Un fel de Comisie Europeană a Dunării

Un fel de Comisie Europeană a Dunării
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Adriana Ţicău a prezidat întrunirea Intergrupului pentru Dunăre *

Europarlamentara gălăţeană Adriana Ţicău a prezidat miercuri, la Strasbourg, cea de-a doua întâlnire a Intergrupului pentru Dunăre a Parlamentului European, la care au participat deputaţi europeni din grupurile politice S&D, PPE, ALDE şi GUE.

Intergrupul a stabilit miercuri iniţierea procedurilor pentru organizarea unei dezbateri în plenul Parlamentului European privind strategia UE pentru Dunăre.

„În prezent cele trei state membre care vor deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene - Spania, Belgia, Ungaria - lucrează la calendarul pentru strategia Dunării. Statele Membre riverane Dunării trebuie să numească un înalt reprezentat responsabil la nivel naţional cu elaborarea strategiei Dunării şi implementarea ei”.

„Am propus colegilor mei din Intergrupul pentru Dunăre să-i invitam la întâlnirile noastre din Parlamentul European pe înalţii reprezentanţi numiţi de statele membre - ˝ambasadori ai Dunării˝, pe responsabilii din partea Comisiei Europene, a Comitetului Regiunilor, precum şi pe primarii oraşelor situate pe malurile Dunării, pentru a ne prezenta viziunea lor cu privire la dezvoltarea regiunilor riverane Dunării”.

„Aceasta ne va permite să cunoaştem punctul de vedere a tuturor celor implicaţi în elaborarea şi ulterior implementarea strategiei UE pentru Dunăre”, ne-a declarat Adriana Ţicău, preşedinte al Intergrupului pentru Dunăre din Parlamentul European.

Eurodeputata punctează faptul că o treime din fluviu curge pe teritoriul României, unde este necesară dezvoltarea infrastructurii de navigaţie, lucru benefic inclusiv pentru dezvoltarea ţării în zonele depărtate de Dunăre şi chiar dezvoltarea Republicii Moldova. Viitorul apropiat poate aduce finanţarea de proiecte legate de Dunăre.

Regiunea Dunării include zece state, dintre care şase sunt  membre ale UE, regiunea totalizând 200 de milioane de locuitori. Dintre aceştia, 75 de milioane trăiesc în regiunile riverane Dunării. Consiliul European a solicitat în iunie Comisiei Europene să elaboreze, până la sfârşitul anului 2010, o strategie UE de dezvoltare a regiunii Dunării.

Citit 592 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.