Constructorul Muzeului de Artă Vizuală restaurează Farmacia Ţinc (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Constructorul Muzeului de Artă Vizuală restaurează Farmacia Ţinc (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Compania bucureşteană Midanne Invest Grup SRL, care construieşte sediul futurist al Muzeului de Arte Vizuale, va restaura şi amenaja şi clădirea de patrimoniu situată la intersecţia străzii Eroilor cu Traian: fosta Farmacie Ţinc, devenită Muzeul „Casa Colecţiilor”. Pentru a reda strălucirea acestei bijuterii arhitecturale unice în Galaţi, Consiliul Judeţean a câştigat fonduri europene nerambursabile.

Construcţie unică prin decoraţiunile exterioare în stil eclectic, dar mai ales pentru că este singura clădire monument istoric cu dublă funcţionalitate – farmacie şi locuinţa farmacistului, Muzeul "Casa Colecţiilor" trebuie să-şi redeschidă porţile pe 9 noiembrie 2020, după ce va fi restaurat şi amenajat cu fonduri europene.

Consiliul Judeţean a anunţat ieri că a fost atribuit contractul pentru execuţia lucrărilor. Licitaţia a fost câştigată de către SC Midanne Invest Grup SRL, iar valoarea contractului de execuţie a lucrărilor este de 2.261.822 de lei, TVA inclus.

“Proiectarea a fost deja realizată, astfel încât în cel mai scurt timp vor demara lucrările de restaurare a acestui monument de arhitectură. Vor fi realizate şi lucrări de înlăturare a factorilor care pun în pericol stabilitatea clădirii, iar toate ornamentele de pe faţadă vor fi restaurate. După finalizarea lucrărilor, în cadrul proiectului vom realiza şi digitizarea monumentului de arhitectură, care include şi o scanare 3D pentru realizarea unui tur virtual al muzeului”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Clădirea va fi dotată cu sistem de detecţie şi alarmare la incendiu, la efracţie, supraveghere şi înregistrare video şi control acces.

De ce e nevoie de lucrări

În urmă cu mai bine de un secol, construcţia imobilului aflat astăzi pe Lista Monumentelor Istorice a durat doar un an, însă precedenta lui restaurare s-a întins pe mai bine de zece ani! Deşi ultimele lucrări de consolidare s-au terminat în 2007, clădirea are nevoie din nou de restaurare pentru că a fost afectată de infiltraţiile cauzate de lucrările edilitare executate în preajma ei.

Restaurarea şi amenajarea vor fi realizate în cadrul unui proiect cu fonduri din Programul Operaţional Regional 2014-2020. Bugetul total este de 3.452.821 de lei, suma care include pe lângă contractul de execuţie a lucrărilor, proiectul tehnic care a fost deja realizat, toate documentele, avizele, autorizaţiile şi studiile necesare pregătirii şi implementării acestui proiect, digitizarea monumentului de arhitectură, dotarea spaţiului muzeal cu vitrine moderne şi panouri mobile, publicitate, precum şi plata taxelor legale.

Citit 3943 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Martie 2019 19:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.