Vor reîncepe cercetările arheologice la Tirighina-Barboşi

Vor reîncepe cercetările arheologice la Tirighina-Barboşi
Contract în cadrul proiectului european
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Monument istoric de importanţă naţională, complexul arheologic Tirighina-Barboşi va beneficia din nou de cercetări arheologice preventive. Acestea sunt necesare în cadrul proiectului european prin care, până la 31 octombrie 2020, cel mai important sit de epocă romană din sudul Moldovei trebuie restaurat, conservat şi pus în valoare.

Situl arheologic Tirighina-Barboşi cuprinde, pe o suprafaţă de circa cinci hectare, o concentrare de urme arheologice din epoci diferite (davă/aşezare dacică, castellum, castrum, aşezare romană, necropolă romană de incineraţie şi inhumaţie). Cercetările arheologice din 2017 au pus în lumină o configuraţie inedită a acestora, care reprezintă un punct de pornire în strategia de valorificare şi conservare a sitului arheologic. 

În acest sens, Primăria municipiului Galaţi a lansat o achiziţie publică pentru servicii de cercetare arheologică preventivă în cadrul proiectului "Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina - Barboşi". Contractul are o valoare estimată de 445.400 de lei fără TVA, iar ofertele sunt aşteptate până pe 5 martie.

Săpături până la doi metri adâncime

Potrivit caietului de sarcini, cercetările arheologice se vor desfăşura, de această dată, în spaţiul afectat de drumul de acces şi de parcare, dar şi în perimetrul în care vor fi amenajate muzeul de sit şi centrul de informare turistică. Totodată, vor fi aprofundate cercetările arheologice din zona Castellum, începute în anul 2017, ale căror descoperiri au convins autorităţile că Galaţiul ascunde adevărate comori: "Reputaţi arheologi, conduşi de prof. dr. Florin Topoleanu, ne-au spus, după primele săpături, că în opinia lor, după situl arheologic de la Sarmizegetusa, acesta ar fi cel mai important ca descoperiri, relevanţă şi potenţial turistic", declară managerul de proiect, Costel Hanţă.

Tocmai aceste descoperiri au făcut ca Galaţiul să câştige bani europeni pentru acest sit arheologic, fiind semnat un contract de finanţare de 15.416.890 de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată reprezintă 8.583.145 de lei, restul fiind contribuţia asumată de municipalitate.

Noile cercetări arheologice se vor desfăşura pe o suprafaţă de circa 1.500 metri pătraţi, până la o adâncime de doi metri, în sectorul Castellum până la baza promontoriului, în zona aşezării dacice, a necropolei romane şi a castrului, pe baza unui proiect de cercetare arheologică aprobat de Comisia Naţională de Arheologie. Materialele arheologice descoperite vor fi restaurate, conservate şi expuse în cadrul viitorului muzeu de sit.

Citit 3168 ori Ultima modificare Duminică, 03 Martie 2019 21:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.