaţia pentru achiziţia a 30 de autobuze second-hand, miercuri, 28 noiembrie, licitaţia era tot în desfăşurare în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. În schimb, operatorul public a scăpat de ameninţarea blocării conturilor de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Sfârşitul săptămânii trecute a fost marcat de un adevărat război al declaraţiilor între Primăria municipiului Galaţi şi SC Transurb SA, pe tema licitaţiei lansate de operatorul public de transport.

Aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", pentru a putea ieşi cu bine din iarnă, fără ca oraşul să rămână fără mijloace de transport în comun, Mihai Cadinoiu, directorul general al Transurb, şi-a asumat organizarea unei licitaţii pentru achiziţia a 30 de autobuze second hand. Procedura a fost lansată vineri, 23 noiembrie, iar duminică, 25 noiembrie, primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, a anunţat printr-un comunicat de presă că refuză categoric să susţină un astfel de proiect, că nu admite ca directorul unei societăţi publice subordonate să nu ţină cont de hotărârile Consiliului Local şi de proiectele în derulare. Şi a solicitat conducerii SC Transurb SA Galaţi să-şi reevalueze opţiunile şi să-şi reconsidere poziţia.

Operatorul a dat înapoi

Luni seara, SC Transurb a anunţat printr-un comunicat de presă că "în urma discuţiilor cu reprezentanţii Primăriei Galaţi, s-a hotărât renunţarea la procedura privind organizarea licitaţiei pentru achiziţionarea a 30 autobuze urbane diesel, de 12 metri lungime, cu podea joasă. Conducerea Transurb şi primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, au convenit să demareze, în regim de urgenţă, procedurile privind achiziţionarea unor autobuze noi de tipul Euro 6. Decizia este luată în conformitate cu dorinţa municipalităţii şi a societăţii noastre de a moderniza infrastructura de transport prin achiziţionarea de troleibuze, autobuze şi tramvaie noi".

Intenţiile sunt bune, criza rămâne

"Precizăm că demersul iniţiat de societatea Transurb a fost justificat de necesitatea de a avea un număr minim de mijloace de transport, astfel încât să nu fie împiedicată desfăşurarea activităţilor specifice, în special în timpul iernii. Până la achiziţionarea autobuzelor electrice, măsură pe care o salutăm şi o sprijinim, transportatorul public are nevoie de cel puţin 20 de mijloace de transport operaţionale pentru a asigura rezerva din autobază, care să fie pregătite să înlocuiască maşinile ce pot avea diferite probleme tehnice din cauza uzurii şi a condiţiilor de drum şi meteorologice", se preciza în finalul comunicatului de presă.

Culisele unor decizii

Se poate spune că, de bună voie şi silit de împrejurări, Transurb a renunţat, declarativ, la achiziţia SH-urilor. Decizia ar putea fi motivată de teama blocării conturilor. Este vorba despre situaţia despre care aţi putut citi în februarie anul acesta, în ziarul "Viaţa liberă": decizia Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) de anulare a eşalonării şi de demarare a formalităţilor procedurii de executare silită a Transurb, pentru un debit de aproximativ 15 milioane de lei către bugetul statului.

La acel moment, primarul Ionuţ Pucheanu a anunţat că datoria va fi preluată la bugetul local şi se va face cu ANAF o eşalonare a creanţelor istorice, dar a cerut rentabilizarea companiei. Prin urmare, lună de lună, Transurb stă cu inima strânsă de teamă că sumele nu vor fi achitate şi se va trezi cu conturile blocate.

Glonţul i-a trecut pe la ureche şi cu câteva zile în urmă. "Tranşa aferentă lunii noiembrie, ca urmare a eşalonării stabilite între SC Transurb SA Galaţi şi ANAF, este de 2.220.484 de lei. Suma a fost achitată luni, 26 noiembrie, de către Primăria municipiului Galaţi", ne-a transmis Biroul de presă al Primăriei Galaţi.

Licitaţia merge mai departe

Miercuri, 28 noiembrie, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice licitaţia lansată de Transurb pentru achiziţia SH-urilor figura ca fiind în desfăşurare, ofertele fiind aşteptate până pe 3 ianuarie 2019.

"Am iniţiat demersurile de anulare a licitaţiei, dar există o procedură legală, care trebuie urmată", ne-a declarat directorul Cadinoiu. Potrivit surselor noastre, este nevoie de o hotărâre a Consiliului de Administraţie al Transurb pentru anularea licitaţiei, aşa cum şi iniţierea lui a fost decisă de administratorii operatorului, reuniţi în şedinţă.

Rămâne de văzut când, dacă şi pe ce motiv ar putea fi anulată procedura.

Citit 4784 ori Ultima modificare Luni, 03 Decembrie 2018 00:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.